Metrobüs yorgunu beyazyakalı rezervine talip oldular!
Ford Otosan’da çalışan dört genç, şirketin “Fikirhane” adındaki kurumiçi girişimcilik programında geliştirdikleri projeyi işe dönüştürdü. “Rezervis” adıyla kurulan şirkete Ford Otosan da ilk kez yatırım yaparak ortak oldu. Rezervis, Beylikdüzü gibi şehir merkezine uzakta yaşayan ve metrobüse alternatif arayan beyaz yakalılara, servis şirketlerinin atıl araçlarında yer buluyor. Şimdiden 100 müşteri, 18 güzergahı kullanıyor.
Şirketlerin kurumiçi girişimcilik programlarından parlak başarı hikayeleri doğmaya başladı. Bir şirket neden durduk yere yetenekli, eğitimli çalışanlarını böyle niyetlere sevk eder ki? Kendi halinde çalışan pırıl pırıl mühendislerini neden yeni iş fikirleri geliştirmeleri için teşvik eder? Yeni dünya ekonomisi bunu, “Sürdürülebilirlik felsefesi” olarak yanıtlıyor. Çünkü değişen yaşam biçimleri, farkında olduğumuz ya da olmadığımız yeni ihtiyaçlar doğuruyor. Çünkü, gelişim bunu gerektiriyor, hem de insanlığın ilk gününden itibaren...
Bu yazı, Ford Otosan’da başarılı bir kariyere sahip dört genç insanının cesaretle çıktıkları yolculuğu anlatıyor. Ford Otosan’ın finans departmanında çalışan iktisat fakültesi mezunu Defne Türüt Bahadır, pazarlama bölümünden endüstri mühendisi İrem Eribol, bilgi işlem departmanında görev yapan bilgisayar mühendisi Mutlu Boz ve Ar-Ge çalışanlarından elektrik mühendisi Aydil Ayber. Şimdi ne mi yapıyorlar? Onlar İstanbul’daki beyaz yakalılara alternatif ulaşım servisi hizmeti sunuyorlar. Bir başka deyişle “paylaşımlı servis” işine girdiler. Yanlış okumadınız; binlerce kişinin çalışmak için can attığı Ford Otosan’daki kariyerlerini bırakıp şehiriçi servis işi yapıyorlar. Şirketlerinin adı ise Rezervis.
‘Akıllı şehirlerde mobilite çözümler’
Rezervis’in ortaklarından Defne Türüt Bahadır, “Bizim hikayemiz kurumiçi inovasyon programıyla başladı”diyor. Bahsettiği program Koç Holding’in bir süredir yürüttüğü ve bütün şirketlerinde uyguladığı inovatif ve girişimci fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayan kurumiçi bir program. Ford Otosan da bu kapsamda şirket içinde “Fikirhane” adında bir platform kurarak çalışanlarına duyuruda bulunmuş ve fikirleriyle buraya başvurmalarını istemiş. Konsept “Akıllı şehirlerde mobilite çözümler” olunca, uzun süredir akıllarında olan ve çevrelerinde gördükleri ulaşım ihtiyacına çözüm olarak düşündükleri fikri kaleme dökme kararı aldıklarını anlatıyor Bahadır. Ve diyor ki, “Büyük kentlerde işyerine ulaşım ciddi problem. Evet birçok şirketin servis hizmeti var ama başta çalışan anneler olmak üzere birçok grup bu servisi, saatleri uymadığından kullanamıyor. Çünkü artık çalışma hayatı daha esnek olmak durumunda. Bu kişilerin toplu taşıma araçlarını da rahat kullanamadıkları ortada. İstanbul çok kalabalık, bir plazada çalışıyorsanız metrobüste verdiğiniz savaşla güne başlamak, o yorgunlukla şirkete girmek istemiyorsunuz. Bunun yanında İstanbul’da belli zaman kuşakları dışında servis şirketlerinin araçları atıl kalıyor. Onlar da bu verimsizlikten memnun değil. Biz bu iki ihtiyacı bir araya getiren çözüm ürettik. Bu giderek büyüyen paylaşım ekonomisine yönelik bir proje, bir paylaşımlı servis projesi.”
İki haftalık eğitim kampı
Ford çalışanlarının sunduğu sekiz fikir arasına girmeyi başaran Rezervis’in ortakları, sıkı bir eğitim programına dahil edildiklerini anlatıyorlar. Ekibin teknoloji beyni ve sistemin yazılımını kuran Mutlu Boz, bu süreci şöyle anlatıyor: “Kasım 2016’da iki hafta boyunca bir otelde eğitim aldık. Bir bakıma fikrimizin kuluçka dönemini yaşadık. Arkasından saha çalışmaları yapıldı. Fikrin piyasada bir karşılığı var mı diye baktık. İstanbul’da çalışan beyaz yakalıları hedef aldık. Bir beyaz yakalı metrobüste ortalama iki saat geçiriyor. Bunun büyük kısmı ayakta üstelik. Artık metrobüs sayısının artmayacağı ortada, buna karşılık ihtiyaç artıyor. Buradan yola çıktık. Bahçeşehir’de pilot uygulama yaptık.”
rezervis.com.tr sitesi üzerinden Bahçeşehir’de yapılan duyurulara hemen yanıt aldıklarını anlatan Mutlu, fikir kısa sürede ilgi görünce Ford’a bir sunum yaptıklarını ve sonuçların program yöneticileri tarafından da beğenildiğini vurguluyor. Bütün bunlar olurken Ford’daki rutin işlerine de devam eden dört ortak, bir buçuk yılın ardından iş kendini ıspatlayınca yöneticilerine “Biz ayrılıyoruz, bu işi denemeye karar verdik” diyor.
Servis şirketlerine teklif gitti
Ocak 2018’de kurulan Rezervis’in en büyük iş ortağı servis şirketleri. “Biz onların rakibi değiliz, tam tersine iş hacimlerini artıracak bir fikirle geliyoruz” diyen İrem Eribol, İstanbul’da servis şirketlerinin belli saatlerin dışında atıl kalan araçlarına talip olduklarını ifade ediyor. Birçok servis şirketiyle görüşen Rezervis ekibine Nida Turizm olumlu dönüş yapıyor. İki şirket anlaşma yapınca sosyal medya üzerinden tanıtım ve duyurular hızlanıyor. Beylikdüzü’nde metrobüs duraklarına broşürler dağıtılıyor. Sonunda önce yedi, arkasından 12 kişiyle Beylikdüzü- Şişli-Mecidiyeköy servisi hizmet vermeye başlıyor. Kısa sürede kulaktan kulağa yayılan sistem, şu anda 18 güzergahta 100 kişiye hizmet veriyor. Sistem başarılı olunca Ford Otosan, çalışanlarının kurduğu şirkete yatırım yaparak, tarihinde ilk kez bir girişime ortak oluyor. Eribol, alınan sonuçtan Nida Turizm’in de çok memnun olduğunu, yakın gelecekte servis şirketi sayısının artmasını beklediklerini vurguluyor.
Ailelerimiz önce şaşırdı, sonra bizi destekledi’
Dört ortağın başarılı kariyerlerini bırakıp böyle bir alana girmeleri önce çevrelerince yadırganmış. Ford’un Ar-Ge departmanında görevliyken girişimci olan Aydil Ayber, ailesinin önce durumu tuhaf karşıladığını ancak kendisindeki kararlılığı görünce desteklemeye karar verdiklerini söylüyor. “Bizler mühendistik. Ailelerimize göre Ford’da çalışan mühendislerdik. Şimdi ise servisçi olduk onlara göre. Bu, her ailenin kolay kabul edeceği bir şey değil. Ancak artık dünya değişiyor ve biz gittiğimiz yolun doğru olduğuna çok inanıyoruz. Onlar da bize inanıyor” diyor Ayber.
İkinci yatırım turuna çıkacaklar
Rezervis’in ortakları, şirketin tüm işlerini kendileri yapıyorlar. Şimdilik ek istihdam yaratılmamış. Defne Türüt Bahadır “Çağrı merkezi de biziz, organizasyonu yapan da, şikayetleri dinleyen de” diyor. Ortakların fizibilite çalışmalarına göre Rezervis’in karlı bir yatırıma dönüşmesi için 3 bin kişiye ulaşması gerek. Bu aslında kolaylıkla mümkün ancak araç sayısını artırmak, yeni yatırımlar yapmak gerekiyor. Bu nedenle önümüzdeki aylarda yatırım turuna çıkacaklarını belirten Defne Türüt Bahadır, “Mevcut kaynaklarla yeterince büyümemiz mümkün değil. 3 milyon liralık yatırıma ihtiyacımız var. Piyasada bu alana ihtiyaç var. Doğru noktada olduğumuza inanıyoruz ve sahadaki deneyimimiz de bunu gösteriyor” diye anlatıyor durumu.