“MHP cephesine de bakmak gerekir”
Anayasa referandumu konusundaki AK Parti'lilerin görüşlerinin yer aldığı iki yazım üzerine bir dostum, “Bir de MHP cephesine bakman gerekir”uyarısını yaptı. “MHP yönetiminin destek verdiği görülüyor...” dediğim de ”O zaman sen de muhalefet kanadına bak” dedi.
Dediğini yaptım, MHP’de geçmiş dönemde milletvekilliği ve Genel Başkan Yardımcılığı da yapmış olan şimdilerde muhalefetteki gazeteci dostumu aradım. Sorularımı yönelttim. Açıklıkla cevapladı. Onları sizlerle paylaşacağım:
• Başkanlığa karşı olduğunu sürekli açıklayan Devlet Bahçeli’nin bu dönemdeki tutumu, desteği, “Erken seçim”korkusundan mı?
• Sayın Bahçeli MHP’deki değişmin kendisini ve ekibini yönetim dışında bırakacağını gördü. Tabanın üçte ikisi onlara mesaj verdi. Delegenin 3’te ikisi muhaliflerin çağrısıyla tüzük değişikliği kongresine imza attı. Delegenin 4’te 3’ünün de kongre olsa muhalefete destek vereceği görüldü. Bunu gören Bahçeli iktidara uyum politikası profiliyle, AK Parti ve Cumhurbaşkanı'na destek vererek, parti başkanlığını koruma yoluna gitti. Oysa yakın geçmişte başkanlık rejimine ve Erdoğan’ın tek adamlığına karşı demeçle veriyordu. Daha o demeçlerin mürekkebi kurumadan gündemden düşmüş olan başkanlık sistemini gündeme getirmesi için kendisine vahiy mi indi? Ülkenin birçok sorunu varken, MHP’nin muhalefet partisi olduğunu unuturcasına AK Parti’nin yanlış adımları karşısında tek bir uyarıda bulunmaması izah edilebilecek bir durum değil. MHP kendi içersindeki muhalefete çok şey söylerken, iktidara hiçbir şey söylemiyor.
• Geçen hafta görüşlerini yazımda aktardığım, AK Parti milletvekili Meclis’teki oylamada MHP’den en az 20 millevekilinin destek vereceğini söyledi. Sizin beklentiniz ne?
• MHP’nin 40 milletvekili var. Bunların 5’i muhalefetler, bunu açıkladılar. Başkanlık oylamasında oy vermeyeceklerini de açıkladılar. Belki bunlara 5-6 milletvekili daha katılabilir. Bana göre, 30 civarında milletvekili iktidarın tasarısına destek verecektir.
• Refrandum oylamasında MHP’li tabanın tutumu ne olur?
• MHP’de taban ve parti yönetimi arasında Başkanlık konusunda uçurum var. Tabanda yoğun bir Başkanlık sistemi karşıtı oluşum var. Bana göre tabanın üçte ikisi referandumda hayır oyu kullanır.
• Partiye yakın iki yayın organının tutumu nasıl?
• 50 binin üzerinde tirajı olan Yeniçağ, Bahçeli'ye destek vermiyor. Sürekli uyarılarda bulunuyor. Yazarları eleştirel makaleler kaleme alıyor. Başkanlık konusunun önerilen şekliyle Cumhuriyet ve demokrasimize zarar vereceği uyarısında bulunuyorlar. Tirajı 5 binin altına düşmüş Ortadoğu ise Bahçeli’ye destek veriyor.
• Referandum sonucuna göre erken seçim gündeme gelirse MHP’de neler olur?
• MHP’de çok ciddi bir değişimle parti yönetiminin seçim öncesi devri istenir. Sanırım o durumda Bahçeli de direncini yitirir. Parti yönetiminde değişim olur.