Mobilitide motosikletlerin önemi artıyor

Koray ÖZTOPÇU
Koray ÖZTOPÇU Mobilitiye Doğru

Tarihte ilk motosiklet 1885 yılında Gottlieb Daimler tarafından tasarlanırken, Hildebrand & Wolfmüller 1894’te ilk patenti aldı. 1900’de Michael ve Eugene Werner kardeşler ise kullanılabilir bir tasarım geliştirdi.

II. Dünya Savaşı döneminde askerler tarafından kullanılarak savaş sonrasında hemen her ülkede görülerek dünya geneline hızla yayıldı. Günümüzde büyük şehirlerde hem ulaşım ihtiyacını giderme hem de hız, trafik yoğunluğu ve maliyet üçlemesinde mobilite, her anlamda tüketicinin en önemli odaklarından biri olmaya başladı.

Ayrıca ürün finansmanı tercihlerinde de öne çıkıyor. Sürdürülebilirlik, mobilite alternatifleri, ulaşımda hız ve elbette doğada yaşama isteği geleceği, şehirleri ve finans çözümlerini bu adımlara göre şekillendirecek. Şehirlerimiz çok farklı çözümleri içinde barındıracak, sürdürülebilir ulaşım, düşük karbon ayak izi, enerji verimliliği ve yeşil ulaşım temaları vazgeçilmez olacak.

Motosiklet kullanımı tüketicilerin ilk tercihi oluyor

Şehrin yoğun trafiğinde daha rahat hareket edip, işe, eve kolay ulaşmak, özgürlüğün tadını doya doya çıkarmak ve doğaya ulaşmak için motosikletler artık hayatımızın pek çok noktasında yer alıyor. Motosikletler kimimiz için hobi olarak kimimiz için de işini yaparken yararlandığı bir mobilite aracı oldu ve kullanım alanları yıllar geçtikçe şekilleniyor. Küresel elektrikli motosiklet pazarının büyüklüğü 2023 yılı sonunda 110 milyar dolardan, 2033 yılına kadar 163 milyar dolar büyüklüğüne ulaşacak.

Motosiklet satışlarında lojistik ve gıda dağıtımı yapan kurumlar öne çıkarken, kurye dağıtım platformları ve bireysel tarafta da son kullanıcıda talep artışı görülüyor. Özellikle 150 cc’ye kadar olan modeller pazarın bu anlamda yüzde 60’ını oluşturacak. Motosiklet pazarının en büyüğü olan Asya Pasifik bölgesinin, 2030’a kadar pazardaki en hızlı büyümeyi kaydetmesi bekleniyor.

Çin satış hacminde küresel pazarın büyük çoğunluğunu alırken, Endonezya, Hindistan, Çin ve Vietnam gibi yüksek nüfus yoğunluğuna sahip ülkelerde harcanabilir gelirdeki artış nedeniyle bölgesel büyümenin daha da artmasına imkân sağlıyor. Mobilite paylaşımı, yani paylaşılan platformlar aracılığıyla farklı ulaşım türlerinin (arabalar, mopedler, bisikletler ve scooterlar) kullanılması, tüm dünyada motosiklet kullanımına hız verebilir. Yapılan araştırmalar 2025 yılına kadar yüzde 25,1’lik büyümeyi yaratabileceğini söylüyor.

Avrupa’da ilk 9 ayda motosiklet satışı hızlı büyüdü

 2023’ün ilk dokuz ayında Avrupa’da 40 ülkedeki motosiklet satışlarına baktığımızda, bölgenin en büyük ülkesi olan Türkiye, 732 bin adet satışla (+%147.3) en büyük pazar olurken, onu İtalya (+%7,2), Fransa (+%1,9) ve Almanya (+%0,1) takip ediyor. Beşinci sırada İspanya (+%12,7) ve ardından İngiltere (-%2,1), Yunanistan (+%14,2) ve Hollanda (-%28,4) geliyor. 2023’ün ilk dokuz ayında satışlar %24 gibi büyük bir artışla 1,9 milyon (Türkiye dahil) oldu. Rakamların da gösterdiği gibi Avrupa motosiklet pazarında ülkeler arasında farklıklar söz konusu. Türkiye ve İtalya gibi kimi ülkeler büyük bir eğilim sergilerken, Almanya ve Fransa sabit, İngiltere de düşüşte diyebiliriz. ve Fransa sabit, İngiltere de düşüşte diyebiliriz.

Ülkemizde motosiklet satışları artıyor

 Türkiye’de yılın başında motosiklet satışlarının 550 bin adedi geçmesi bekleniyordu ve yıl bitmeden yaklaşık 732 bin adetlik satışla (+%147,3) en büyük pazar konumuna geldi. Ülkemizde 2022’de motosiklet satışları yüzde 60’ın üzerinde artarak 415 bini aşmıştı ve elektrikli motosiklet satışı 51 bin 176 adetle yüzde 12 pay almıştı. Yüzde 30 büyüyen elektrikli motosiklet pazarındaki ivmenin 2024’te de bu anlamda dikkat çekmesi bekleniyor.

Motosiklet sektörünün 2024 beklentisi yüksek

 2024’te dünyada motosiklet endüstrisinin özellikle teknolojik ilerlemeyle daha fazla büyümesi bekleniyor. Ülkemizde de daha fazla şekillenecek ve sektör önümüzdeki yıllarda gelişimini sürdürecek. Şehirlerde daha fazla insan tarafından motosikletin, özellikle elektrikli motosikletlerin, sürdürülebilirlik ve e-mobilite beklenti ve istekleriyle bağlantılı olarak tercih edileceğini düşünüyoruz.

Önümüzdeki yıllarda elektrifikasyon mobilite endüstrisinin dönüşümünde önemli bir rol oynarken, tüketici beklentilerindeki değişimin hızı ve teknolojideki gelişimle birlikte tüm araç segmentlerinde büyük fırsatlar, daha farklı imkân, fiyatlar ve çeşitlilikle sunulacak. Dolayısıyla elektrikli mobilite hızlı ve yaygın bir şekilde benimsenerek pazarda üreticiler tarafından daha fazla yeni e-motosikletlerin varlığını göreceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar