Mega gemilerin yeni durağı Mersin
Ülkemiz için zor bir yılı geride bıraktığımız bugünlerde yeni yatırım, yeni istihdam olanaklarının yaratılması her zamankinden daha da önemli ve anlamlı. Birçok yatırım kararının ertelendiği bu günlerde yatırımlarını ertelemeyen, işlerini büyüten yatırımcılarımız da var. Bu yatırımcılardan biri de Mersin Limanı'nı işleten Akfen Holding.
Akfen Holding’in, PSA ile birlikte 2007 yılında devraldığı Mersin Limanı’na bugüne kadar özelleştirme bedeli de dâhil olmak üzere 1 milyar doların üzerinde yatırım yapıldı. Holdingin Singapurlu ortağı ile birlikte işlettiği Mersin Limanı bugün, ithalat ve ihracat yüklerinin en fazla elleçlendiği, tüm hizmetlerin aynı sahada verilebildiği Türkiye’nin çok amaçlı en büyük limanı haline geldi. Mersin Limanı’nın devralındığı yıl limanın konteyner hacmi 647 bin TEU iken bu rakam 2015 yılı sonunda 1.47 milyon TEU’ya çıktı.
Geçtiğimiz günlerde 170 milyon dolarlık bir yatırımla hizmete alınan yeni East Med Hub Terminali (Doğu Akdeniz Terminali) ile birlikte Mersin Limanı artık 500 metre uzunluğunda rıhtımı ve 15 metre draftı olan son teknolojik ekipmanlarla donatılmış, endüstrinin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen yeni bir konteyner terminaline sahip.
Bu güne kadar 305 metre uzunluğundaki gemileri kabul edebilen liman bu yeni yatırımla birlikte 400 metreye kadar olan gemileri ağırlayabilecek. Bugüne kadar ana gemilerden daha küçük gemilere aktarılarak Mersin Limanı’na getirilen yükler artık ikinci bir aktarıma gerek kalmadan mega gemilerle direkt Mersin Limanı’na gelebilecek. Mega gemilerin limana yanaşabilecek olması sadece bölge ve ülkemiz için değil tüm bölge ülkeleri için de yeni imkânlar, iş fırsatları ve bağlantılar yaratacak.
Yine bu yeni yatırım ile birlikte Mersin Limanı’nın konteyner kapasitesi de 1.800 milyon TEU ‘dan 2.600 milyon TEU’ya ulaşmış ve ekstra 106 bin metrekare stok sahası da kazanılmış oldu. Ayrıca bu sahada çalıştırılmak üzere, 4 adet dev vinç, 8 elektrikli RTG, 15 terminal traktör ve 3 de boş konteyner elleçleyicisi alımı da gerçekleştirildi. Mega gemilerin Mersin Limanı’na yanaşabilecek olması sayesinde ihracat ve ithalatçıların navlun maliyetlerinden ciddi avantajları olacak ayrıca malların daha kısa sürelerde gönderilip, alınabilecek olması sayesinde de bölgenin ticaret hacmi daha da yukarılara taşınabilecek.
Çukurova başta olmak üzere İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine hizmet veren Mersin Limanı’na kısaca bakmak gerekir ise; limanda doğrudan 2000, dolayı olarak da 18.000 kişi istihdam edilmekte. Yerli ve yabancı 6200 müşterisi olan limandan dünyanın her noktasına mal göndermek ve aynı şekilde ürün ithal etmek mümkün. Dünyada konteyner limanları arasında ilk yüzde yer alan Mersin Limanı, 2015 yılı verilerine göre dünyanın en büyük 91. Limanı konumunda.
Mersin Limanı, yeni terminal yatırımının yanı sıra, önümüzdeki dönemler için planladığı yatırımlarla Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya, değer yaratmaya devam edecek gibi görünüyor.