MB, koridoru mu daraltır, yoksa daha aşağıda mı oluşturur?

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

 

 

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, eylül ayındaki toplantısında gecelik borç verme faiz oranını yüzde 11.5'ten yüzde 10'a indirmiş, ekim ayı toplantısında ise bu kez oranı yüzde 9.5'e çekmişti. Yani iki toplantıda gecelik borç verme faiz oranı 2 puan düşürülmüştü. Merkez Bankası, gecelik borç verme faiz oranını aşağı çekerken, yüzde 5 düzeyinde bulunan borçlanma faiz oranında ise değişikliğe gitmemişti.

Son iki toplantı öncesinde yüzde 11.5 borç verme ve yüzde 5 borçlanma faizi söz konusuydu ve arada 6.5 puanlık fark vardı. Eylülde oranlar yüzde 10 ve yüzde 5 düzeyinde oluştu ve fark 5 puana indi. Geçen ay ise bu kez yüzde 9.5 ve yüzde 5'lik faizlerle fark 4.5 puana gerilemiş oldu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün bu ayki toplantısını gerçekleştirecek. Kamuoyundaki genel beklenti, faizlerde değişikliğe gidileceği yönünde.

Ama nasıl bir değişiklik söz konusu olacak?

Merkez Bankası, faiz koridorunu mu daraltacak, yani geride kalan iki ayda olduğu gibi; yoksa aynı aralıkta tutulacak koridor daha aşağıda mı oluşturulacak?

Yaygın beklentinin koridorun daraltılmayacağı, ama daha aşağıda oluşturacağı yönünde olduğunu belirtelim. Yani Merkez Bankası'nın hem borç verme, hem borçlanma faizlerini aynı oranda aşağı çekeceği, böylece koridorun sabit kalacağı dile getiriliyor. Ağırlıkla üzerinde durulan ise hem borçlanma, hem borç verme faiz oranlarının 0.5 puan aşağı çekileceği yönünde.

Eğer borç verme ve borç alma faiz oranları tahminler doğrultusunda 0.5'er puan aşağı çekilirse koridor yine 4.5 puan olacak; ancak bu kez oranlar yüzde 9 ve yüzde 4.5 düzeyinde oluşacak.

MB, koridoru daraltmaktan yana görünüyor

Ancak, Merkez Bankası'nın geçen ayki toplantısından sonra yapılan açıklamaya göz atınca, Merkez'in en azından o dönemdeki düşüncesinin koridoru daraltmaktan yana olduğu görülüyor. Bakınız geçen ayki toplantıdan sonra bu konuda hangi görüşler dile getirilmiş:

"Yakın dönemde yaşanan gelişmeler finansal piyasalarda risk algılamalarının kısmen iyileşmesine neden olsa da, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk Lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

Kurul, rezerv opsiyonu katsayıları artırılırken faiz koridorunun ölçülü olarak daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Gerekli görülmesi halinde önümüzdeki dönemde aynı doğrultuda ölçülü bir adım atılabileceği ifade edilmiştir."

Açıklamanın son cümlesi önemli kuşkusuz. En azından bir ay önceki koşullar, Merkez Bankası'nın koridoru sabit tutarak daha aşağıda oluşturmaya değil, faiz koridorunu ölçülü olarak daraltmaya daha sıcak baktığını gösteriyor. Ama dedik ya, bu değerlendirme bir ay önceki koşullara göre yapılmış bir değerlendirme. Bugünkü toplantıda yaklaşım değişir ve Merkez Bankası koridoru daraltmak yerine daha aşağıda ama aynı genişlikte oluşturmak yoluna gider mi, hep birlikte göreceğiz.

Kredi artışındaki gidişat Merkez'i rahatlatıyor

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bir süre önce yaptığı açıklamada kredi artışında artık yüzde 30'lu, 35'li oranların söz konusu olmayacağının altını çizdikten sonra, artış oranının makul düzeylerde seyrettiğini belirtmişti. Yani kredi artışını sınırlama konusunda Merkez Bankası istediğini elde etmiş durumda. Dolayısıyla bu durum Merkez'in elini güçlendiriyor. Bu da, faiz oranlarının aşağı çekilmesi konusunda daha rahat hareket edebilme olanağının yolunu açıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar