Merkez parayı biraz daha sıkacak gibi...
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dünkü toplantısında faiz oranlarını değiştirmedi. Ancak Kurul, haftalık ve aylık Türk Lirası fonlama tutarına ilişkin aralıklarda değişikliğe gitti. Özellikle bir ay vadeli repo ihalesiyle ilgili olarak her bir ihaleye ilişkin üst sınırın 6 milyar liradan 5 milyar liraya indirilmesi, paranın daha da sıkılacağının işareti olarak yorumlandı. Üst sınır 6 milyar lirayken günlük ortalama fonlama maliyetinin yüzde 7.5 dolayında oluştuğu, limitin 5 milyara çekilmesiyle maliyetin bir miktar artabileceği ifade edildi.
Para Politikası Kurulu'nun bir diğer kararı da zorunlu karşılıkların altın cinsinden tutulabilecek oranlarına ilişkindi.
"Enflasyon yüzde 6.5 doğrultusunda"
Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, yılın ilk çeyreğinde tüketim talebinde belirgin bir yavaşlama gözlendiği, ancak öncü verilerin ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret ettiği belirtildi. İhracatın istikrarlı artış eğilimini koruduğu vurgulanan açıklamada, "Bu doğrultuda, petrol fiyatlarının yüksek seyrine rağmen, cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülmektedir" denildi.
Açıklamada, enflasyonun ocak ayı enflasyon raporu öngörüleriyle uyumlu seyrettiği belirtildi. Merkez Bankası'nın ocak ayı enflasyon raporunda, 2011 yılına ilişkin enflasyon tahmini yüzde 6.5 olarak yer almıştı. Merkez Bankası'nın tahmini yüzde 6.5 olmakla birlikte, hedef oranın yüzde 5 olduğunu, hedef sabit tutularak duruma göre tahminin değiştirildiğini hatırlatalım.
Para Politikası Kurulu'nun açıklamasında, enflasyonun öngörülerle uyumlu seyrettiği belirtildikten sonra, "Bununla birlikte, yakın vadede maliyet unsurlarında gözlenen gelişmelerin beklentiler üzerindeki etkisini önlemek amacıyla Merkez Bankası ek parasal sıkılaştırmaya gitmiştir. Önümüzdeki dönemde enflasyonu etkileyen unsurlar yakından izlenerek gerekli görülen günlerde ek parasal sıkılaştırma uygulaması tekrarlanabilecektir" denildi.
Fonlamaya yeni miktar
Para Politikası Kurulu, dünkü toplantısında TL likidite öngörüleri çerçevesinde bir sonraki toplantının yapılacağı 18 Nisan'a kadar miktar ihalesi açılacak normal günlerdeki fonlama tutarının 1 milyar lira ile 6 milyar lira arasında olmasını kararlaştırdı.
Ayrıca, bir ay vadeli repo ihaleleriyle ilgili olarak 30 Mart-19 Nisan döneminde açılacak her bir ihale tutarına ilişkin üst sınır 6 milyar liradan 5 milyar liraya düşürüldü. Her bir ihale için üst sınırın 1 milyar aşağı çekilmesi, faiz oranlarını bir miktar artırabilecek bir etken olarak yorumlandı.
Bu arada, eskiden olduğu gibi likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişikliğin gözlendiği istisnai durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabileceği belirtildi..
Zorunlu karşılıklarda altın oranı artırıldı
Merkez Bankası, altın rezervlerinin güçlendirilmesi ve bankacılık sisteminin maliyet ve likidite kanallarının olumlu etkilenmesi amacıyla Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tutulabilecek kısmını yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltti. Kıymetli maden hariç yabancı para yükümlülükler için oluşturulması gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tutulabilecek kısmına ilişkin oran ise yüzde 10'dan sıfıra indirildi.
Bu çerçevede bankaların döviz cinsinden tutmaları gereken zorunlu karşılık tutarı ve Merkez Bankası döviz rezervlerinin yaklaşık 1.3 milyar dolar artacağı belirtildi. TL cinsi zorunlu karşılıklar için altın tesis olanağının tümünün kullanılması durumunda ise Merkez Bankası'nın altın rezervinin yaklaşık 2.2 milyar dolar artacağı, böylelikle piyasaya yaklaşık 6.1 milyar liralık likiditenin kalıcı olarak sağlanacağı kaydedildi.
Bu arada, mevcut verilere göre bankaların kıymetli maden hariç yabancı para zorunlu karşılıkları için tuttukları altının 23.5 ton (2.3 milyar lira), imkandan yararlanma oranlarının yüzde 66; Türk Lirası zorunlu karşılıkları için tuttukları altının 48.4 ton (4.7 milyar lira), imkandan yararlanma oranlarının da yüzde 87 olduğu belirtildi.