Merkez Bankası ve TÜİK güven endekslerinin bize söylediği…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Merkez Bankası Güven Endeksi’nde yer alan 27 soruyu yanıtlayan bin 745 firmanın verdiği yanıtlara göre Nisan ayında endeks bir önceki aya göre yüzde 3.4 puan artarak 105.5 seviyesine yükseldi. Mart ayında da 4.9 puan artarak,102.1 puanın üzerine çıkmıştı. Güven endeksi ankete katılanların yanıtlarına göre değerlendiriliyor ve 0-200 puan arasında değer buluyor.
Endeksin 100 puanın üzerinde seyretmesi olumlu tarafı gösterirken, altında seyretmesi olumsuzluğa işaret ediyor. Yılbaşından bu yana artış gösteren güven endeksindeki önümüzdeki dönem beklentileri dış piyasa siparişleri, ihracat açısından olumlu görülüyor. Üretim hacmi, mamul mal stoklarına ilişkin yanıtlardaki değerlendirmeler da olumlu. Endeksi olumlu etkileyen bu olumlu gelişmelerin yanında, endeksi yakın gelecekte olumsuz etkileyecek faktörlere de değiniliyor.

Bunlar arasında iç piyasada sipariş artışlarında zayıflama, gelecek üç ayda toplam istihdam miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamaları konularındaki beklentilerdeki zayıflamalar da yer alıyor.

Anketteki 27 soru arasında son üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki üretim beklentisi, şu andaki kayıtlı toplam siparişler ve ihracat siparişleri, kapasite kullarım oranları, mevcut mal stoklarının seviyesi, istihdam ve fiyat artışı beklentisi gibi konular bulunuyor.
Ankette, ortalama birim maliyetlerinde artışın süreceği, gelecek üç ayda satış fiyatlarında artış olacağı ve önümüzdeki 12 ayda üretici fiyat endeksinde bir önceki aya göre yüzde 0.1 gerileyerek yüzde 22.5 beklenti olduğu bilgisi de yer alıyor.

Böylece anket sonuçlarına göre piyasanın bugününün ve yakın geleceğinin güven açısından fotoğrafı çekilmiş oluyor.

Yayınlanan TÜİK Nisan ayı güven endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1.9 artışla 83.1 seviyesine yükselmiş durumda. Alt kalemlerden Perakende Ticaret Endeksi aynı dönemde 0.1 düşüşle 90.6 seviyesine, inşaat sektörü endeksi de 0.3 azalarak 53.9 seviyesine inmiş durumda. Bu oranlar bu iki alandaki olumsuzluğu ortaya koyuyor.

Merkez Bankası Güven Endeksi soruları yanıtlayanlarının piyasadaki üretici firmalar olması nedeniyle mevcut durum ve beklentiler açısında bilgi verici bir sonucu gösteriyor. Ama her şeye rağmen bir anket olduğu gerçeği de unutulmadan ona göre değerlendirilmelidir…

Fındık sektörü duayenlerinden Sabit Sabır’a rahmet dilerim…

1980’li yıllardan bu yana Karadeniz bölgesinde fındık konusunda yaptığımız toplantıların en renkli ismi Sabit Sabır’ın, vefat haberini üzüntüyle aldım. Her toplantıda keyifli tartışmalarımız olurdu. En çok Ali Ekber Yıldırım’a kızardı. Ama iyi eğitimli, sektörünün sorunlarını bilen, onlara çözüm arayan bir üretici ve ihracatçıydı. Allah rahmet eylesin, yakınlarına da sabır versin.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar