MB, uygulanan politikaları sürdürücek

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Moody's   önce  ümitlendirdi, sonra  morali (daha doğrusu piyasaları) bozdu. Ardından Merkez Bankası Başkanı  enflasyon raporu ile ilgili basın toplantısında yaptığı konuşma ile,  moral vermeye çalıştı.

Moody's den not artırımı beklenirken, bırakınız not artırımını, Moody's kafaları karıştıran açıklamalar yaptı.

Moody's tarafından yapılan açıklamaya göre, (1)Türkiye cari açığı yapısal olarak azaltarak dış kırılganlığını düşürür, (2) Merkez Bankası döviz rezervini artırır, (3) Özel sektörün dış borçları azalırsa, ancak o zaman kredi notu artırılabilir.

Bu 3 şartın birlikte gerçekleşmesi çok güç. Çünkü (1) Cari açığın yapısal olarak azaltılması döviz fiyatının artmasına bağlı. (2) Döviz fiyatı  artarken özel sektör dış borçlarını azaltamaz. (3) Merkez Bankası'nın döviz rezervinin büyümesi özel sektörün (bankaların) daha fazla dış borçlanmalarına bağlıdır.

Merkez Bankası Başkanı 2013'ün ilk enflasyon raporunu açıkladığı toplantısında kredi değerleme kuruluşlarının bu çelişkili ve piyasayı karıştıran davranışlarını eleştirerek piyasaların bu kuruluşlardan gelen haberlere önem vermemesini tavsiye etti. Merkez Bankası olarak kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarına bağlı hareket etmediklerini, bu kurumların haddinden fazla konuşulduğunu, kredi derecelendirme kuruluşlarının öneminin kademeli şekilde azaldığını söyledi.

Dün açıklanan  enflasyon raporu ile ilişkili olarak daha önce yüzde 5.3 olarak belirlenen enflasyon tahmininin değişmediği açıklandı.

Merkez Bankası Başkanı 2013'te enflasyonun orta noktası yüzde 5.3 olmak üzere yüzde 3.9-yüzde 6.7 aralığında olacağını, enflasyonu belirleyen göstergelerde herhangi bir değişiklik olmadığı için enflasyon tahmininin değiştirilmediğini, 2013 yılı sonunda çekirdek enflasyonun yüzde 5'in altında kalmasını beklediklerini söyledi.

Merkez Bankası Başkanına göre, bundan sonra cari açık daha az konuşulacak gündem enflasyona kayacak.

Merkez Bankası Başkanına göre, cari açığın GSYH'ye oranı yıl sonunda yüzde 5'e inecek.
Petrol fiyatları varsayımı 2013 için 107 dolardan ortalama 108 dolara revize edildi.

Bu durumda 2014 yılında  enflasyonun  orta noktasının yüzde 4.9 olmak üzere yüzde 3.1 ile yüzde 6.7 arasında  kalması bekleniyor.

Merkez Bankası Başkanı, reel efektif kurların haddinden fazla değerlenmesini istemediklerini, Türk Lirasının daha fazla değer kazanmaması için bugüne kadar alınan müdahale kararlarının yeterli olduğunu, belli başlı göstergelere bağlı olarak politika faizinde küçük çaplı değişiklikler yapabileceklerini söylüyor.

Merkez Bankası Başkanı'nın dünkü söylemlerinin özeti nedir? (1) Enflasyon hedefinde değişiklik yok. Yüzde 5'e yaklaşmaya çalışıyoruz. (2) Merkez Bankası  dövizin daha fazla ucuzlamasını önlemeye çalışıyor. (3) Faizler biraz daha aşağıya inebilir. (4) Bankaların kredileri üzerindeki baskı devam edecek.(5)  İç talebin canlanmaması, büyümenin hızlanmaması için  fren devam edecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018