Metalcilerin 2016 eylem planı değerlendirmesi...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Önceki gün birlikte olduğumuz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı değerli dostum Rıdvan Mertöz’den, Sayın Başbakan tarafından açıklanan 2016 Eylem Planı'na ilişkin değerlendirme yapmasını rica ettim...

Başkan Mertöz, “Sektörümüz, çelikten mamul ürünler ile başta alüminyum ve bakır olmak üzere diğer metallerden mamul, yarı mamul ve hammaddeleri içine almaktadır. 

Sektörde, tornavidadan bakır tele, tencereden evyelere ve gazlı ocaklara çok geniş yelpazede ürünler yer almaktadır.

Sektörümüz açısından da 64. Hükümetin 3 ayda, 6 ayda, 1 yılda gerçekleştirilmek istediği icraatlar ve reformlardan oluşan eylem planı; üretici ve ihracatçı için umut ışığı olmuştur.

İhracatımız, 2015’in olumsuz şartlarına rağmen miktar olarak durumunu koruyup parasal olarak yüzde 10’luk bir düşüşle 145 milyar dolar olarak tamamlayacaktır. 

Hükümetimizin eylem alanında belirttiği desteklerin katkılarıyla 2016'da 155 milyar dolar ihracata ulaşacağımızı umuyoruz.

216 maddeden oluşan eylem planında; ihracatçı birliklerimizin TİM'e, TİM'in de hükümete sunduğu önerilerimizden birçok bölümünün yer almasından memnun olduğumuzu özellikle   belirtmek istiyorum” sözleriyle değerlendirmesini özetleyerek, önerilerini ise şöyle sıraladı:

“18 Aralık 2015 günü TİM’i ziyaret eden Ekonomi Bakanımız Sayın Mustafa Elitaş’a ihracat birlik başkanlarının istediklerini ve sektörel sorunlarımızı aktararak eylem planına ilişkin görüşlerimizi ve önerilerimizi sunduk.

Bunları sıralamam gerekirse:

- Eylem planında bütün maddeler önemli olmakla birlikte Demokratikleşme ve Adalet başlıkları biraz daha önemlidir.

- Hukuk sistemimiz ülkemizin kalkınmasına göre geride kaldığı için yeni yasalarla çağdaş düzeye yükseltilmesi gerekmektedir.

- Yabancı yatırımı ülkemize çekmek için bürokrasinin azaltılmasının yanında güven duyulan hukuk sistemine ihtiyacımız vardır. (Eylem no: 71-72-73-111)

- İstihdamda kayıt dışına yol açan kıdem tazminatı zamana yayılarak kaldırılmalı (Eylem no:12)

- İşçi işveren sorunları çözülmeli. 

Kötü niyetli avukatların oyununa gelen işçiler dava sonunda bir miktar para alsalar da uzun vadede mağdur olmakta. (Eylem no: 26-122)

- Eylem planında eğitime çok yer verilse de, uygulamalarda (kararlarda) STK ile işbirliği yapılmalı.

Çünkü son 40 yılda eğitim konusunda önemli bir ilerleme görülmedi.

Arada bir saman alevi gibi parlayan öğrenci başarıları görülse de durumumuz ortada

(Eğitimle ilgili eylem no: 40'tan 45'e) – (130 ve 131)

- Kurulacak koordinasyon kurullarının STK ile beraber çalışmasını öneriyoruz (Eylem no: 19)

- İhracatın önündeki engellerin başında birçok ülkenin uyguladığı yüksek gümrük vergileri bulunmaktadır.

Bunun açılması için ülkemizin üst düzey görüşmelerle daha çok ülkeyle Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) yapmaları gerekmektedir.

Brezilya – Hindistan – Meksika – Mısır – İran gümrük vergileri yüksek olan ülkelerden birkaçıdır. (Eylem no: 15 ve 68)

- Yeniliklerin ve patentlerin korunabilmesi için TPE'nin yapılandırılması.

Önüne gelene belge vermemeli. (Eylem no: 84-85)

- Akredite laboratuvarların oluşturulması test raporları almak için Avrupa ülkelerine giderek zaman ve para kaybına uğramaktayız. (Eylem no: 159-160-161)

- 73-74-75 ve 76 Eylem numaraların da işyeri açma konusunda iyileştirmeler görülse de yeterli değil.

- Son 15 yılda görülen üretimden kaçışların önüne geçmek için daha çok önlem alınmalı, rant ekonomisine yol açmayacak. İşyeri arsa veya bina edinme sağlanmalı.

- İstanbul sanayicisi ve ihracatçısı için şehirden uzaklaştırma politikalarının yerine nitelikli üretim için nitelikli OSB ler kurulmalı.

- 2023 te 200 milyar dolar ihracatı gerçekleştirme hedefi olan İstanbul üretici ve ihracat önemi göz ardı edilmemelidir.

- Özellikle mesleki eğitim hususunda yapılacaklar, bizlerin ihtiyaç duyduğu ara eleman / teknik eleman sıkıntısını gidermeye yöneliktir. (Eylem no:21-24)

- Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu hammaddelerin yurtdışından da temini için, proje bazlı arama, geliştirme ve yatırım konularında işbirliği yapılabilmesini teminen, MTA’nın kuruluş kanununda gerekli değişiklikler yapılacak olması özellikle demir dışı metaller sektörü açısından büyük öneme sahiptir. (Eylem no:28)

Eylem Planı'na ilişkin değerlendirmemiz ve sayın bakana sunduğumuz önerilerimiz özetle bunlardan oluşmakta.

Dilek ve beklentilerimiz bunların verilen takvimde uygulanması.”

İDDMİB Başkanı Rıdvan Bey'in  “2016 Eylem Planı” değerlendirmeleri ve önerilerini  siz değerli okurlarımıza aktarmak istedim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar