Merkez'e kulak verelim...

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

 

SERHAN YENİGÜN / Finansinvest

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) dün gerçekleşen toplantısında politika faizlerine dokunmadı. Politika faizi olarak takip edilen haftalık repo faizi %5,75'te tutulurken, faiz koridoru da %5,0 - %11,5 arasında sabit bırakıldı. Pratikte ise efektif fonlama maliyetlerinin yılın ilk haftasından itibaren %11'lerin altında kaldığını, çoğunlukla da tek haneli rakamlarda seyrettiğini görüyoruz. Son dönemde ise efektif fonlama oranı %8'in dahi altına gerilemiş durumda. Bu nedenle, uzun süredir pratikte yakınına bile yaklaşılmayan %11,50'lik üst bandın (gecelik borç verme faiz oranının) aşağı çekilebileceği ihtimali piyasalarda yer bulabiliyordu. PPK'nın bu oranı değiştirmemesine özel bir anlam yüklemeye gerek yok. Ancak, eğer ekonomide aşırı ısınma ve cari açıktaki iyileşme momentumunda bir zayıflama olursa Merkez'in elindeki hareket alanını canlı tutmayı tercih ettiğini söyleyebiliriz.

Efektif fonlama maliyetlerinin tek hanelerde kalmaya devam etmesi yüksek bir olasılık. Bu olasılığa ve enflasyonda beklenen gevşeme patikasına bakarak piyasa faizlerinin tek hanelerde ve son dönemin düşük seviyelerinde kalmaya devam edebileceğini öngörebiliriz. Buna paralel, mevduat faizlerinde de ilerleyen dönemde gevşeme görülebilir. En azından bankaların bilançolarını destekleme amacıyla mevduat kapma yarışına girebileceği Kasım - Aralık dönemine kadar mevduat faizlerinde gevşemenin sürmesini beklemek, bu faizlerin yükselmesini beklemekten daha ayakları yere basan bir beklenti olacaktır.

Buna bakarak yurtiçi tasarrufların büyük bölümünün değerlendirildiği mevduatlarda vadelerin bir miktar uzatıldığını görebiliriz. Yerli, bireysel ve birikimlerini düşük riskli TL bazlı yatırım araçlarında değerlendiren yatırımcılar da bu tahmin patikasını dikkate alarak alışılagelmişin bir miktar ötesinde mevduat vadeleri tercih edebilirler. Türkiye'de ağırlıklı olarak 30 - 45 gün gibi vadelerin tercih edildiğini dikkate alırsak bu mesajı 60 - 90 gün gibi vadelere de portföylerde bir miktar yer vermek gerektiği şeklinde çözümleyebiliriz. 26 Temmuz'da TCMB tarafından yayımlanacak olan Enflasyon Raporu bu konuda Merkez'in çizeceği patikayı biraz daha aydınlatacaktır. Genel beklentiler TCMB'nin %6,5 olan sene sonu TÜFE beklentisini %6 civarına çekmesi yönünde. Sene başında %7 - %8 aralığında olan piyasa tahminlerinin de %6 civarlarına yaklaştırıldığını görebiliriz.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017