MB kararları ve piyasalar

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

 

Eda Yücedağ / Yatırım Finansman

Endekste ayın 13 ünde yaşanan sert düşüşün ardından, dünya borsalarına paralel başlayan yükselişin sebebi herkesin beklediği ancak yinede piyasaları coşturmaya yeten Fed kararları.. Bilindiği gibi Fed geçen hafta, ayda 40 milyar dolar değerinde konut kredisi bazlı tahvilleri alacağını açıkladı ve bu alımları istihdam piyasası düzelene veya enflasyon tehlikesi ortaya çıkana kadar devam ettireceğini söyleyerek bir süre sınırlaması getirmedi. Elindeki kısa vadeli tahvilleri satıp, uzun vadeli tahvilleri alma anlamına gelen "operation twist" e de yıl sonuna kadar devam edeceğini açıkladı. Ayrıca sıfıra yakın para politikası faizini de 2015 e kadar uygulamaya devam edeceğini belirtti. Parasal genişlemeye verilen destek sözünü de satın alan ABD Borsalarında İMKB'nin kapanmasının ardından yaşanan rallinin etkilerini Cuma günü içeride de görmüş olduk.
ABD ekonomisinin Fed'den aldığı destek ve güven ile konut ve insaat sektörlerinde hareketlilik yaşanması muhtemel. Ancak ekonominin toplarlanma ihtimaline karşılık bu alınan kararlar neticesinde enflasyonda ciddi artış görülme riski de var. Dolarda değer kaybının artmasıyla birlikte Euro dirençlerini zorlayarak 1.2755 seviyesinde başladığı hareketi 1.3172 seviyesine kadar taşıdı. 1.30 ların üzerinde kaldıkça 1.3285 seviyesi ilk direnç konumunda olacak, bu seviyenin geçilmesi halinde ise 2012 yılının zirvesi olan 1.3485 seviyesine kadar yükselişin devamı beklenebilir. ECB nin aldığı, FED ile paralel olan faizlerin düşürülmesi gibi kararlar, Avrupa'da ülkelerin borçlarını öderken artık sıkıntı yaşamaması anlamına gelebileceği gibi ECB, borçlanma kağıtlarını da alarak bankaların elini güçlendirmiş oldu. İspanya'nın yardım konusundaki tavrı ve Yunanistan'ın 3. kurtarma paketini talep edip etmeyeceği  Avrupa'da şuan için en tedirgin edici durum olarak görülüyor.

ECB ve FED kararları şimdilik piyasaları rahatırken, tüm dünyada risk iştahını artıracak gibi görünüyor. Türkiye'nin de terör ve Suriye tarafında yaşanacak kötü sürprizler olmadığı sürece bu iştahtan yararlanacağını ve gelişmekte olan ülkelere akacak olan sermayeden payını alacağını düşünüyoruz. Bu durumun sürekliliği TCMB nin diğer merkez bankalarına uyup faiz indirimine gitmesiyle birlikte değişebilir hatta faiz indirimi sonrası beklenenin aksine dünyadaki likidite bolluğu nedeniye TCMB yi döviz almak durumunda bırakabilir. Ayrıca Türkiye 2. çeyrek büyüme rakamlarının %2.9 ile düşük gelmesinin akabinde cari açık ile birlikte bütçe açığının da büyüme riski devam etmekte. Genel resme bakıldığında endekste son dönemde süren kısa vadeli sıkışık seyir sonrasında kâr satışlarının görülme olasılığı yüksek görülse de, orta vadede yükselişin devamı beklenebilir. Uzun vade için ise her zaman olduğu gibi öncelikle alınan kararların etkilerini ve yaşanabilecek yeni olayları gözlemlemek gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017