Mevcut küresel görünümde IMK 100 Endeksi 71.776 zirvesini geçerse ne olu

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

 

Alper Koç / Yatırım Finansman

Eylül ayında yaşanan coşkunluktan sonra Ekim ayının başından itibaren bir miktar zayıflamaya başlayan dünya borsalarının lokomotifi ABD hisse senetleri piyasalarında son günlerde kar satışlarının hakim olduğunu görüyoruz. Euro bölgesinde ise İspanya IBEX ve İtalya MIB30 endekslerindeki düzeltmeler Ekim ayında derinleşirken uzun zamandır göreceli iyi performans gösteren Almanya DAX ve İngiltere FTSE 100 endekslerinde de geçtiğimiz günlerde yaşanan düzeltmelerin  şimdilik kar satışı görünümünde olduğunu söyleyebiliriz. Asya bölgesinde başta Çin Shanghai ve Japonya Nikkei endeksleri olmak üzere genelde hisse senetleri piyasalarının da son dönemde zayıfladığını gözlemliyoruz.

Küresel piyasaların genelinde görünümler böyleyken son dönemde dünya piyasalarına göreceli en iyi performansı gösteren endekslerden biri olan IMKB 100 endeksi, iki haftadır bankacılık sektöründe yaşanan alım dalgasıyla bu hafta 70.000 seviyesinin üzerini gördü. Son dönemde sık dile getirilen not artışı beklentileriyle sınırlı sayıdaki hisse senedinde yaşanan yükselişlerle 70.000 üzerini gören endekste bir çok hisse senedi şimdilik son adım yükselişe katılamadı. Ayrıca işlem hacminin de şimdilik geçmiş dönemdeki yükseliş dalgalarına göre düşük kaldığını gözlemliyoruz. Bu arada yakın geçmişte olduğu gibi son günlerde yurtdışı piyasalarda yaşanan kar satışı sürecinde yurtiçinde gerek döviz piyasalarında, gerek tahvil piyasalarında, gerekse IMKB'de dalgalanmalar başlamak üzereyken kredi derecelendirme kuruluşları, IMF vs.. gibi otoritelerin devreye girmesi ve ardı ardına açıklamalar yapması dikkat çekiciydi. 

Küresel piyasaların büyük çoğunluğunun hala 5 yıl önceki zirvelerinin altında olduğu bu dönemde IMKB 100 endeksinin 71.776 zirvesini geçmesi, büyük resim perspektifimizde kısa- orta vadeli sayımlarımızda değişikliğe gitmemizi gerektirecekken, şimdilik uzun vadeli perspektifimizde bir değişikliğe gitmemizi gerektirmeyecek. Kasım 2010 zirvesinin geçilmesi, 2007 zirvesinden bugüne gelen süreçte endekste beklediğimizden daha büyük dereceli bir yukarı yönlü düzeltme sürecinin yaşandığını ve kısa- orta vadede bir coşkunlukla 80.000 seviyesinin dahi üzerinin görülebileceğine işaret edecektir. Böyle bir alternatifte bile 2007 zirvesinden itibaren endekste oluşan büyük dereceli bir "yükselen takoz" görünümü belirginleşecektir. Büyük dereceli takoz görünümleri, büyük dereceli düzeltmelerin habercisidir. Genele yayılamayan, yükseliş açısı ve ivmesi düşük, işlem hacminde azalışla ilerleyen yükseliş dalgaları "yükselen takoz" formasyonlarının en belirgin özelliklerindendir.

ABD hisse senedi endekslerinde olduğu gibi IMKB 100 endeksinde de 2009 yılından beri ilerleyen yükseliş dalgasınde oluşan kalıbın her geçen gün bir " yükselen takoz" görünümünü pekiştirmesi , önümüzdeki dönemde 71.776 zirvesi geçilse bile yeni zirve oluşumunun zaman içerisinde önceki zirve oluşum süreçlerine göreceli daha düşük ortalama işlem hacmiyle gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Bu durumda zirvenin geçilmesi, endekste en azından  USD bazında tüm düşüş mesafesinin % 61.8 geri alış seviyesinin geçtiği 41.500 seviyesinin, hatta TL bazında 2007 ve 2010 zirvelerinden geçen trend direncinin test edilmesine neden olabilir. 2012 sonu, 2013 başlarında 80.000'li rakamların üzerinde oluşacak olan trend direncinin, kalabalığı arkasına alan bir duygusal coşkunluk ortamında test edilmesi dahi kimseyi şaşırtmamalı. Nominal bazda bu seviyelerin dahi test edilmesi, Kasım 2011'de başlayan son yükseliş dalgasının, büyük dereceli bir düzeltmenin parçası olduğuna yönelik perspektifimi şimdilik değiştirmeyecektir.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017