Merkez Bankası meydan okuyor!
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın son enflasyon raporunu açıkladığı basın toplantısında, beş maddelik bir eylem planıyla ilgili bilgi de verdi. Aslında enflasyon raporu zaten rutin bir açıklamaydı. Bu yüzden tüm beklenti ve merak, söz konusu eylem planı üzerinde yoğunlaşmıştı. Eylem planının başlıkları da belliydi; ama bu planın içi nasıl doldurulacak, plan piyasaları nasıl etkileyecekti, işte bu merak ediliyordu.
Eylem planının detaylarına geçmeden önce şu noktanın altını çizelim. Başkan Erdem Başçı, basın toplantısında zaman zaman adeta meydan okudu; içinde bulunulan dönemde, önlem alabilme konusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın, dünyanın en güçlü merkez bankası konumunda olduğunu söyledi.
Başçı'nın açıkladığı eylem planı; "fiyat istikrarı, faiz politikası, döviz rezerv politikası, zorunlu karşılık politikası ve finansal istikrar"dan oluşan beş maddelik bir plan.
Bu eylem planının ortada kalan üçü; yani faiz, rezerv ve zorunlu karşılık politikaları ister istemez daha bir ön plana çıkıyor, daha bir dikkat çekiyor.
Bu üç başlık içinde de kuşkusuz en dikkat çekici ve piyasaları en çok etkileyecek olan, hatta Başçı'nın açıklaması sürerken etkisini gösteren faiz politikası.
Merkez Bankası Başkanı Başçı, faiz politikasıyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Son Kurul toplantısından (20 Ekim toplantısı) sonra bankaların Merkez Bankası'ndan fonlamalarının maliyeti ortalama olarak faiz koridorunun içinde, yani yüzde 5.75 ile yüzde 12.5 arasında ve Merkez Bankası'nın uygun göreceği herhangi bir seviyede belirlenebiliyor. Fonlamanın yüzde 12.5 düzeyinden yapıldığı durumlarda bankaların taleplerini geçerli teminat karşılığında sınırsız olarak karşılayacağız. Fonlama kanalından bu suretle sağlanacak sıkılaştırma veya genişletme ekonomik ve finansal gelişmelerin seyrine göre günlük sıklıkta dahi yapılabilecektir. Fiyat istikrarına ilişkin risklerin gözlendiği durumlarda ise bankaların gecelik borçlanma maliyetinin bir süre için yüzde 12.5 seviyesine yakın seyretmesine izin vereceğiz."
Başçı'nın faiz politikasıyla ilgili bu açıklamayı yaptığı dakikalarda ikinci el tahvil bono piyasasında faiz oranı çift haneye ulaşmıştı bile. Bunda kuşkusuz repo ihalesi açılmamasının da etkisi vardı. Şu satırların yazıldığı saatlerde ise gelen alımlarla faiz yeniden yüzde 10'un altına indi.
Bu arada, Başçı'nın, faiz koridorunun nasıl çalışacağına ve fonlama maliyetinin Merkez Bankası'nca yüzde 5.75 ile yüzde 12.5 arasında nasıl belirleneceğine ilişkin bir soruyu "Bunu bankacılar anlamışlardır" şeklinde yanıtlaması soğuk duş etkisi yaptı. Unutmamak gerekir ki, dünkü toplantı bir "basın" toplantısıydı…
Zorunlu karşılıkta karar hazır
Merkez Bankası, Türk Lirası cinsi yükümlülüklerin zorunlu karşılıklarında sınırlı bir indirime gitmeyi düşünüyor. Düşünüyor, diyoruz; çünkü bu karar AB liderler zirvesinden çıkacak sonuca ve bunun dış piyasalardaki algılanmasına bağlı olarak alınacak. Başçı, karşılık kararının hazır olduğunu ve hemen uygulamaya konulabileceğini söyledi.
Merkez Bankası Başkanı, TL cinsi zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin oranın yüzde 40'a kadar yükseltilebileceğini, ayrıca yüzde 10'luk bir kısmın altın olarak tutulabilmesine dönük teknik çalışmaların sürmekte olduğunu açıkladı.
"26 milyar aldık, 26 milyar da satabiliriz"
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2009'un ağustos ayından bu yılın temmuz ayına kadar 26 milyar dolar aldıklarını belirterek, gerektiği takdirde bu 26 milyar doların tümünü satabileceklerini söyledi.
Başçı, bankalararası döviz piyasasında döviz likiditesi akışkanlığını artırmak amacıyla Merkez Bankası nezdindeki döviz depo piyasasında aracılık faaliyetlerine yeniden başlayabileceklerini de açıkladı.
TÜFE beklentisi yüzde 8.3
2011 yılının TÜFE hedefi yüzde 5.5'ti. Hedef sabit tutulmak üzere tahmin adeta sürekli değişti. Tahmin önce yüzde 5.9'a, ardından yüzde 6.9'a çıkarıldı.
Merkez Bankası, Başkan Başçı tarafından açıklanan bu yıla ilişkin son enflasyon raporuna göre, artık 2011 enflasyonunu yüzde 8.3 düzeyinde bekliyor. Enflasyon raporunda, 2011 enflasyonunun yüzde 70 olasılıkla, orta noktası yüzde 8.3 olmak üzere yüzde 7.8 ile yüzde 8.8 arasında gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.