Mobilya ve İnegöl gerçeği

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan [email protected]

Bu yıl İnegöl’de 30'uncusu yapılan MODEF Expo fuarı bizlere bir kez daha gösterdi ki mobilya sektörünün yönünü artık İnegöl tayin ediyor. İlçede yaklaşık 2 bin firma üretim yapıyor. Üretilen ürünler dünya genelinde 173 ülkeye ihraç ediliyor. Sektörü irdelediğimizde gururla söyleyebiliriz ki üretim yapan firmaların büyük bölümü az ya da çok ihracat yapabilir durumda. Sektör kabına sığmıyor. Dünya ile entegre olan İnegöllü mobilyacılar İnegöl'ü mobilyanın başkenti yapmakta da kararlılar. Yılda iki kez düzenlenen (biri yurtiçi diğeri yurtdışı müşterileri için) MODEF fuarlarında kendilerine özgü tasarımlarla hazırladıkları yeni ürünlerini sergilemenin heyecanı üreticilerin gözlerinden okunuyor. Aslında başarının altında yatan da her geçen yıl eksilmeden sürekli artan bu heyacanda gizli. Yaklaşık 28 bin metrekarelik fuar alanı yetmiyor, birçok üretici fiziki alan yetersizliğinden dolayı ürünlerini sergileyemiyor. Bu yıl fuarı 4 bin civarında yabancı 20 bin de yerli alım heyetinin ziyaret etmesi hedefleniyor. 

Dünya ile rekabet etmenin yolunun ölçek ekonomisinden geçtiği günümüzde İnegöllü mobilyacılar da bu gerçeği gözardı etmiş değil. 2'inci OSB’nin tamamlanıyor olması, fuar alanı, TÜV gibi bir markanın İnegöl’e getirilmesi, TSE ve Gümrük Müdürlüğü’nün İnegöl’de kurulması İnegöl mobilyasının Türkiye ve dünyada söz sahibi olması için atılan adımların birer göstergesi.

Bu yıl ki fuarın açılışında MOSDER Başkanı Ahmet Güleç sektörün geldiği noktayı ihracatta önde olan sektörlerin performanslarıyla kıyaslayarak ortaya koydu. Güleç, konuşmasında otomotiv sektörünün son 10 yılda ihracatını 5 milyar dolardan 15 milyar dolara, hazır giyim ve tekstil sektörünün 5,5 milyar dolardan 11,6 milyar dolara ulaştırdığına dikkat çekerek, mobilya sektörünün bu süreçte ihracatını 350 milyon dolardan 2 milyar dolara ulaştırarak 7 kat artırdığına vurgu yaptı. Mobilya sektörünün dünyanın her yerinde fark edilen bir sektör haline geldiğini belirten Güleç, "Mobilya sektörü olarak misyonumuz 2023’te sektör olarak dünyada 5. sırada yer almaktır. Mobilya sektörü istihdam dostudur. Bir yanlış anlaşılma olmasın diye vurgulamak istiyorum. Özellikle emek yoğun sektörlerin geleceği yok gibi ifadeler kullanılıyor. Bu yanılgıya düşmemeliyiz. Mobilya sektörü emek yoğun bir sektör ama teknoloji ve tasarımla birleşirse dünyanın en önemli sektörlerinden biri haline gelir. O nedenle mobilyayı stratejik sektör haline getirmek için adımlar atılmalıdır” diye de hükümete mesajını iletti. İnegöl Mobilyasının son 10 yılda katettiği mesafeyi dikkate aldığımızda Güleç'e katılmamak mümkün değil. Cari açıkla boğuştuğumuz günümüzde cari fazla veren bu sektörün her türlü desteği fazlasıyla hakettiğine inanıyorum. Ar-Ge ve inovasyonun tasarım ve modayla tamamlandığı İnegöl'de sektörün ve İnegöl'ün geleceğinin bugünden çok daha parlak olacağı aşikar. Bunun için üreticiler heyecanını yitirmeden, kaliteden taviz vermeden, geleceğe odaklansınlar yeter.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar