Merkez Bankası dolar alsın kur düşmesin

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Dolar fiyatı artınca kıyamet kopuyor. Gerileyince şikayetler artıyor.

Geçen hafta dolar fiyatındaki gerileme ihracata dönük üretim yapanları endişelendirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, doların daha da aşağı düşmemesi için Merkez Bankası'nın mutlaka piyasadan bir miktar döviz alması gerektiğini belirtti.

İhracatçının ve sanayicinin rekabet edebilmesi için de rekabet edebilecek bir kur olması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Büyükekşi şunları söyledi: Kurun ani düşüş ve çıkışlarına karşı Merkez Bankası'nın çok dikkatli olması gerektiğini düşünüyoruz. Faiz indirimleri de burada büyük katkı sağlayacaktır. Yurtdışı piyasalarda büyük sıkıntılar var. Özellikle birçok ihracatçı zor durumda. Doların daha aşağı düşmemesi için Merkez Bankası'nın mutlaka piyasadan bir miktar döviz alması lazım. Döviz alıp döviz kurunu dengede tutabilmesi lazım. Bu ihracatçı açısından son derece önemli. İhracatçı geçtiğimiz yıllarda çok kötü tecrübeler yaşadı.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, dolar kurunun 1.60 TL'nin altında seyretmesi halinde üretim, ihracat ve istihdam rakamlarındaki gerilemenin devam edeceğini ve ithalatın artacağını savunarak şöyle dedi: Bugün yüzde 80'lere ulaşan ihracatın ithalatı karşılama oranı tekrar kırmızı çizgiler olan yüzde 60'lara düşecek.

Merkez Bankası'nın dolar satın almasına yönelik öneriler önemlidir. Eskiden dolar karşılığı piyasaya çıkacak paranın enflasyonist etkisinden korkulur idi. Şimdilerde belki de bu para piyasada iç talebi biraz canlandırarak hareket yaratabilir

Öneri tartışılmalıdır.

Erzurum, Cağ kebabının etini Balıkesir'den alır hale geldi

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) tarafından düzenlenen DAKİK-2 toplantısında konuşan DASİDEF Başkanı Mustafa Yıldız, son dönemde bölgede yaşanan ekonomik sıkıntının ana sebebinin göç olduğunu ve özellikle tarım ve hayvancılık sektörünün çöküşte olduğunu belirtti.

Vatan Gazatesi'nde yayınlanan Kerim Ülker'in haberine göre, Doğu Anadolu Bölgesi'nin tanıtımı, yeni yatırım alanları oluşturulması ile bölge insanına istihdam yaratılmasını hedefleyen ve bu yıl ikincisi düzenlenen Doğu Anadolu Kalkınma İşbirliği Köprüsü (DAKİK-2) programında bölgedeki ekonomik gelişmişliğe dikkat çeken Yıldız, "Temel sorun yoğun göç. Yoğun göç özellikle bölgedeki hayvancılığı olumsuz etkiliyor. 20 yıl önce Türkiye'nin en büyük 20 ekonomisi içinde yer alan Erzurum şu anda 67'nci sırada yer alıyor. Son 8 yılda 157 bin kişi bu kentten göç etmiş" dedi. Özellikle tarım ve hayvancılık konusunda sıkıntılarının olduğunu söyleyen Yıldız, "Yakın tarihe kadar 25 milyon küçükbaş hayvan bulunan Doğu Anadolu'da bu sayı 2 milyona geriledi. Erzurum'un meşhur Cağ kebabı ve Çivil peyniri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Geçmişte Irak, İran ve Suriye etini buradan alırken şimdi et tesislerinin pek çoğu kapandı" diye konuştu.

Kerim Ülker’in duyurduğu bu konuşmaya çok sayıda medya organı yer vermedi. Fakat bu konuşma Doğu Anadolu’da hayvancılığın ne durumda olduğunu ortaya koyan çok önemli bir konuşma.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018