Mermerciler zor günlerin bilincinde
Diyarbakır'da başta mermer olmak üzere Ortadoğu'ya çalışan bir çok sektörde ihracat yüzde 90 düzeyinde geriledi. Doğaltaşçıların çok önem verdiği Çin pazarı daraldı. Ortadoğu ise kaynamaya devam ediyor. İşte böyle bir atmosferde yeni başkanlarını seçtiler mermerciler. Geçtiğimiz ay Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği'nin olağan genel kurulunda (Mevcut başkan Zeki Tutal'ın yeniden aday olmadı) Salih Bal başkanlığa seçildi.
Çiçeği burnunda başkan Salih Bal ve yönetim kurulu üyeleri ile uzun süre mermer sektöründe faaliyet gösteren Seyithan Çiçek'in turizm sektörüne kazandırdığı Hilton Garden İnn'de buluştuk. Salih Bal toplantıda Diyarbakır'da 34 aktif mermer tesisi ile bir o kadar da ocağın faaliyette olduğunu söyledi. Toplam istihdamın ise ocaklar da dahil 4 bin kişiyi bulduğunu kaydetti. Bal, doğaltaş kadar üzerinde ince siyasetin döndüğü ve kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği bir başka sektör daha olmadığını belirterek, "Öyle bir yaklaşım var ki sanki mermercilerimiz doğa ve doğal yaşam düşmanı. Yok öyle bir şey. Doğa seven herkes kadar bir mermerci de doğacıdır. Şöyle yanlış bir algı da var. Mermer atıklarından bahsediliyor. Oysa mermerin artığı var ama atığı yok" ifadesini kullandı.
Uzun yıllardır sektörde faaliyet gösteren Beden Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Beşir Yılmaz'ın belirttiği bir konu ile Salih Bal'ın anlattıklarına bir parantez açmak istiyorum. Bugün dünyanın en büyük ekonomileri yeraltı ve yerüstü zenginliklerini en iyi kullananlardır. Bu nedenle sektör temsilcileri doğacı ve çevreci gruplara bir öneride bulunmak istiyor. 'Bu işi nasıl herkesin mutlu olabileceği hale getirebiliriz, bunun görüş alışverişinde bulunalım, bir araya gelelim" diyorlar.
Üretim süreçlerinde köylülerle uğraşmak zorunda kaldıklarını dile getiren sektör temsilcileri, işlettikleri ocakların hiçbir coğrafyada olmayan kendine has problemleri olduğundan dem vuruyor.
Kentte hatırı sayılır bir istihdam yaratan sektörün bürokrasi, yasalar ve çevrecilerle yaşadığı sorunların artık bir çözüme kavuşturulmasında fayda var. Bu sektörü birazcık kendi haline bırakalım lütfen. İlla da sektörün büyümesine katkıda bulunmak isteniyorsa sektörün kendi dinamikleri ile ilgili kurumların bir araya gelmesi şart. Uzaktan davulun sesi hoş geliyor. Sektöre biraz da içerden bakmak gerekiyor.