Markalar, patentler, yeni imaj halkaları
Kayseri elden geldiğince kısır döngüleri bir kenara itip, 'gelişim' sürecine ayak uydurmaya çalışarak büyüyen bir kent. Gelişimi, özümsediği 'değişimle ve de iç içe yürüttüğü sanayileşme hamlesinden ödün vermeden yapıyor. Örneğin, hem çağdaş showroomlar, süpermarketler açarak köklü bir ticari geleneğin diri kalmasını sağlıyor; hem de yeni işyerleri açarak, fabrikalar kurarak istihdam yaratıyor; ürettiğini iç ve dış pazarlarda satarak para kazanıyor.
Kısacası, Kayseri ticaretle sanayileşmeyi iç içe götürerek büyüyen bir kent. Son yıllarda ticari alanda gözlenen canlılık, artık sanayi sektörü için de geçerli. Nitekim krizlere rağmen ihracat kıpır kıpırÖ 1.5 milyar dolar sınırı çoktan aşılmış. Şimdi hedefte 2.5 milyar dolarlık ihracat, 5 milyar dolarlık ticaret hacmi var. 2012'nin göstergeleri ise gelecek için daha da umut verici. Sadece kent ekonomisine sırt veren tekstil ve mobilyada değil, elektrikli makine, emaye eşya, çelik halat, fiber optik kablo ve galvanizli boru ihracatında da çıta hep yükseliyor.
Evet; Kayseri sadece ticaret erbabının, ya da üretime odaklanmış sanayicinin bakış açısıyla değil, 'gelişimi' yakından izleyen gözlemcilere göre de, 'değişim'ini kararlı adımlarla sürdüren bir kent. Türk Patent Enstitüsü verilerine göre, geçen yıl marka ve patent başvurularında 81 il arasında 10'uncu, faydalı model ve endüstriyel tasarım başvurularında 6'ıncı sırada yer almış. Yine geçen yıl 1624 marka, 1454 endüstriyel tasarım, 111 faydalı model ve 55 patent başvurusunda bulunulmuş.
Veriler, marka başvurularının 2002 yılına göre yüzde 317 oranında artarak bin 624'e çıktığını gösteriyor. Patent başvuruları da öyle. Patent başvurusu yüzde 588 oranında artarak 55'e yükselmiş. Keza, faydalı model başvuruları yüzde 192 artarak 111'e, endüstriyel tasarım başvuruları yüzde 149 oranında artarak 1454'e çıkmış. Tabii, yöresel değerler de göz ardı edilmemiş bu arada; pastırma ve sucuğun yanı sıra Yamula Patlıcanı, Kayseri Mantısı, Develi Cıvıklısı, Soğanlı Bebeği, Bünyan ve Yahyalı halıları tescilli coğrafi işarete bağlanmış
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Kayseri için "Yenilikçi, girişimci ve çalışkan insan unsurunun ortaya koyduğu marka şehir." tanımlaması yapıyor ve ekliyor:
" Sanayi sektöründeki gelişimin bir sonucu olarak marka, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım başvurularında önemli artışlar var. Ancak bu yetmiyor. Kent sanayinin dünyada yerini alabilmesi ve küresel rekabet gücünü artırabilmesi için ekonomiye artı değer sağlayan yenilikler yapması ve kent halkının övünç vesilesi yaptığı güçlü markaların sayısını artırması da gerekiyor."
DoğruÖ Kayseri artık ne yaptığını bilen, bilinçli ve dinamik bir girişimci modeline sahip. Değişim sürecinin getirdiği kazanımlar, kent ekonomisine ivme kazandırıyor. Üretiyor, ürettiğini satarak ekonomiye katma değer yaratıyor. Ancak bu kazanımlar, soruna çare olmaya yetmiyor. Zira, Tarım sektöründe kısır döngü var. Turizm sektörü umut vermekten şimdilik çok uzak. Tabii, sanayi sektöründe katma değer getirisi düşük belirli üretim alanlarına yoğunlaşmak da kentin ufkunu açmaya yetmiyor. O halde, refah düzeyini geliştirmenin yolu, öncelikle getirisi yüksek 'marka' üretmekten geçiyor.
Kısacası, patent ya da endüstriyel tasarım başvurularındaki artışlar sorunların aşılmasına yetmiyor; bunun yanı sıra ekonomik kalkınmayı hızlandıracak teknoloji yoğun yatırımların da ön plana çıkarılması gerekiyor.