Mehmet Yıldız’laştı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe 3 puan umuduyla gittiği Karabük deplasmanında bocalayan bir görüntü verdi. Sarı-lacivertli ekipte kimi taşlar yerinden oynamış olsa da bahsettiğimiz bocalamaya sebep olan birincil gelişme Karabükspor’un kadro yapısı ve taktik kurgusu oldu. Bu taktik yapılanmada öne çıkarılması gereken isim ise hiç kuşkusuz Mehmet Yıldız idi. Hedef santrfor tanımının tüm özelliklerini sahaya yansıtan tecrübeli futbolcu; bir yanıyla geçmiş günlerinden örnekler sunarken, diğer yanıyla da Fenerbahçe takım savunmasının gediklerini gözler önüne serdi. Yobo ve Serdar’dan oluşan tandemi epey huzursuz eden Mehmet Yıldız ileriye atılan toplar için güvenli bir liman gibiydi. Bu esnada gerideki hareketli üçlünün (Cernat, Birol ve İlhan) depar kulvarlarına başarılı servisler de yapınca Fenerbahçe takımının hücuma çıkışları ve geriye dönüşleri sarı-lacivertliler açısından yıpratıcı olmaya başladı. Esasen devre biterken ardı ardına yenen iki gol zamanlama itibariyle öldürücü sayılabilir. Teknik heyetin bile ikinci devrede skor avantajını yakalama adına yeni planlar oluşturduğu anlarda biri Stoch’un büyük hatasından yenen iki gol tamamıyla maçın gidişatını değiştirdi. Stoch bugüne kadar Fenerbahçe’ye çok olumlu katkılar yapmış bir isim. Dolayısıyla ne kadar ciddi olursa olsun bu tür bir hata yapmaya da hakkı var. Bu hata nedeniyle Stoch’u ipe çekmek Aykut Kocaman ve talebelerinin kurgusal sıkıntılarını göz ardı etmek olur. Bir maç önce ezeli rakibi önünde 2-0 gibi net bir skorla kazanmasına rağmen biz Fenerbahçe hakkında; “Önümüzdeki maçlarda ve play-off’ta zorlanabilirler.” yazmıştık çünkü Beşiktaş derbisinde de Mustafa Pektemek benzer aksiyonlara girişmiş ancak siyah-beyazlı takım yetenekli ayakların yokluğu nedeniyle cezayı kesememişti.

İkinci yarıya Fenerbahçe hücum iştahıyla başladı ancak takım halinde topun arkasına geçen Karabükspor’un rakibine boş alanlar bırakmaya niyeti yoktu. Bu gibi anlarda pas dağıtımını yapması ve takımı organize etmesi beklenen Alex ise Ragued’nin bire bir markajından nadiren kurtulabildi. Enteresan biçimde Fenerbahçe adına maçın kaderini belirleme işi de ilerleyen dakikalarda Alex’in üzerine kalacaktı. Tüm bu gelişmelerle birlikte Emre Belözoğlu’nun takım açısından önemi bir kez daha ortaya çıktı. O bölgede görev alan Mehmet Topuz’un ne orta alanın ortasında ne de kanatta Kayserispor’daki sorumluluk alan ve iş bitiren görüntüsünde olmadığını artık söylemek gerekiyor. Hatta Türk futbolunu yakından takip etmeyen birine Mehmet Topuz için vakt-i zamanında iki büyük camianın neredeyse savaşa tutuştuğunu söyleseniz muhtemelen yüzünde bir hayret ifadesi belirecektir. Aykut Kocaman’ın kulübeden çözüm üretmesi gerektiği anlarda maça sağ açık olarak başlayan Caner’i sol beke çekerek Dia’yı oyuna alması bence doğru bir hamleydi. Dia’nın Fenerbahçe’de kulübeye mahkûm oluşu büyük oranda takım savunmasına yaptığı/yapmadığı katkıdan kaynaklanıyor ancak şampiyonluk yarışı içinde mağlup durumdayken kendisinden faydalanmaya çalışmak da gayet doğal. İlerleyen dakikalarda Bienvenu ve Sow’un birlikte görev aldığı bir takım izleme şansımız da oldu. Bu noktada futbolcuların kalitesinden bağımsız olarak “birlikte oynama alışkanlığı” da sonuca etki eden faktörlerden bir tanesi sayılmalı. Sow’un Türkiye’de kendisini yeniden ispatlama gibi bir problemi yok. Ona sadece zaman lazım.

[26. HAFTANIN SEYRİ]

Beşiktaş yine tökezledi

Spor Toto Süper Lig’in 26. hafta maçında Sivasspor’a konuk olan Beşiktaş büyük bölümünü 1-0 önde götürdüğü maçta Erman Kılıç’ın 85. dakikada attığı harika golle sahadan 1-1 beraberlikle ayrıldı. Beşiktaş 43. dakikada Sivok’un kafa golüyle Sivasspor deplasmanında 1-0 öne geçerken ev sahibi ekipte maç boyunca etkisiz gözüken Erman Kılıç 85. dakikada sahneye çıktı. Ceza sahası dışından harika bir gole imza atan Erman Kılıç skoru 1-1’e getiren isim oldu. bu sonucun ardından Beşiktaş 46 puanda kaldı. Sivasspor ise 42 puana yükselirken sahasındaki yenilmezlik serisini 13 maça çıkardı. Ligin 27. haftasında Beşiktaş sahasında Gençlerbirliği’ni konuk ederken, Sivasspor ise deplasmanda Fenerbahçe ile karşılaşacak.

Skandal maç

Spor Toto Süper Lig’in 26. hafta mücadelesinde Trabzonspor, evinde Gaziantepspor’u 4-1 mağlup etti. Gaziantepspor’un 10 kişi kalıp 4 dakika 7 yabancıyla mücadele ettiği karşılaşmayı Trabzonspor, Burak (2), Mustafa Yumlu ve Popov’un kendi kalesine attığı gollerle kazandı. Gaziantepspor’un 7 yabancı kuralını 4 dakika ihlal ettiği mücadelede skorun 4-0 olarak tescil edilmesi bekleniyor. Bu sonucun ardından Trabzonspor 45 puana yükselirken Gaziantepspor ise 26 puanda kaldı. Gaziantepspor, 17. Dakikada penaltı kazandı ancak atışı kullanmak için beyaz noktaya gelen Bulgar oyuncu, topu direğin dibinden dışarı gönderdi. 27.haftada Trabzonspor Kayserispor ile Gaziantepspor ise Orduspor ile oynayacak.

Mersin “dur” dedi

Spor Toto Süper Lig’in 26. haftasında sahasında Mersin İdman Yurdu’nu ağırlayan Gençlerbirliği haftalar sonra kendi evinde mağlubiyetle tanıştı. Evinde en son 13. haftada Galatasaray’a mağlup olan ve ligde 6 haftadır mağlubiyet yüzü görmeyen Gençlerbirliği, 54. dakikada Ben Yahia’nın ve Nobre’nin 90. dakikada attığı gollerle Mersin İdman Yurdu’na 2-1 yenildi. Ev sahibi ekip Gençlerbirliği’nin tek golünü ise 90+1’de penaltıdan Azofeifa kaydeti. Ligde son 9 maçta sadece 1 galibiyeti bulunan ve zor günler geçiren Mersin İdman Yurdu ise, Başkent’te galip gelerek rahat bir nefes almayı başardı. Başkent temsilcisi 27. haftada deplasmanda Beşiktaş’a konuk olurken Mersin İdman Yurdu sahasında Galatasaray’ı ağırlayacak.

Webo 3 puanı getirdi

Spor Toto Süper Lig’in 26. haftasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile Ankaragücü karşı karşıya geldiler. Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynanan mücadeleden ev sahibi İ.B. Belediyespor 3-0’lık üstünlükle ayrıldı. Karşılaşmanın 13. dakikasında Pierre Webo’nun attığı kafa golüyle 1-0 öne geçen Arif Erdem’in talebeleri, ilk yarı boyunca bu skoru korumayı başardı. İkinci yarıya da etkili başlayan ev sahibi ekip 55. dakikada Serol Demirhan’ın kendi kalesine attığı golle farkı ikiye çıkardı. Skoru belirleyen gol ise yine Kamerunlu yıldız Pierre Webo’dan geldi. Golcü futbolcu 83. dakikada kendisinin ikinci takımının üçüncü golüne imza atarak skoru belirleyen isim oldu.

Cuper mucizesi

Spor Toto Süper Lig’in 26. hafta mücadelesinde Orduspor evinde Antalyaspor’u ağırladı. 19 Eylül Stadı’nda oynanan karşılaşmadan Karadeniz ekibi 3-2’lik galibiyetle ayrılmayı başardı. Orduspor’a galibiyeti getiren goller 7. dakikada Hasan Kabze, 17. dakikada Bogdan Stancu ve 44. dakikada Miguel Garcia’dan geldi. Son iki haftada Galatasaray ve Trabzonspor’dan aldığı 4 puanla dikkat çeken Antalyaspor ise 70. dakikada Jaba ve 90. dakikada Emrah ise iki gol bulsa da, kalan dakikalarda başka gol olmayınca bir puanı kurtaramadı. Süper Lig’in 27. haftasında Orduspor deplasmanda Gaziantepsor ile karşılaşırkenken, Antalyaspor ise evinde Manisaspor’u konuk edecek.

3 gol ve 3 puan

26. hafta mücadelesinde Bursaspor deplasmanda Manisaspor’u 3-1 mağlup etti. Ev sahibi ekip Manisaspor, 14. dakikada Murat Erdoğan’ın attığı golle Bursaspor karşısında 1-0 öne geçti ancak Bursaspor önce 21. dakikada Serdar Aziz ile 1-1’lik eşitliği sağladı ve ardından 34. dakikada Gökçek Vederson ile 2-1 öne geçmeyi başardı. Manisaspor’da kaleci İlker Avcıbay 89. dakikada kırmızı kart görünce kaleye savunma oyuncusu Dixon geçti ve bir dakika sonra da Bursaspor’da Bangura skoru 3-1’e getiren golü attı. Yeşil-beyazlı ekip 27. haftada sahasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor’u konuk ederken Manisaspor ise deplasmanda Medical Park Antayalspor ile karşılaşacak.

Ekigho ile gelen galibiyet

Ligde sonucu merakla beklenen Samsunspor Eskişehispor mücadelesinde gülen taraf 3-1 ile ev sahibi Samsunspor oldu. Samsun 19 Mayıs Stadyumu’nda oynanan ve Hüseyin Göçek’in yönettiği mücadelede Samsunspor’da forma giyen Nijeryalı futbolcu Ekigho yaptığı 1 gol ve 2 asist ile karşılaşmaya damga vurdu. Kırmızı-beyazlı ekibe galibiyeti getiren golleri 44. dakikada Theofanis Gekas, 51. dakikada Ekigho ve 63. dakikada Uğur Boral kaydederken; Eskişehirspor’un tek golü 84. dakikada Volkan Yaman’dan geldi. Bu arada Samsunspor’un Yunan golcüsü Gekas 57. dakikada taç atışı esnasında vakit geçirmesi sebebiyle hakem Hüseyin Göçek tarafından ikinci sarı kart ile oyun dışına gönderildi.

HAFTANIN TAKIMI: Karabükspor

HAFTANIN İNCİSİ: “Rakiplerimiz bir bir dökülmeye başladı.” Mesut BAKKAL

KARE AS:   Mehmet Yıldız (Karabükspor)

    Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

    Burak Yılmaz (Trabzonspor)

    Ekigho Ehiosun (Samsunspor)

GOL KRALLIĞI:      27 Gol – Burak Yılmaz (Trabzonspor)

        11 Gol – Herve Tum (Gençlerbirliği)

        11 Gol – Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

    9 Gol – Johan Elmander (Galatasaray)

    9 Gol – Michael Eneramo (Sivasspor)

    9 Gol – Alex De Souza (Fenerbahçe)

TEKNİK ANALİZ

(Galatasaray – Kayserispor)

Kazanmayı bildiler

Galatasaray şampiyonluk yolundaki rakiplerinin puan kaybettiği haftada defansif anlamda iç açıcı bir görüntü vermemesine rağmen Kayserispor’u 1-0 mağlup ederek önemli bir viraj aldı. Karşılaşmada her iki takım da birçok pozisyonu harcarken; gerek 4-4-2 sistemindeki Galatasaray, gerekse de 4-3-3 sistemindeki Kayserispor orta alanı çabuk geçme yönünde gayret gösterince futbolseverler oldukça tempolu bir maç izleme şansı buldular. Uzun süre formasından ayrı kalan Amrabat takımı adına en dikkat çeken oyuncu oldu. Buna karşılık Galatasaray da topa hâkimiyet sağlayan bir orta alan yapılanmasıyla sahada yer aldı ve zaman zaman oyunun direksiyonuna geçmeyi başardı.

PUAN DURUMU

Takım O G B M A Y Puan

Galatasaray 26 17 6 3 48 18 57

Fenerbahçe 26 15 6 5 42 26 51

Beşiktaş 26 13 7 6 36 26 46

Trabzonspor 26 13 6 7 48 29 45

Gençlerbirliği 26 12 7 7 39 32 43

Sivasspor 26 11 9 6 45 37 42

Eskişehirspor 26 11 5 10 29 31 38

Büyükşehir Bld. 26 10 7 9 38 38 37

Orduspor 26 9 8 9 25 28 35

Bursaspor 26 8 9 9 30 28 33

Kayserispor 26 10 3 13 28 31 33

Mersin İ. Yurdu 26 9 6 11 27 32 33

M.P. Antalyaspor 26 8 8 10 25 28 32

Manisaspor 26 7 8 11 26 32 29

Kardemir Karabük 26 8 4 14 33 45 28

Gaziantepspor 26 6 8 12 24 33 26

Samsunspor 26 5 8 13 27 40 23

Ankaragücü 26 2 5 19 17 53 11

HAFTANIN MAÇI

(Karabükspor – Fenerbahçe)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Karabükspor :      26.050.000 Euro (29 Futbolcu) Karabükspor : 27.6

Fenerbahçe  :     129.050.000 Euro (27 Futbolcu) Fenerbahçe  : 26.0

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016