Mavi Tünel ile ovaya su akmaya başladı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Konya Ovası, Türkiye’nin en büyük ovası. Ülkenin tarım alanlarının yüzde 17’si büyüklüğünde. (Hollanda’nın sahip olduğu topraklardan daha büyük.) Ancak son yıllarda Konya Ovası kurumaya başladı. 

KOP Projesi ile Konya Ovası, tekrar canlandırılmaya çalışılıyor. 

Konya Ovası'nın yüzde 70’ini sulanabilir hale getirmeyi hedefleyen proje ile sulanmayan kıraç alanların sulamaya açılmasıyla Konya’daki bitki deseni değişecek ve üretim çeşitliliği sağlanacak. 

Türkiye’nin GAP’tan sonra en büyük sulama yatırımı olan Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında inşa edilen ‘Mavi Tünel’ ile Akdeniz’e dökülen sular, ovaya akmaya başladı. 

Mavi Tünel, 17 kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin Şanlıurfa tünellerinden sonra ikinci büyük sulama tüneli. Toplam 765 milyon metreküp kapasitedeki Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarında depolanacak suyun 414 milyon metreküpünü Konya kapalı havzasına akıtmayı hedefliyor. 

Suyun 150 milyon metreküplük bölümü içme ve sanayi su ihtiyacı için kullanılacağından, ovaya akan su şimdilik tarıma sınırlı ölçüde katkı sağlayacak. 

Türkiye’nin en büyük sulama projesi olan GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) 25 büyük sulama projesini kapsıyor. Tamamlandığında 1.8 milyon hektar tarım alanının sulamasını sağlayacak. Türkiye’de sulanabilir potansiyele sahip olan alanlar 8.5 milyon hektar dolayında. 

Türkiye’nin ikinci büyük sulama projesi olan KOP (Konya Ovası Projesi) kapsamındaki Beyşehir Gölü, Kızılırmak Nehri ve Göksu Nehri’nden Konya Ovasını sulama projeleri tamamlandığında 1.1 milyon hektar alanın sulanması sağlanacak. (GAP’a yakın büyüklükte bir proje.) 

“Mavi Tünel Projesi, KOP projenin bir ayağı. Mavi Tünel’den akacak su ile sulanacak arazi 220 bin hektar kadar olacak. Açık anlatımıyla tek başına Konya Ovası’nın sulama sorununu çözemiyor. 

KOP Bölgesi, 65 bin kilometrekare alanı ile Türkiye’nin yaklaşık yüzde 8.5 alanını, 3 milyon nüfusu ile de Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturuyor. 

KOP’un tamamlanmasıyla karasal iklimin yumuşayacağı bölgede, yılda 2 milyon tonun üzerinde sebze üretimi yapılacağı, sanayiciye ucuz hammadde sağlanacağı ve 100 bin kişinin istihdam edileceği tahmin ediliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018