Mersin Ticaret ve Sanayi Odası yeni başkanını arıyor
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Kadri Şaman’ın 2008 yılında vefat etmesinin ardından yapılan yönetim kurulu toplantısında kalan süreyi tamamlamak üzere başkan seçilen Şerafettin Aşut, 8 ay sonra 20 Şubat 2009 tarihinde meclis üyelerinin katılımıyla yapılan olağan seçimde rakibinden 3 oy fazla alarak başkanlık görevine getirilmişti. ‘Kazanan Mersin Olsun’ diyerek yola çıkan Aşut, yarım kalan işleri tamamlayacaklarını anlatmış; özellikle kente yatırım çekme konusunda ciddi açılımlar ortaya koyacaklarının sözünü vermişti.
MTSO’da 9 yıldır başkanlık yapan Aşut, geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenleyerek bu yılın sonunda yapılması planlanan seçimlerde başkanlığa aday olmayacağını açıkladı. “MTSO kurumlarla kavga eden değil, proje üreten bir yer olsun, çağı yakalasın diye çaba gösterdik” diyen Aşut, bazı projelerde kendi yol arkadaşlarının vizyonunun kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyerek; adeta kendinden başka herkesi suçlayıcı bir yaklaşımla veda sürecini başlatmış oldu.
MTSO’nun efsane başkanı Kadri Şaman döneminde başlatılan RİS Mersin gibi bazı güzel projelerin bir kısmı hayata geçirilebilirken MTSO’nın takipçisi olması gereken birçok projeye ise ya hiç başlanamadı ya da yarım kaldı. Şerafettin Aşut, göreve gelmesinin üzerinden 7 yıl geçtikten sonra bile -bu gün dahi geçerliliğini koruyan- sorunlar listesi ile dolaşmaktaydı. Aşut, 7 yıl boyunca değişmeyen listeyi şöyle açıklamıştı: “Mersin Limanı’nın otoban bağlantı yolunun yapılması, Mersin-Adana arasındaki D-400 Karayolu’nun rehabilitasyonunun yapılması; D-400’e paralel bir yol yapılması; Mersin-Tarsus OSB’nin otoban bağlantılarının yapılması; Otobanın, limanı ile önemli bir nokta olan Taşucu’na kadar uzatılması; Sadece Mersin için değil, Konya ve Karaman gibi çevre illerimiz için de önem arz eden Taşucu- Seka Limanı’nın özelleştirilmesi ve ticari liman olarak fonksiyonuna devam etmesi; Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı inşaatının tamamlanması ve bağlantı yollarının yapılması; Batı Akdeniz sahil yolunun tamamlanması; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın uyguladığı “dış ticareti engelleyici” uygulamaların ve yasakların sona erdirilmesi; yeni OSB’ler için alan yaratılması; serbest bölgenin genişleme alanı sorununun çözülmesi; Mersin Lojistik İhtisas OSB’nin kurulması için bürokrasinin ve bakanlıklar arası yetki belirsizliğinin çözülmesi; Liman dışına yapılması planlanan yeni konteyner limanının ihale edilmesi.”
Elbette bu projeleri MTSO’nun tek başına hayata geçirmesi beklenemezdi. Ama bir ticaret ve sanayi odası başkanı yıllarca sitem etmekten başka bir şey yapamaz mıydı?
Yıllarca hangi kuruma seslendiğini açıklamadığı ancak dilinden de düşürmediği ‘Büyük kurumlar Mersin’in ağabeyi olmalı’ çağrısını acaba kendi kurumuna ve şahsına yapsa Mersin için daha faydalı olunmaz mıydı? Bir kente ‘ekonomi odaklı’ ağabeylik yapacak başka kurumlar aramak yerine, başında olduğu MTSO’yu çatı kuruluş yapmak daha sağlıklı olmaz mıydı?
Umarım, kazanan Mersin olur
Mersin iş dünyası, hem sanayiyi hem ticareti bilen iş adamı veya sanayici olan birinin MTSO’da yeni dönemde başkan seçilmesini istiyor. Yeni başkandan en büyük beklenti ise; sanayi ve ticaretin yanında özellikle Mersin için hayati sektörler olan lojistik, tarım ve turizm alanlarında ilgili ve bilgili, STK’larla ortak çalışma yürütebilecek, projeleri takip etmenin yanında proje üreterek, sonuç alıncaya kadar takibi bırakmayacak bir isim olması.
Eminiz ki Mersinliler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüne uyarak Mersin’e sahip çıkacaklar. Dünyayı bilen, genç, proje odaklı çalışan, yapay tüm ayrımcılıkları elinin tersi ile itecek tüm Mersin’i kucaklayacak bir başkanı seçeceklerdir. Başkan Aşut’un yaklaşan seçimlerde aday olmayacağını açıklamasının üzerine, başkanlık yarışına kimlerin gireceğini yakından takip etmeye devam edeceğiz. Umarım, kazanan Mersin olur