Milano’da deniz kazası
Milano’da deniz yok. Leonardo da Vinci’nin yaptırdığı kanallar var. Bunların bir kısmı Mussolini döneminde kapatılmış. Üzerlerine yol yapılmış. 150 kilometresi duruyor.
Eskiden nakliyat için kullanılırmış. Bazısının etrafı turistik restoran, butik, seyirlik eğlenme alanı. Bazısı metruk halde.
Denizsiz Milano’da deniz kazası? Evet, bir mizansen...
Geçen salı sabahı, şehrin simgesi gotik Katedral’in bulunduğu büyük meydana açılan Via dei Mercato’dan geçenler, gözlerine inanamadı: Yerin altından bir denizaltı, kaldırımı kırarak yer yüzüne çıkmıştı. Bir küçük otomobil, sokağa yayılan yıkıntı ve toztoprağın arasında kalmıştı.
Europ Assistance Italia sigorta şirketinin, M&C Saatchi Milano reklam ajansına yaptırdığı reklamdı bu. Bir enstalasyon. Bir artistik sanatsal konumlandırma.
Denizaltı orada öylece durup kalmadı. Bir anda ortalığı duman ve gürültü bürüdü. Etrafı, koşuşan ilkyardım görevlileri aldı. Kaza yerini bariyerlerle çevirmeye başladılar. Bir “kazazede” sedye ile ambülansa taşındı. Denizaltıdan, şaşkın ve şoka girmiş denizciler birer ikişer dışarıya dökülmeye başladı. Ortalık, cep telefonlarına bağırarak olayı anlatanlarla doldu. Yanlış zamanda, yanlış yerde olan küçük otomobilin sürücüsü, kapıyı açıp dışarıya çıkmaya çalıştı. Sokak, sabah sabah gerçek bir kaza yerine döndü.
Bütün bunun bir şaka olduğunu herkes hemen anladı tabii... Milano’nun ortalık yerinde denizaltı olur mu? Ve bir anda, bu şakayı yaratanların kim olduğunu herkes sosyal medyada sormaya konuşmaya, kaza yerinde durup fotoğraf çekenler bunu twitter’a yüklemeye başladı.
Bu fevkalade yaratıcı enstalasyonu YouTube’da şunu yazarak izleyebilirsiniz:
I soccorsi al sottomarino #L1F3 a Milano... (Video, “Kaza”dan sonra, sigorta şirketinin diğer faaliyetleriyle ilgili reklamlarıyla sürüyor.)
Bu harika işi çıkartan: Saatchi reklam ajansının Milano şubesi... (1980’lerin efsane ajansı Saatchi & Saatchi’yle ilgisi kalmamış, ama ismini sürdürüyor).
Ama, işin içinde iş vardı: Ana reklam videosuna eşlik eden diğer çekimlerde, “denizaltının komutanı” da medyaya “konuşuyordu.” Rus şiveli kırık dökük ve komik bir İtalyancayla. Meğerse denizaltı, Milano’nun turistik kanallarından birinden “geçerken” yolunu şaşırmış ve şehir merkezinde yeryüzüne çıkmış! Bir Rus denizaltısı bu... Reklam hakkında daha çok konuşulması için extra bir boyut.
Reklam ajansının amacı, videoların sosyal medyada virüs gibi hızla yayılmasını ve enstalasyon hakkında konuşulmasını sağlamaktı. Bunun için de denizaltının “adı” #L1F3 (#Life) yani “hayat” olarak seçilmişti. Kenarında bu yazıyordu kocaman. Sigorta şirketinin reklam sloganı da zaten “Hayatınızı koruyun” idi. İsmin önündeki # işareti (hashtag), twitter’da konuyu hemen yaymak amacıyla konulmuştu.
Bu reklam, şimdiye kadar bu boyutta ve şekilde denenmemiş bir viral pazarlama örneği oldu. Şimdiden bir klasik... Dijital teknolojilerle ortaya çıkan yenilikçi fikirler, yarattığı görsel zenginlik, kıvraklık, sosyal medya hareketiyle hayali zor ufuklar açıyor. Parametreleri sınırsızlaşmış yeni dünyada ise parayı ve ünü, “hiç bir şey imkansız değildir” diyenler kazanıyor. Bu slogan, Saatchi & Saatchi’nin Londra’daki ilk dev binasının giriş holünde yerde yazar.