Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamaları önemli

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Eskişehir Sanayi Odası'nda dün Osman S.Arolat başkanlığında yapılan toplantıda Merkez Bankası Başkanı ekonominin durumunu anlattı. Merkez Bankası'nın güçlü bir kadrosu var.

Ekonomi çok iyi izleniyor.

Ekonomide olan biteni güncel olarak önce hükümete sonra da kamu oyuna aktarmak çok hem de çok önemlidir.

Ankara'da bu işi yapacak başka kurumlar da var. Bunların başında Devlet Planlama Teşkilatı gelir. Devlet Planlama Teşkilatı ekonomideki gelişmeleri izlemek, ve gelişmeleri değerlendirerek hükümete alternatif politikalar önermek için kuruldu. Devlet Planlama Teşkilatı'nda da çok iyi yetişmiş elemanlar var.

Günümüz hükümetleri eskisi kadar Devlet Planlama Teşkilatı'ndan yararlanamıyor. Gene de beklenir ki Devlet Planlama Teşkilatı da güncel değerlemeleri yayınlasın.

Hazine Müsteşarlığı da bir başka uzman ve bilgi hazinesidir. Günümüzde Hazine Müsteşarlığı, hükümete daha yakın çalışıyor. Kamuoyundan çok hükümete bilgi üretiyor.

Gelelim dün Merkez bankası Başkanı tarafından yapılan açıklamalara. Bazı TV kanallarının naklen yayınladığı konuşmada kullanılan tablolar Merkez Bankası sitesinde yayınlandı.

Bu tabloların her biri hem politikacılar ve karar alıcılar için hem de kamu oyu için önemli tablolar. İmkan olsa da her tablo altında açıklamaları ile medyada yer alabilse.

Merkez Bankası Başkanı'nın konuşmasında kullanılan tablolardan biri döviz kuru ve devlet iç borçlanma senetleri faiz oranlarıyla ilgili idi. Bu tabloda reel faizin yüzde 12.0'den yüzde 1.7'ye ne kadar hızlı bir şekilde indiği sergileniyordu.

Bir başka dikkat çeken tablo tam kapasite ile çalışamamanın nedenlerini sergileyen tablo idi. Bu tabloda iç pazarda talep yetersizliğinin ağırlığı, dış pazarda talep yetersizliğinin etkisi izlenebiliyor

Başkan özel tüketimdeki artışın , vergi teşviklerinden kaynaklandığını,dış talep yanında iç talebin de canlanamadığını anlattı. Özel tüketim harcamalarda artış beklenemeyeceğini vurguladı.

Başkan konuşmasının sonunda da, faiz indirimlerinin etkisi ve küresel rüzgardaki iyileşmenin desteği sonucu kredi talebinin artacağını, bunun da toplam talebi harekete geçireceğini söyledi.

Burada önemli bir çelişki var. Halk parasızlıktan tüketimini kısmış ise üretici ve yatırımcı kredi kullanarak nasıl talebi canlandırabilir. Veya tüketici daha fazla borçlanarak nasıl tüketime yönlenebilir?

Başkan bir yanda toparlanmanın başladığını söylerken öte yanda ekonomide kaynak kullanımının uzunca süre potansiyel düzeyin altında seyredeceği uyarısını yapmaktadır.

Merkez Bankası Başkanı'nın dün yaptığı konuşma ekonominin geleceği konusunda iyimser bekleyişleri olanları üzecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018