Mevlana’nın yurdundan …

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Hz. Mevlana’nın 741. Vuslat yıldönümü etkinlikleri kapsamında sema törenlerini izlemek ve bir kez daha Mevlana’yı ziyaret etmek amacıyla geçen hafta Konya’daydım. Şehri keyifle gezmenin yanı sıra, burada yerleşik sanayici ve iş adamı arkadaşlarımın işyerlerini ziyaret ederken kendileriyle Konya sanayisi ve ekonomisi üzerinde sohbet yapma olanağını buldum. Son 20 yıldır her yıl en az bir kez gittiğim illerimizden biri de Konya.

Coğrafi açıdan Türkiye’nin en büyük ili olmanın yanında en fazla belediye ve belde de burada.
Kent merkezinin nüfusu bir milyon 200 bine yaklaşmış...Selçuk Üniversitesi, öğrenci sayısı açısından ülkemizin en büyük üniversitelerinden biriyken komşu illere yeni üniversitelerin açılmasıyla deyim yerindeyse yarısından budanmış. Gelişen tepkiler nedeniyle kentte ikinci devlet üniversitesi kurulmuş adı daha sonra Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak değiştirilmiş.

Ticaret Odası öncülüğünde kurulan Karatay Üniversitesi ile yine bir vakıf üniversitesi olan Mevlana Üniversitesi Konya’ya eğitim açısından zenginlik katmış..Yeni kurulan Gıda ve Tarım Üniversitesi de Türkiye’de sağlıklı yaşam ve sağlıklı gıda alanına odaklanan, tarım ile ilgili çalışmalar yapmak üzere kurulan ilk ve tek üniversite olma unvanını taşıyor.. İkisi devlet, üçü vakıf olmak üzere Konya, 95 bin civarında öğrencisi 4 bini aşan öğretim elemanıyla bir üniversite, arkadaşlarımın tanımıyla bir ilim, irfan şehri olmanın gururunu taşıyor. Sanayici arkadaşıma bunları söylediğimde ”Konya’daki üniversitelerimiz hem bölgenin nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamada önemli bir rol üstlenmekte, hem de bölgede bilimsel ve teknolojik araştırmalar ile Ar-Ge ve inovasyona yönelik faaliyetlerin yürütülmesine önemli katkılar sağlıyor” sözleriyle bir sanayici olarak üniversitelerin varlığından mutluluk duyduğunu dile getiriyordu..

Konya’nın dünyaca meşhur etli ekmeğini Cemo’da yerken üç arkadaşımda şehrin ticareti, sanayisi ve sosyal yaşamındaki olumlu gelişmeleri anlatırken adeta birbirleriyle yarışır duruma geldiler..

İşadamı olan arkadaşım atak yaparak “Havaalanımız bizleri, ürettiklerimizi diğer şehirlerimizle, dünyanın pek çok ülkesiyle ile buluştururken YHT ile de yurdumuzun pek çok şehrinden insanlarımızı Konya'mızın tarihi ve doğal güzellikleriyle ,Hz. Mevlana’mızla buluşturuyor..

Konya-İstanbul arasında çalışacak YHT, Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın katıldığı törenle seferlerine bugün başlaması geçmişte anılarımızda yaşattığımız Meram Ekspres’li yolculukları tekrar yaşamaya başlayacağız...” sözleriyle ulaşımın bir kent için ne denli önemli olduğunu özetliyordu.

Sanayici arkadaşıma sanayide hangi noktaya geldiniz soruma “Bilimi, teknolojiyi, inovasyonu, çocuklarımız gençlerimiz başta olmak üzere toplumun her kesimine sevdirecek TÜBİTAK destekli ilk bilim merkezi modern binası ve uluslararası standartlardaki donanımıyla bu yıl açıldı.
Burasını Konya’nın bu alanda geleceğe bir yatırımı olarak değerlendirilmeliyiz.

Selçuk Üniversitesi TEKNOKENT’i Ar-Ge ve inovasyon alanında önemli bir işlevi ve misyonu var sanayici olarak bundan memnuniyet duyuyoruz.Bugün, 3’ü kent merkezinde olmak üzere ilimiz genelinde konuşlanan 9 OSB'de üretim yapılıyor. Yeni yatırım yapmak isteyen bazı yatırımcı arkadaşlarımız kentteki OSB'lerde arsa fiyatlarının yüksekliğinden yakınıyorlar.”

Diğer sanayici olan arkadaşımda “Geçen gün üniversitede konuşma yapmamı istemişlerdi buradan bir bölümünü okumak istiyorum sonra bu metni sana vereceğim” dedi.

Okumasını “Konya’nın gelişmiş sektörlerini sıralamak gerekirse; makine imalat, otomotiv yan sanayi, ana metal, tarım alet ve makineleri imalatı, gıda sanayi, ayakkabıcılık öne çıkmakta.
Otomotiv yan sanayi parçaları olarak bilinen, motor bloğu, aks, şasi, silindir kapağı, dişli, direksiyon, krank mili, şanzıman, aktarma organları gibi ürünler 95 farklı ülkeye İhracatımız 266 milyon 229 bin dolar olmuş.

Traktör ve tarım alet makine ve ekipmanı imalatında ise Türkiye pazarının %65’ine sahip olup, bu alanda ihracatın %45’i de buradan yapılmakta.

Benim de aralarında bulunduğum otomotiv yan sanayinde yaklaşık 496, makine imalat sanayinde 559 ve döküm sanayinde 450 olmak üzere yaklaşık toplam 1.500 firmanın varlığı ile İhracatımızda ilk sırada yer alan makine ve aksamları sektörü bu yılın ilk 10 ayında ihracatını yüzde 19 artırarak 279 milyon 480 bin dolar “sözleriyle bitirdi...

Konya’nın meşhur etli ekmeğini yerken arkadaşlarımın anlattıklarından aktarabildiklerim özetle bunlar..
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar