Milli takıma zaman lazım

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Abdullah Avcı önderliğinde yeniden yapılanan milli takım, ilk sınavını Slovakya karşısında verdi. Bu sınavın herhangi bir şekilde geçme ya da kalma anlamı taşımaması sanıyorum en başta vurgulamamız gereken konulardan. Hiddink ve beraberinde gelen hayal kırıklığı gösterdi ki, biz milli takımımızı yeniden yapılandırmak zorunda idik. Bu sebeple Abdullah Avcı'yı değerlendirmek için de kadroya aldığı/almadığı oyuncular üzerinden eleştirmek için de henüz çok erken. Geçmişteki başarıları Avcı'ya sonuna kadar zaman tanımamız gerektiğini gösteriyor ki, şahsım adına genç teknik adama sonsuz güven duyduğumu belirtmek isterim. Genç bir takımla çıktığımız Slovakya karşısında ilk göze batan Abdullah Hoca'nın topa hâkimiyet kuracak, maçın temposunu tayin edecek ve inisiyatifi elinde tutan bir takım yaratma gayreti. Bu nedenle pas yüzdesi yüksek, topla dikine kat edebilen ve aklında hücum olan oyunculardan kurulu bir takım vardı sahada. Bu hedefi zaman zaman kovaladıysak da olgunlaşmamış takım savunmamız Slovakya'nın etkili kontrataklarına çözüm üretmemizi güçleştirdi.

Tandemde birbirlerini hiç tanımayan Ömer - Semih ikilisi birçok pozisyonda paylaşım hatalarına düştüler. Orta alanda Mehmet Topal, Nuri ve önlerindeki Mehmet Ekici sorumluluğu daha çok Arda ve Olcan'ın omuzlarına vererek oynadılar. İleri uçtaki Mustafa Pektemek her zamanki gibi kendisiyle buluşturulan topları saklayarak servis etmek istediyse de yukarıda değindiğimiz birlikte oynama alışkanlığının kazanılmamış oluşu nedeniyle tam anlamıyla organize olamadık. Bunların tümü taşlar yerine oturduğunda kolaylıkla halledilebilecek sorunlar. Kaldı ki, ikinci yarıda gidilen oyuncu değişiklikleri, taktik dizilişten tutun da on bir hatta on sekize kadar daha pek çok şeyin değişebileceğini gösterdi. Abdullah Avcı'nın İ.B. Belediyespor'da oturttuğu anlayış; 4-3-3 sistemiyle, pasa dayalı hâkimiyetle ve toplu halde hücum-savunma prensipleriyle yakından ilintiliydi. Slovakya karşısında acaba aynı düzenle mi mücadele edeceğiz derken, sahaya çıkan Ay-yıldızlı ekibimiz önce 4-2-3-1 düzeninde yayıldı ilerleyen dakikalarda ise çift santrforlu şekle büründü. Kazandığımız çok sayıdaki duran top, Abdullah Avcı'nın kafasındaki topa hakimiyetin ütopik değil gerçekçi bir hedef olabileceğini gösteren ilk sinyaller sayılmalı. Kalan altı hazırlık karşılaşmasında benzer arayışların olacağı gün gibi aşikâr. Futbol kamuoyuna düşen görev, bu maçları sonuçtan bağımsız biçimde değerlendirerek genç teknik adama gereken desteği vermek. Daha ilk maçında milli takımın yediği goller sonrası, sadece kulüplere bağlı bir husumeti alet ederek federasyon başkanı aleyhinde bağırmak gibi abesle iştigal işler bize özlenen takımı getirmeyecektir. Üstelik futbolumuzun içinde bulunduğu açmazın da sorumlusu ne Abdullah Avcı ne de sahadaki futbolculardır. Netice itibariyle, oynadığımız ilk hazırlık karşılaşmasında mağlubiyete rağmen umut verici ışıklar gördüğümüzü söylememiz gerekiyor. Slovakya takımı da bilhassa orta Avrupa'da görülen kabuk değişiminin etkisine girip farklılaşmış, modern futbolun gereklerini başarıyla sahaya yansıtan bir takım. Günümüz futbolunda "Almanlar fizik güce dayalı oynar", "İngilizler kanatları kullanır", "İtalyanlar savunma yapar" gibi genel kabuller ortadan kalktı. Artık milli takımlar çok daha kompakt, çok daha çeşitlilik barındıran ekipler. Biz de bu yapılanmaya Abdullah Avcı ile kavuşmak istiyoruz.

Dünya liglerinden haberler

· Yıldız transferine ara vermeyen Manchester City, şimdi de Napoli'nin yıldız golcüsü Edinson Cavani'ni peşine düştü. M.City yönetiminin golcü oyuncu için 50 milyon euroyu gözden çıkardığı iddia edildi. 2010 yılında Palermo'dan 16 milyon euroluk bonservis bedeliyle Napoli'ye gelen Cavani, 80 maçta 50 kez gol sevinci yaşamayı başardı.

· Barcelona'nın yıldız oyuncusu Seydou Keita, Premier Lig'in güçlü ekiplerinden Liverpool'a transfer olmaya sıcak bakıyor. Pep Guardiola tarafından rotasyonda kullanılan ve Katalan ekibinin son yıllardaki başarısında büyük pay sahibi olan Keita'nın, Kenny Dalglish'in radarında olduğu son dönemlerde sıklıkla konuşuluyordu. Seydou Keita, 2008 yılında Sevilla'dan Barcelona'ya transfer olmuştu.

· Serie A'da şampiyonluk için çekişen AC Milan ile Juventus, Nice'te forma giyen Fabian Monzon için de kapışıyorlar. AC Milan'ın sezon sonunda sol bek mevkisine takviye yapmak istediği biliniyor. Juventus teknik heyeti ise sol bekte forma giyen Giorgio Chiellini'nin stoperde daha verimli kullanmayı planlıyor. 24 yaşındaki Monzon, sezon başında transfer olduğu Nice'te çıktığı 18 maçta beş gol atmayı başarmıştı.

· Bundesliga ekiplerinden Schalke'de teknik direktör Huub Stevens, yıldız oyuncuları Jefferson Farfan ile Raul'ün sezon sonunda takımdan ayrılacağını düşünüyor. Schalke yönetimi yıllık dört milyon euro alan Raul'ün sözleşmesini uzatmayı düşünmüyor. Farfan'ın ise bazı Premier Lig takımlarıyla görüştüğü iddia ediliyor.

· Milan'ın yıldız oyuncusu Zlatan Ibrahimovic, Feyenoord'un genç oyuncusu John Guidetti'nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Sezon başında Manchester City'den Rotterdam ekibine kiralanan 19 yaşındaki oyuncu, 16 Eredivisie maçında attığı 18 golle takımın kilit oyuncularından biri konumunda yer alıyor.

· Ajax formasıyla gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çeken Danimarkalı Christian Eriksen, 2012'de hedefinin takımıyla gruptan çıkıp çeyrek final oynamak olduğunu söyledi. Genç orta saha oyuncusu, hedefinin idolü Michael Laudrup kadar başarılı bir kariyere sahip olmak olduğunu söylerken, iyi bir kariyer için milli takımda da önemli işler yapması gerektiğinin bilincinde olduğunu dile getirdi.

Türkiye liglerinden haberler

· Mersin İdman Yurdu'nda futbolcular ile yönetim arasındaki kriz giderek büyüyor. Akdeniz ekibinde son olarak futbolcuların idmana çıkmaması yönetimin sabrını taşırdı. Geçen hafta gerçekleştirilen toplantıda da Mersin İdmanyurdu Kulüp Başkanı Ali Kahramanlı'nın konuşması esnasında futbolcular salonu terk etmişlerdi.

· Beşiktaş'ta 25 Mart tarihinde yapılacak olağanüstü seçimli genel kurul öncesi hareketlilik sürüyor. Siyah-beyazlı camiada son olarak Serdar Bilgili'nin başkan adayı olacağı konuşulurken, taraftarlar Serdal Adalı'nın adaylığına çok sıcak bakıyor. Taraftarların bir diğer isteği ise geçmiş dönemde yaptığı çalışmalarla kulübü düzlüğe çıkaran isimlerden olan Hüsnü Güreli'nin de yeni yönetimde görev alması.

· Ankaragücü-Eskişehirspor karşılaşmasına Eskişehirspor taraftarının alınmayacağı bildirildi. Ankara Valiliği İl Güvenlik Kurulu'nun kararına göre, Lig'in 29'uncu haftasında 3 Mart Cumartesi günü 19 Mayıs Stadı'nda yapılacak Ankaragücü-Eskişehirspor maçına kırmızı-siyahlı takımın taraftarları alınmayacak.

· Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen, "Mehmet Özdilek ile Spor ve İletişim" konulu söyleşide konuşan Mehmet Özdilek, "En büyük hayalim Beşiktaş'ı çalıştırmak. Bugün geldiğim konuma Beşiktaş sayesinde geldim." şeklinde konuştu.

· Taraftar desteğini sağlamak isteyen Kayserispor, pazar günü oynayacağı Manisaspor maçının biletlerinde indirim yaptı, kale arkasının 2 TL, maraton biletlerinin 5 TL, Batı Balkon'un 10 TL, VİP'in 15 TL, misafir tribününün de 2 TL'den satılması kararlaştırıldı.

· İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulübü'nde Çağatay Kalkancı, yeniden başkanlığa seçildi. Çağatay Kalkancı, Cebeci Spor Kompleksi Konferans Salonu'nda yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulübü'nün 11. Olağan Genel Kurulu'nda oy kullanan 55 delegenin tamamının oyunu alarak yeniden başkan oldu.

· Bank Asya 1. Lig ekiplerinden Bucaspor'un yönetim kurulunun olağanüstü genel kurul kararı aldığı bildirildi. Genel kurulun çoğunluk sağlandığı takdirde 16 Mart'ta, aksi halde 23 Mart'ta yapılacağı kaydedildi. Öte yandan toplantıda teknik ekibin raporu doğrultusunda Civar Çetin'in süresiz kadro dışı bırakılmasına karar verildiği belirtildi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016