Merkez Bankası Enflasyon Raporu'na göre değişen bir şey yok

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Piyasalar, Merkez Bankası'nın 2009 Ekim ayı Enflasyon Raporu'nu merak ile bekliyordu.

Belirsizlik içinde olanların her birinin kendine göre farklı bekleyişi vardı.

Dünya piyasalarındaki değişimlere ek olarak rapor bekleyişi nedeniyle bu hafta pazartesi günü piyasalarda ufak bir dalgalanma ortaya çıktı.

İMKB'de satış başladı. Endeks düştü. Tahvil ve bono faizleri yükseldi. Doların fiyatı az da olsa arttı. Piyasalar salı günü açıklanacak enflasyon raporuna göre pozisyon aldı.

Geliniz görünüz ki salı sabahı açıklanan rapor piyasalara bekleyişleri doğrultusunda farklı işaretler vermedi.

Genel çizgisi ile raporda eski politikaların devam edeceği vurgulandı.

- İç ve dış talepte sıkışıklık devam ediyor.

- Ekonomide uyanış gecikti. Kapasite kullanımı ve istihdam artışı olmadan yatırımlar başlayamayacak.

- Enflasyon beklenen çizginin de altına inebilecek.

- Gerekir ise faiz indirimi yapılabilecek, gerekir ise faiz artırılacak.

Raporu açıklayan Başkan Yılmaz, 2009 yıl sonu enflasyonunun yüzde 70 olasılıkla, orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 5,0-6,0 aralığında olacağının öngörüldüğünü, yılın son çeyreğinde kredilerdeki toparlanma eğiliminin kademeli olarak devam etmesini beklediklerini söylüyor.

Yılın üçüncü çeyreğinde kamu mali dengesini sağlamaya yönelik vergi ayarlamaları nedeniyle enflasyondaki düşüşün yavaşladığını belirten Yılmaz, dayanıklı tüketim malı vergi oranlarındaki indirimlerin kademeli olarak geri alınmasının da üçüncü çeyrekte tüketici fiyatlarının oluşmasında öne çıkan bir diğer unsur olduğunu söylüyor.

Yılmaz, Merkez Bankası'nın bir yandan kısa vadeli faiz oranlarını süratli bir şekilde aşağı çekerken, diğer yandan dengeleyici bir likidite politikası izleyerek kredi piyasasındaki tıkanıklığı gidermeyi hedeflediklerini anlatıyor.

Ekim ayında kredi koşullarındaki sıkılığı daha da azaltmak ve faiz indirimlerinin etkisini güçlendirmek amacıyla Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarında indirime gittiklerini hatırlatan Yılmaz, bu çerçevede yılın son çeyreğinde kredilerde toparlanma eğiliminin başlayabileceğini söylüyor.

Özet ile dün açıklanan enflasyon raporunda daha öncekilerden büyük bir fark ve değişecek politikalar ile uygulanacak yeni tedbirler hakkında herhangi bir işaret yok.

Piyasa oyuncuları iyimser veya kötümser davranışlarına bir dayanak arayışındalar. Dün açıklanan rapor onlara bu imkanı veremeyecek. Bu raporu bahane ederek alım-satım yapmak, fiyatları artırıp-indirmek kolay olamayacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018