Mersin’de projeler konuşuluyor

Fahriye KUTLAY ŞENYURT
Fahriye KUTLAY ŞENYURT MERSİN'den [email protected]

Yapımı hızla tamamlanma sürecinde olan Çukurova Havalimanı ile bölgesel çekim merkezi olma konumunu güçlendiren Mersin, son yıllarda almış olduğu 31 milyar liralık yatırımla marka kent olma hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor.

Bugün Mersin’de; ulaşım, sağlık, enerji, sanayi ve turizm başta olmak üzere neredeyse her alanda 434 proje yürütülmekte. Bu kadar çok projenin eş zamanlı olarak hayata geçirilmesinin en büyük destekçilerinden biri de hiç şüphe yok ki Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan. Bakanlığı süresinde kentin sorunları ile her fırsatta yakinen ilgilenen Elvan, her platformda iş adamlarından, oda ve borsalar başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları başkanlarından daha iyi, daha güzel ve daha yaşanabilir bir Mersin için sürekli yeni proje üretmelerini istemekte. Bakan Elvan bu isteğinde son derece haklı. Çünkü yüzlerce projeden bir kısmı tamamlanmış bir kısmı hayata geçmek üzere. Elvan, iş dünyası temsilcilerine proje üretmeleri halinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her zaman yanlarında olacağını, kentin yararına olacak her projenin destekçisi ve takipçisi olacağını dile getirmekte. Bugün geldiğimiz noktada, Lütfi Elvan haklı olarak, “Şu ana kadar söz verip de başlamadığımız projemiz kalmadı, hatta söz vermediğimiz halde çok sayıda projeyi de hayata geçirdik. Ülkemizin her alanda gelişmesini ve kalkınmasını, Mersin’in istikrarla ve yatırımlarla büyümesini sağlamak için dün olduğu gibi bundan sonra da aynı azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Devam eden projeler tamamlandığında Mersin her alanda adından söz ettirecek marka bir şehir hüviyetini alacak” demekte.

Mersin’de son yıllarda yapılan hizmetleri kısaca hatırlamak gerekir ise Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacak olan Akkuyu Nükleer Santralinin inşasına başlandı.

Ulaşımda 480 km’lik Mersin-Antalya Sahil yolunda 10 tünel 2 viyadük tamamlandı, yolun sadece 33 km’lik bir kısmını kaldı. Mersin’in kuzey bağlantısını güçlendirecek Silifke-Mut Yolunda 10 tünel 10 viyadük inşa edilmekte. Şehir içinde Liman-Hal Kavşagı’na 160 milyon liralık yatırımla yapılan 1 kilometre uzunluğundaki bir köprü ile Liman-Hal Kavşağı sorun olmaktan çıkartılıyor. Şehrin girişi olan Akbelen Bulvarı’nda, mezarlık bölgesinde 75 milyon TL’lik yatırımla 2 adet köprülü kavşak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından inşa ediliyor. Bunlardan biri tamamlanarak hizmete açıldı. Erdemli girişinde de 2 adet köprülü kavşak yapım çalışmaları sürmekte. Yine aynı şekilde Çukurova Havalimanı’nın yapımı aralıksız devam ediyor. Altyapı çalışmaları tamamlanmak üzere. Üst yapı çalışmalarına başlanan Çukurova Havalimanı 2019 yılında hizmet vermeye başlayacak. Hızlı tren çalışmaları ilerliyor. Mersin; Adana, Osmaniye, Gaziantep, Karaman, Konya, Ankara, Eskişehir ve İstanbul’a hızlı tren ile bağlanacak.

Mersin’e dördüncü üniversite olarak Tarsus Üniversitesi kuruldu. Yine bu dönemde turizm alanında Tarsus Kazanlı bölgesinde uygulama projelerine başlandı ve bu yıl yapılması planlanan 1 milyar dolarlık yatırımın temeli atılacak. Bakan Elvan tarafından Türkiye’nin ikinci Belek’i diye tanımlanan 8 bin yatak kapasiteli proje Mersin ve ülkemiz için son derece önemli bir yatırım. İçinde oteller, golf sahaları olan projenin hayata geçmesi ile 5 bin kişiye de istihdam imkanı sağlanacak.

Diğer yandan, sanayi yatırımları alanında 6 yeni organize sanayi bölgesi kurulması kararı Mersin’i aynı zamanda nitelikli sanayi kentlerinden biri haline getirecek. Bölgemizin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik konusuna da çare olacak bu yeni organize sanayi bölgelerinde de 50 bin kişiye iş imkanı yaratılacak.

Mersin bugüne kadar hayata geçirilen ve yapımına başlanan projelerle önümüzdeki yıllarda ‘marka kent’ olma hedefine her zamankinden daha da fazla yaklaşmış olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
MTSO'da seçim heyecanı 06 Nisan 2018
Engelli dostu kent Mersin 01 Kasım 2017