Medya kurdu 80'lik Murdoch, koltuk altında "The Daily" il
Medya dünyasındaki büyük değişime ilişkin beklentiler, kader gibi / alın yazısı gibi adım adım gerçekleşiyor; geleneksel yazılı medya giderek alan kaybederken, yeni dijital medya payını artan bir iştahla tırmandırıyor.
Nitekim. geçen yılın ağustos ayı sonunda, Apple - Google ve Facebook savaşları ile ilgili olarak DÜNYA'da yayınladığımız makalemizde, iPad ve diğer tabletlerin süratle yayılıp, okuma alışkanlığını değiştireceğine işaret etmiştik. Aynı şekilde tabletler sayesinde, elektronik kitap sayısının hızla artacağını ve basılı kitap sayısının azalacağını da belirtmiştik. Bugün 15 milyon kişi iPad kullanıyor. 2011 sonuna kadar bu rakamın, piyasaya yeni çıkan Android sistemli tabletlerle 30 milyonu aşması bekleniyor.
İşte böylesine uygun bir konjonktürde piyasa yeni bir oyuncuyla dalgalandı. Uluslararası medyanın en ileri görüşlü "patronu" Rupert Murdoch, daima öncü olmayı benimsediği için, fırsatı bu kez de sektirmedi. Daha çok gençlere hitap eden, bol spor haberleri ve seyahat edenler için de hava raporları veren, günlük iPad gazetesi "The Daily"yi, 30 milyon dolarlık harcamayı göze alarak piyasaya sürdü.
Murdoch'a göre, önümüzdeki yıllarda dünyada tablet kullanımı baş döndürücü bir hızla artacak ve kullanıcıların sayısı 1 milyarı bulacak. Bu arada hemen belirtelim ki, 100 kişilik bir kadro tarafından hazırlanan "The Daily"in ilk sayısı bazı medya analizcileri tarafından beğenilmedi.
Aboneler Avantajlı, reklamlara yeni imkan
Murdoch'un News Corporation'u ile Apple'nin şu anda sağlık sebebiyle işinin başında olmayan CEO'su Steven Jobs arasında yapılan anlaşma gereği, The Daily'e, iTunes sitesi üzerinden haftada 99 Amerikan Cent'i veya yılda 39.99 dolar ödeyerek abone olunabiliyor. Apple böylelikle Amerika'da ilk defa abone sistemini uygulamaya başlamış bulunuyor. Bugüne kadar iTunes üzerinden herhangi bir derginin istenen bir elektronik sayısını, bedelini ödeyerek indirmek mümkün oluyordu. New Yorker ve Esquire gibi popüler dergilere abone olunamadığı için, tek sayı karşılığında ödenen miktar neredeyse basılı derginin fiyatını buluyordu.
Apple'in bu yeni uygulaması ise Economist gibi dergilere yeni imkanlar sağlayacak.
The Daily'e şimdilik sadece Amerika'da abone olunuyor. İlk iki haftası ücretsiz olan 100 sayfalık gazete - dergi karışımı ürünün HD kalitesinde video ve interaktif grafikleri, 360 derece dönen fotoğrafları reklam verenlere de yeni imkanlar sağlayacak. Özellikle düğmeye basınca videoya dönüşen reklamlar tercih edilecek ve mobil reklamcılığın gelişmesine katkıda bulunacak.
Son dönemde reklam verenler arasında, yeni bir mecra olan mobil reklamlara yönelme trendi dikkati çekiyor. Murdoch da o nedenle bu mecrada ön alıp daha çok söz sahibi olmak istiyor. Geçtiğimiz yılın son üç ayında, Amerika'da gazetelerin ilan gelirleri yeniden azalmaya başladı. Basılı gazetelerdeki reklam kaybından zarar görenlerin başında, liberal eğilimli, Demokrat Parti'ye yakın The New York Times yer alıyor.
Bu gazetenin basılı ilanları yüzde 7.2 oranında azalırken, dijital reklamlarda yüzde 11 artış kaydedildi ve böylece de reklamdaki kan kaybı kısmen önlenmiş oldu.
Dijital reklamlar, The New York Times'in reklam gelirlerinde yüzde 26'lık bir orana ulaştı. Aynı dönem içinde, basılı gazetenin satış gelirleri ise yüzde 3.6 düşüş gösterdi.
The Daily için ana hedef, 500 bin abone
Kurt Murdoch, son gözdesi The Daily'i tutturabilmek için hiçbir çabayı esirgemiyor. News Corp.'un bütün imkanları The Daily için seferber edilmiş durumda. Wall Street Journal, New York Post, The Times (Londra), Fox televizyonları tarafından üretilen haber ve videolar, önümüzdeki ay 80 yaşına girecek olan Başkan Murdoch'ın talimatıyla The Daily'e tahsis ediliyor. Yapılan iş planına göre, projenin tatminkar limitlere ulaşabilmesi için 500 bin aboneye ihtiyaç var. Bu rakama ne zaman ulaşılabileceğini bugünden öngörebilmek oldukça zor. Ancak Murdoch'ın başarı konusunda ne kadar inatçı olduğunu bilenler, onun bu uğurda daha uzun zaman dayanacağı konusunda hemfikirler. 33 milyar dolar cirosu ve 5 milyar 700 milyon dolar işletme karı olan News Corp.'un bu işten kolay kolay vazgeçmeyeceğini görebilmek için de herhalde medya müneccimi olmak gerekmiyor.
Bölgelere göre hava durumu ve maç sonuçları
Tabloid olarak hazırlanan The Daily, 1982'de piyasaya çıkan USA Today'e benziyor. Ulusal gazete olarak, öncelik büyük kentlere veriliyor. GPS sistemi sayesinde, Amerika'nın hangi bölgesinde iseniz, oradaki hava raporu ile spor neticelerini görmeniz mümkün. The Daily'nin önemli eksikleri arasında, bölgesel haberlerde yeterince güçlü olmayışını ve bu aşamada sık sık güncellenmemesini sayabiliriz.
Bu gazetenin başlıca rakipleri arasında, diğer gazetelerden topladıkları haberleri sitelerinde sunan Google News ile Arianna Huffington'un Huffington Post'u bulunuyor.
Günlük gazeteler, yıllardan beri büyük bir hata işleyerek, büyük meblağlar harcayıp ürettikleri haber, yorum ve fotoğrafları, mecraya alıştırmak adına hala 'ücretsiz' olarak halka sunuyorlar. Bir bardak suyun bile ücretsiz olmadığı dünyamızda, bu bedavacılık medya tüketicilerine çok cazip geldi. ancak simdi, News Corp. " un bu yolu açmasından sonra The New York Times ile Dallas Morning News de sitelerini ücretli hale getirmenin hazırlıkları içindeler. Nitekim, Murdoch'ın Londra'daki sancak gemisi The Times, siteyi paralı hale getirdikten sonra, abonelerde yüzde 25 oranında artış kaydetti.
Buradan anlıyoruz ki, bugünün medya tüketicisi kaliteli, iyi araştırılmış haber ve makalelere, makul ölçülerde ödeme yapmaktan kaçınmıyor. Financial Times ve Wall Street Journal'i de buna örnek olarak gösterebiliriz.
"30 milyon doları neden harcadım?"
Rupert Murdoch, The Daily'nin New York'taki takdiminde, bu iPad gazeteye niçin 30 milyon dolar harcadığını şöyle izah etti:
"The Daily'nin kağıda, milyonlarca dolarlık baskı makinelerine, dağıtım kamyonlarına ihtiyacı yok. Biz tasarruflarımızı okuyucularımıza aktarıyoruz. Biz bu günlük interaktif gazeteyi, basılı gazeteleri okumayan, TV seyretmeyen medya tüketicilerini düşünerek hazırladık ve ileriye donuk dev bir adım atmış olduk. bugünün şartları "çağdaş" gazetecilik gerektiriyor ve hitap etmeye çalıştığımız kitle, istedikleri haber ve fotoğrafları, arzu ettikleri anda ve yerde görmek istiyorlar."
Murdoch'ın gayesi, geleceğin medya tüketicileri için tasarlanmış bir dijital gazeteyi şimdiden piyasada oturtmak. Basılı gazetelerin geleceklerinin parlak olmadığı, artık bilinen bir gerçek. Basılı gazete yayıncılarının ana hedefi, içinde bulunduğumuz koşullarda ne olmalı?
Murdoch'a bakalım, yeniden yapılanalım
Onların ellerindeki en büyük koz, içerik üretme güçleridir. İşte bu aşamada da, bu içeriği elektronik yoldan okuyuculara ulaştırıp yeni gelir sağlayabilmek için, yeni iş planları geliştirmeleri gerekir. Yoksa şundan kimsenin kuşkusu yok; geleceğin gazeteciliğinde de "araştırmacı" haberi iyi yazan gazeteci daima ön planda olacak.
İyi gazeteciye medya ne kadar değişirse değişsin, daima ihtiyaç duyulacak. Biçim değişecek, kağıdın yerini dijital ortam alacak, ama o ortamda da kaliteli haber ve yorum yazacak iyi ve uzmanlaşmış gazeteciler ön planda bulunacak. Magazinden ekonomiye her konuda klavye tıkırdatmayı hüner belleyen, birbirleriyle kayıkçı kavgasına girişip böylece konuşulur olmayı marifet bilenler ise, evrim içinde yok olan canlı türleri gibi zamanla silinip gidecekler.
Murdoch, bu gelişmeleri bugünden görüp önlemini alıyor; ya bizim medya dünyamız?!