Merkez Bankası haftası…
Banu Eriş / Finansinvest
Son dönemde küresel finans piyasaları, petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte, zayıf büyüme ve düşük enflasyon beklentilerine odaklanmış durumda. Bu şartlar altında gelecek hafta hem TCMB’nin, hem de Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası toplantıları yakından takip edilecek.
İçeride enflasyonun Aralık ayında beklentilerin ötesinde gerilemesiyle TCMB’nin faiz indirimi yapması ihtimali arttı. İlave olarak Hindistan Merkez Bankası’nın gıda ve petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisine dikkat çekerek faiz indirimi gitmesi de TCMB’nin benzer bir adım atmasına yönelik beklentileri destekliyor. TCMB Başkanı Erdem Başçı son dönemdeki açıklamalarında enflasyondaki iyileşme beklentisi nedeniyle önümüzdeki dönemde ilk etap TL likiditesini gevşetip, ikinci etapta ise ölçülü bir indirime gidebileceklerinin sinyalini vermişti. Ortalama fonlama maliyetinin %8,25’in üzerinde, bankalararası ortalama repo faizinin %10’un üzerinde olması, henüz ilk etabın tamamlanmadığına işaret ediyor. Ancak Aralık ayı ortasında ortalama fonlama maliyetinin %8,80-%8,90 seviyelerinde olduğunu dikkate aldığımızda likiditede sıkılaştırmanın azaltıldığını söyleyebiliriz. Sonuç olarak TCMB Salı günü ölçülü bir indirime gidebilir veya TL’deki volatilite riskine karşı bir süre daha temkinli kalmayı tercih edebilir. Ama ikinci durumda Şubat ayına dair beklentiler biraz daha güçlenecektir.
Avrupa’da ise son olarak öncü enflasyon verisinin negatif olması ile deflasyonist endişeler arttı. Faizlerin hali hazırda sıfıra yakın seviyede olması nedeniyle ülke tahvillerini kapsayan yüklü bir tahvil alım programı açıklanmasına yönelik beklentiler gündeme geldi. Ancak ECB’nin geçtiğimiz hafta gelen haberlere paralel olarak 500 milyar Euro büyüklüğünde ve yalnızca “yatırım yapılabilir” ülkelerin tahvillerini içeren bir paket açıklaması halinde ekonomiye etkisinin yeterli olmayacağı algısı oluşabilir. ECB Başkanı Draghi’nin vereceği sinyallere de bağlı olarak hem Avrupa borsaları, hem de EUR/USD’da yüksek bir volatilite görülebilir.