Mısır'daki Türk sanayicileri ile perakendecilerinin durumu farklı
Mısır'da bankalar belli sınırlar içinde faaliyete geçti. Sanayi tesislerinde üretim başladı. Dükkanlar belli bölgelerde açıldı.
Mısır'daki gelişmeler her bakımdan önemli ama bizim sanayicilerimiz ve perakendecilerimiz için çok daha önemli.
Çünkü sanayicilerimin önemli büyüklükte fabrikaları var. Perakendecilerimizin çok sayıda mağazası var.
Mısırda karışıklıklar duruldu. Kapanan fabrikaların ve mağazaların bazıları açıldı, artık sorun kalmadı mı?
Bundan sonra sanayicilerimiz ve perakendecilerimiz risksiz olarak faaliyetlerini devam ettirme ve işlerini büyütme imkanına sahip mi?
Şurası bir gerçek ki, Mısır'da istikrarsızlık daha uzun süre devam edecek.istikrarsız piyasalarda iş yapmak zor ve risklidir.
Ama istikrasız ortamlarda sanayicinin riski perakendecinin riskinin önünde koşar.
Sanayicilerimiz Mısır'a iç piyasanın büyüklüğünden öte, ucuz işçiliğin cazibesi ile gittiler.
İşçilik ucuz idi ama işçiler kalitesiz ve disiplinsiz idi.
Bizde tarımda ,tarım işçilerini nasıl çavuşlar örgütler,işyerine çavuş getirir götürür ise, Mısır'da sanayi işyerlerinde de bu çavuş sistemi devam ediyor. Bir gün bir fabrikaya işçiler gelmiyor. Sonra anlaşılıyor ki çavuş bir başka fabrika ile anlaşmış. İşçileri o fabrikaya kaydırmış.
Bunun ötesinde can ve mal güvenliği sorunu, ulaşım sorunu ,lojistik sorunu var.
İstikrarsızlık bu sorunları artıracaktır. Böyle bir durumda sanayicilerim işlerini büyütme arayışında olmaları beklenemez. İşlerini sürdürmek ve mümkün ise bir alıcıya devretmekten başka şey düşünemeyeceklerdir.
Perakendeciler daha avantajlı durumdadır. İstikrarsız ortamlarda da hayat devam edeceğine göre, işyerlerinde can ve mal güvenliği sağlanması halinde perakendeciler mevcut satış yerlerinde faaliyetlerine devam edecek, hatta fırsat çıktıkça işlerini genişletebileceklerdir.
Mısırdaki gelişmeler, çevre ülkede yatırım niyeti olan sanayiciler ile perakendecilerin ,genel olarak durum ve risk değerlemesi yapmalarına imkan verecektir.