Merkez Bankası gene enflasyona odaklandı, büyümeyi unuttu
Evet. Fiyat istikrarı ekonominin temel şartıdır. Evet. Merkez Bankası'nın yürürlükteki kanuna göre ana görevi ülkede fiyat istikrarını sağlamaktır. Evet. Merkez Bankası (krizin de desteği ile) bugüne kadar enflasyonu aşağıya çekmekte başarışlı olmuştur.
Ama bir gerçek var. Ülkede talep daraldı. Üretim ve yatırımlar durdu. Krizden çıkmaya çalışıyoruz.
Krizden çıkabilmek için talebin canlanması gerekiyıor. Talep canlanamaz ise işiszliğwe çare bulamayacağız. İnsanların geliri artmayacak. Tersine insanların harcama gücü daralacak: Bunun sonucu talep daha da aşağıya inecek. Talep olmadıkça enflasyon sorunu da ortadan kalkacak.
Dikkat buyurulur ise görülür ki başka ABD merkez bankası olmak üzere batı dunyasında merkez bankaları enflasyon ile büyüme konularını birlikte ele alıyor. Birçoğ ise büyümeyi enflasyonun önüne koyuyor..
Enflasyon raporunu açıklarken Merkez Bankası Başkanı 2010 enflasyon tahmininin daha önce belirlenen oranın üzerine çıkacağına işaret etti.
Çünkü gıda fiyatları artacak.Vergi artırımları fiyatları yükseltecek. Petrol ve emtea fiyatlarında artış eğilimi var. Bu tabloya dayalı olarak 2010 enflasyonu tahmini yüzde 5.5-8.0 aralığında, ortalama yüzde 6.9 olarak belirlenmiş.
Bir yanda dolaylı vergi artışı, öte yanda en az yüzde 6.9 oranında enflasyon karşısında hane halkı talebi nasıl büyüyebilir? Cari fiyatlarla geliri yüzde 10 oranında artmayan hane halkının alım gücü düşecektir. Hane halkının alım gücü düşünce talep daha da daralacaktır.
Halbuki bekleyiş 2010 yılında iç talebin canlanması ve buna dayalı olarak üretimde ve istihdamda artış görülmesidir.
Merkez Bankası Başkanı, sıkı maliye politikasının devamını da önermektedir.
Bütün bunlar Merkez Bankası'nın kilitlendiği fiyat istikrarı için enflasyonu kontrol altına alma hedefi ile uyumlu istekler ve politikalardır ama, bu politikalar büyümeye imkan vermeyecektir.
Talebin artmaması halinde faiz oranlarındaki gerilemeden de sadece Hazine yararlanacaktır. Hazine daha ucuz faiz ile içeriden para bulabilecektir.
Faizin ucuzluğuna rağmen üretim ve yatırım talebi olmadığı için reel sektör kredi kullanamayacak, bankalar ise ucuz faiz ile paralarını hazine Bonosuna yatırmaya devam edecektir.
Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu, 2010'da üretim ve istihdamda iyileşme ümidini büyük ölçüde yok eden bir belgedir.
Rapor 2 konuda finansçılara teminat vermektedir:Döviz fiyatı artmayacaktır. Faiz yükselmeyecektir.
Ekonomi denilen oyun "bekleyişlere" dayanır. İnsanların bekleyişleri iyimser ise, geleceğe dönük olarak alırlar,satarlar,yatırım yaparlar,üretim yaparlar,insan çalıştırırlar…Merkez Bankası'nın açıklanan Enflasyon Raporu'nu okuyanların ümitsizliğe kapılmaması, "Du' bakalım …N'olacak ?" havasına girmemesi imkansızdır.