Merck, ilaçta Türkiye ve Afrika arasında satış köprüsü kurdu
Alman ilaç ve kimya devi Merck, 80 ülkeyi Türkiye’den yönetiyor. Rusya, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Afrika’nın yönetim merkezi Türkiye’de… Merck şimdi de Afrika için gerekli, kendi üretmediği ilaçlar için Türkiye’deki yerli üreticilerle işbirliği yapıyor. Burada Türk şirketlerine ürettirdiği ilaçları Afrika’da satıyor. Merck’in kanserde yeni tedavi yöntemi, ‘immünoonkoloji’ klinik çalışmalarının yapıldığı 3 merkezden biri de Türkiye… Merck Türkiye Genel Müdürü Şehram Zayer, “Bu ve benzeri çalışmalar, Merck’in Türkiye’ye güveninin de göstergesidir” diyor.
Dünyanın en büyük ilaç ve kimya şirketlerinden, dünya satışları 12.8 milyar doları bulan Alman Merck için Türkiye’nin önemli bir yeri var. Merck Türkiye Genel Müdürü Şehram Zayer ile bunları ve dünya sağlık sistemindeki yeni gelişmeleri konuşurken, Türkiye operasyonları ile ilgili önemli bilgiler de ortaya çıktı. Bunlar arasında ilk defa açıklanan konulardan biri, Merck’in Afrika pazarı üretimleri için Türkiye’nin yerli ilaç üreticilerini seçmiş olması. Zayer, “Başka ülkeler de seçilebilirdi. Ancak Türkiye’deki konumumuzun yanı sıra, buradaki üretim kalitesi bunun nedeni oldu” diyor. Yine az bilinen konulardan biri kanser tedavisinde, vücut bağışıklık sistemini harekete geçiren yeni tedavi yöntemi, ‘immünoonkoloji’ klinik çalışmalarında Türkiye’nin öne çıkması… 80 ülkeyi Türkiye’den yöneten Merck, son olarak vitaminler ve gıda takviyelerini de Türkiye’ye getirerek özel bir ekip kurdu.
‘TÜRKİYE BİR YÖNETİM MERKEZİ’
Diğer bilgileri açmadan önce, Merck Türkiye Genel Müdürü Şehram Zayer’den şirketin kısa bir profilini alalım: “Şirketimizin üç ana bölümü var. Bunların en büyüğü, sağlık hizmetleridir. Sağlık hizmetlerinde de iki tane ayrı branşımız var; biri biyofarma dediğimiz ilaç bölümümüz diğeri de ‘tüketici sağlığı’ dediğimiz koruyucu vitaminler ve gıda takviyeleridir. İkinci ana bölümümüz, ‘life science’ (yaşam bilimleri) yani kimya. Üçüncü bölümümüz ise ‘performans malzemeleri’ dediğimiz, yüksek teknolojik ürünleri içeriyor. LCD’ler, çeşitli devreler bu kategoride üretim yelpazemiz içinde örnek verilebilir. Merck, 80 ülkeyi Türkiye’den yönetiyor. intercontinental dediğimiz kıtalararası bölge; yani Rusya ve Türki Cumhuriyetler, Orta Doğu ve tüm Afrika kıtası Türkiye’den yönetiliyor. Dolayısıyla Merck, Türkiye’yi bir yönetim merkezi şeklinde konumlandırdı.”
AFRİKA PAZARINA TÜRKİYE’DEN İLAÇ
Afrika pazarına Türkiye’den, Türkiye’deki üreticilerden de ilaç göndermeye başladıklarını belirten Şehram Zayer bu konuda şunları anlatıyor: “Afrika’daki sağlık ihtiyaçları daha farklıdır. Ama insanların sağlığa erişimini kolaylaştırmak için bizim Afrika’ya da bir taahhüdümüz var. Afrika’daki hastaların sağlığa erişimi için Merck, Türkiye’deki firmalarla işbirliği yaptı. Oradaki ihtiyaçları belirleyip bizim satış kanalımız aracılığıyla işbirliği yaptığımız firmaların ilaçlarına erişmelerini sağlıyoruz. Tabii aracı olmaktan öte bir durum. Bir ilacın gönderimi için bir yıl o fabrika denetimden geçiyor. GMP dediğimiz süreci de yönetmek başlı başına bir iş aslında. Afrika konusunda şunu da söyleyebiliriz; burada Türkiye’nin rakipleri Merck içinde de çok daha fazla. Hindistan, Rusya gibi ülkelerin de ilaç sektörleri burada. Rakipler çok fazla ve bunların içinden Türk bir firmanın seçilmiş olması çok önemli. Burada uluslararası bir rekabetten söz ediyoruz. Bu bir yandan da teknolojinin gelişmiş durumda olduğunun göstergesi. Bir Türk firması uluslararası rekabette aradan sıyrılabiliyor. Bilginiz ve uzmanlığınız buradaki esas katma değerdir. Biz böylece Türk firmalarının Afrika’ya açılmasını sağladık.”
‘YENİ TEDAVİNİN MERKEZİ TÜRKİYE’
Şehram Zayer yeni tedaviler konusunda Türkiye’nin yerini ise şöyle anlatıyor: “En son Sigma’yı da satın aldıktan sonra dünyanın en büyük oyuncusu olduk bu alanda. Bizim sağlık endüstrisinde entegre çözümlerimiz var. Dünyadaki çoğu ilaç şirketine hizmet sağlıyoruz. Üretimde kullanılan kimyasallar, laboratuvar çözümleri, filtreler ve prosesler gibi konularda danışmanlık sağlıyoruz. Türkiye’de de yine yerli bir ilaç firmasının da biosimilar ilaç yatırımı var. Onun da çözüm ortağıyız. Onun dışında da coğrafyamızda yer alan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya da destek veriyoruz. Vitamin alanında ise bizim Seven Seas markamızın, ocak ayından itibaren tekrar Türkiye’de olacağını söylemek istiyorum. İlk etapta 30 kişilik yeni bir istihdam olacak. İmmünoonkoloji çalışmalarımızın bir kısmı Türkiye’de yapılıyor. Şu anda dünyadaki ilk 3 merkezden biriyiz. Yeni bir tedavinin klinik çalışmalarının Türkiye’de yapıldığını mutlulukla paylaşabilirim. Tedavi olan ciddi bir hasta sayısı var. Türkiye’de böylece hastaların yeni bir tedaviye erişimini sağlıyoruz.”
‘DAHA FAZLA İLAÇ GEREKECEK’
Merck Türkiye Genel Müdürü Şehram Zayer, yeni tedavi yöntemlerinin desteklenmesi gerektiğini söyleyerek şunları anlatıyor: “Dünyadaki sisteme baktığımız zaman yaş ortalamasının yükseldiğini görüyoruz. Yaş ortalaması yükseldikçe daha fazla ilaca gerek duyuluyor. Teşhis yöntemleri ve teknoloji de gelişiyor böylece tedavi sağlayabiliyorsunuz. Bütün bunlardan dolayı maliyet de artıyor. İlaç sektörü öyle bir sektördür ki her şeyiniz regüledir. Fiyatlaması da devletler tarafından yapılandırılır. Yeni tedavi seçenekleri maliyeti artırsa da bu tedavi yöntemlerinin kişileri sağlığına kavuşturarak hayata kazandırması düşünüldüğünde bunun büyük kazanç sağladığı da görülecektir. Çünkü belki de diğer şekilde kişiler hastalıkları dolayısıyla çalışma hayatı içinde yer alamayacaklar.”
BİYOTEKNOLOJİ YATIRIMLARINA DANIŞMANLIK YAPIYOR
Merck Türkiye Genel Müdürü Şehram Zayer, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de özellikle biyoteknoloji yatırımları konusunda danışmanlık verdiklerini söylüyor: “Merck’in kimyası çok geniş bir perspektifte. İlaç şirketlerine hammadde tedarik ediyoruz. Gıda sektörünün de içinde olduğu çok geniş bir yelpazeden söz ediyoruz. Life science dediğimiz bölümde 300 bini geçen ürünümüz var. Bugün biyoteknolojik ilaçlar çok önemli bir konumda. Biyoteknoloji yatırımı yapan firmalara da bir fabrikanın nasıl dizayn edileceği, bir üretimin nasıl olması gerektiği konularında A’dan Z’ye danışmanlık veriyoruz. İşimiz sadece makine veya ekipman sağlamanın ötesinde. Tüm hattın nasıl dizayn edilmesi gerektiği konusunda üretim danışmanlığı yapıyoruz. Aslında üç ana iş kolumuz var. Laboratuvar çözümlerimiz, proses teknolojilerimiz ve dizayn konusunda çözümlerimiz var.”
‘TÜRKİYE’DE TÜM ALANLARDA LİDERİZ’
Türkiye’de tüm tedavi alanlarında lider olduklarını söyleyen Şehram Zayer, şu bilgileri veriyor: “Türkiye’de ilaç tarafında, bulunduğumuz tüm tedavi alanlarında lider durumdayız. Gerek dünyada gerek Türkiye’de amacımız, insanların karşılanamamış tıbbi ihtiyaçlarını karşılamak ve insanların hayatına katkıda bulunmak. Örneğin, tüp bebek bölümünde, ‘fertilite’ ilaçlarımız ile bebek sahibi olamayan çiftlere destek veriyoruz. Bu konudaki ilaçlarımızla pazar lideriyiz. Bugüne kadar dünyada bu teknolojiyi geliştiren ana firmayız. Dünyada iki milyonun üstünde bizim ilaçlarımızla doğmuş bebek var. Yüzde 70 gibi orana katkıda bulunduğumuzdan söz edebiliriz.”