Marka yaratmada başarılı olamadık
2004 yılında, “10 yılda 10 global Türk markası” yaratmak için bir proje başlatıldı. Projenin adı “Turquality” olarak belirlendi.
Gelişme potansiyeli olan firmaların seçilmesi ve bunların dünya pazarında bir Türk markası yaratması için devlet imkanlarıyla desteklenmesi hedef alındı.
Turquality programı ile bu programa kabul edilen firmaların yurtiçinde ve yurtdışında yapılan harcamaların bir bölümü devlet imkanlarıyla karşılanıyor...
Patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tesciline ilişkin harcamalar ve benzeri giderlerin yüzde 50’si 50 bin dolar üst limitle destekleniyor. Tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin harcamaların da yine yüzde 50’si 300 bin dolar üst limitle bu destek kapsamında.
Yurtdışında açılacak birime ilişkin brüt kira ile buna ilişkin vergi, resim, harç, komisyon, hizmet ve benzeri masraflar yüzde 50 oranında ve yıllık 500 bin doları geçmemek şartıyla destekleniyor.
Önceleri sadece sanayi ürünlerinde marka yaratma arayışı varken, daha sonra mağaza, lokanta veya kafe açmak için uygun yer araştırmasına yönelik danışmanlık ve benzeri giderlerin yüzde 50’si de 400 bin dolar üst limitle destek kapsamına alındı. Yurtdışında mağaza veya showroom açmak için yapılacak harcamaların yine yüzde 50’si yıllık 200 bin dolar üst limitle karşılanıyor.
Çevre, kalite ve insan sağlığına yönelik teknik mevzuata uyum sağlanması ve benzeri giderlerin yüzde 50’si yıllık 50 bin dolar üst limitle destekleniyor.
Başlangıçta desteklenecek 10 firma belirlenmişti. Şimdilerde 150’ye yakın firma desteklenir oldu. Yurtiçinde pazar payı büyük olan başlıca büyük sanayi kuruluşları ve başlıca perakendeci gruplar programdan yararlanmaya başladı.
Başlangıçta bir firma için destek süresi 5 yıl idi. Şimdilerde süreye 5 yıl uzatma imkanı tanındı.
Başlangıçta hedef global Türk markası yaratmaktı. Dışarıda bir Türk markası yaratamadık. Hedef “Türk malı iyidir” algısını güçlendirmeye dönüştü.
Hükümet yeni bir kararname yayınlayarak Turquality uygulamasının kapsamını genişletti.
Bundan sonra eğitim+sağlık+bilişim+gayrimenkul firmalarına da destek verilecek. Marka yaratma hedefinin önceliğinden vazgeçildi.