Mersin’in ekonomik ve sosyal gelişmesini hızlandırmak için yapılabilecekler araştırılıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Mersin’in ve Akdeniz kıyısındaki diğer illerin ekonomik ve sosyal gelişmelerinin tartışılması için düzenlenen Akdeniz Ekonomi Forumu toplantıları bugün Mersin’de başlıyor.

NTV Ekonomi Bölümü ile Özgencil Araştırma Grubu’nun öncülüğünde düzenlenen toplantılar 2 gün sürecek.

Mersin ekonomik ve sosyal bakımdan gelişmiş bir ilimiz. Gelişmenin hızlandırılması için yapılabilecekler tartışılacak.

Toplam yaş meyve üretiminin %13,4'ü, muz üretiminin %72'si, çilek üretiminin %40'ı, limon üretiminin %70'i Mersin ilinde gerçekleştiriliyor.

Yayladaki bahçelerde ihraç imkanı olan iri kiraz, şeftali ve erik üretimi var. Türkiye’deki seraların 1/5’i Mersin yöresinde. Seralarda ise yemeklik domates üretimi önde.

Mersin ilinde yılda 250 bin ton muz, 600 bin ton limon, 200 bin ton mandalina, 300 bin ton portakal, 200 bin ton çilek, 300 bin ton biber, 250 bin ton hıyar, 300 bin ton üzüm, 1 milyon ton domates ve 15 milyon sap kesme gül üretimi var.

Mersin ekonomisine bitkisel üretimin katkısı 6.5 milyar TL. Hayvansal üretimin katkısı 2.0 milyar TL. Toplam tarımsal üretimin katkısı 8.5 milyar TL.

Türkiye’deki toplam yaş meyve ve sebze üretiminde ve ihracatında Mersin’in payı (narenciye ağırlıklı olarak) yüzde 30. Türkiye’den ihraç edilen bakliyatın yüzde 85’i Mersin’den ihraç edilir.
Mersin’deki işletmeler Anadolu’da yetişen mercimeği, fasulyeyi, nohutu ve diğer bakliyat çeşitlerini topluyorlar, ihracata hazır hale getirmek için işliyorlar ve Mersin Limanı'ndan ihraç ediyorlar.

Mersin için önemli olan narenciyenin işlenerek ihracatı. Özellikle, arz fazlası limonu değerlendirecek sanayinin kurulması. Yaş meyve ve sebze işlenmeden olduğu gibi ihraç ediliyor.

Mersin ekonomisinde ağırlık taşıyan tarım da sanayi de ihracata yönelmiş durumda. Mersin’de Türkiye’nin ikinci büyük serbest bölgesi var.

Mersin Limanı ekonomiye hareket getiriyor. Bu farklı ekonomik yapıyla Mersin şanslı bir şehir. Birçok şehrin sahip olamadığı imkânları var.

İl gelirinin yüzde 40’ı sanayi, yüzde 30’u tarım ve yüzde 10’u ticaretten elde ediliyor.

1 milyon 750 bin nüfusun 390 bini aktif çalışan, 230 bini emekli. Bunlara bağımlı nüfus 830 bin.

Yaklaşık 1.5 milyon nüfusun yaşadığı haneye her ay maaş, ücret veya emekli aylığı giriyor.

Mersin’de 35 bin işyeri var. İşyerlerinde 250 bin işçi, 65 bin memur, 45 bin esnaf çalışıyor. 30 bin de kayıtlı çiftçi var.

İmalat sanayisinde bin 350 işyerinde üretim sürüyor. İş yeri bakımından gıda sanayi işletmeleri önde. Metal, plastik, tekstil, makine, kimya ve mobilya sanayi imalat sanayisinin önde gelen sektörleri.

Mersin’deki işletmeler yılda 1.3 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyor.

Mersin Limanı ABD ve Ortadoğu arasında transit bir liman. Yılda yaklaşık 4 bin 500 gemi gelip gidiyor. Limanda 140 gemi barınabiliyor. 15 gemi yükleme ve boşaltma yapabiliyor.

Limanda elleçlenen yük yılda 23 milyon ton. Elleçlenen yükün 8.7 milyon tonu ihracat, 13.7 milyon tonu ithalat yükü, 2.9 milyon tonu transit, 1.1 milyonu dahili yük.

Mersin ve Taşucu’ndan, farklı ihracat hatlarına Ro-Ro seferi yapılıyor.

Mersin Serbest Bölgesi’nde 520’si yerli, 146’sı yabancı, 54’ü yerli yabancı ortaklı 719 firma faaliyet gösteriyor.

Ticaret hacmi 3 milyar dolar. Ticaretin yüzde 40’a yakını Türkiye ile.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018