Merkez'den "aynen devam"!

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz oranlarını değiştirmedi. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihalesinin faiz oranı yüzde 5.75'te tutuldu. Gecelik faiz oranları, Merkez Bankası'nın borçlanmasında yüzde 5, borç vermesinde yüzde 11.5'te sabit kalırken, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma olanağının faizi yüzde 11 olarak uygulanmaya devam edilecek. Geç likidite penceresi çerçevesinde ise Merkez Bankası sıfır faizle borçlanırken, yüzde 14.5 faizle borç verecek.

Aslında Merkez Bankası'nın değiştirmediği yalnızca faiz oranları da değildi. Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada ilk paragraf da mart ayı toplantısından sonraki açıklamaya göre hiç değişikliğe uğramadı:

"Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etmektedir. Yılın ilk çeyreğinde tüketim talebinde belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü veriler ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret etmektedir. İhracat istikrarlı artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, petrol fiyatlarının yüksek seyrine rağmen, cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülmektedir."

"Enflasyon kısa vadede yükselecek"

Kurul toplantısından sonra yapılan açıklamada, enflasyonu etkileyen ana unsurların ocak ayı enflasyon raporundaki öngörülerle büyük ölçüde uyumlu bir seyir izlediği belirtildi. Açıklamada daha sonra şu görüşlere yer verildi:

"Bununla birlikte, enerji fiyatlarındaki artışlar nedeniyle kısa vadede enflasyon öngörülenden daha yüksek seviyelerde gerçekleşebilecektir. Kurul, enflasyondaki geçici artışların enflasyon görünümünü bozmasına izin vermeyecektir. Bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde ek parasal sıkılaştırmanın daha sık uygulanabileceği vurgulanmıştır."

Merkez Bankası'nın açıklamasında yer alan "ek parasal sıkılaştırmanın daha sık uygulanabileceği" vurgusu piyasalarda dikkat çekici bulundu. Bu vurgu, Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde çok daha "eli sıkı" davranacağı biçiminde yorumlandı.

"Para politikasında esneklik korunacak"

Kurul'un küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin devam etmesinden dolayı para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını öngördüğü belirtilen açıklamada, "Alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilerek Türk Lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır" denildi.

Fonlama tutarları değiştirilmedi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, fonlama tutarlarını da değiştirmedi. Buna göre, miktar ihalesi açılacak normal günlerdeki fonlama tutarı 1 milyar lira ile 6 milyar lira arasında olacak.
Bir ay vadeli repo ihaleleriyle ilgili olarak açılacak her bir ihale miktarına ilişkin üst sınır ise 5 milyar lira olarak uygulanmaya devam edilecek.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar