Marka şehir olma yolunda bir ilçe

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

 

 

Geçtiğimiz hafta, Gebze Ticaret Odası (GTO) ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı'nın (TOSYÖV) ortaklaşa düzenledikleri "KOBİ'lere Sağlanan Destekler ve Alternatif Finans Olanakları" ana temalı panele açılış konuşmacısı ve moderatör olarak katıldım.
GTO'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve üyelerin yoğun ilgi gösterdiği panelde konuşmacılar, KOBİ'lere sağlanan desteklerle ilgili ayrıntılı bilgiler verdiler katılımcılara...

Türkiye'de sanayinin kalbi sayılabilecek Gebze gibi devasa bir ilçede Ticaret Odası ve Başkanı'na çok önemli görevler düşüyor.
Gebze Ticaret Odası'nın Başkanı Sayın Nail Çiler, işte bu büyük sorumluluğun hakkını veren başkanlardan...
Başkan Nail Çiler aslında bir matematik öğretmeni ama aynı zamanda başarılı bir girişimci.
İş yaşamına dersane açarak başlamış, girdiği farklı iş kollarında da başarılı olmuş bir işadamı.

Başkan Çiler Türkiye'nin en önemli ilçesi Gebze'ye ilişkin eminim size de çarpıcı gelecek bilgiler verdi.
Müsadenizle Gebze'ye ilişkin edindiğim bu güncel bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Gebze, Türkiye ekonomisinin yaklaşık %15'lik kısmını karşılıyor.
11 bin üyesi olan GTO'nun 59 üyesi 500 büyük sanayi kuruluşu içerisinde yer alıyor.
Yabancı sermayenin de Türkiye'de tercih ettiği sanayi bölgelerinin başında Gebze geliyor.
Ulaşımın kolay olması, hammadde ve pazar sıkıntısının olmamasının da etkisiyle her geçen gün sayıları artan yaklaşık 1000'e yakın orta ve büyük ölçekli sanayi kuruluşlarını içinde barındıran Gebze'de Türkiye genelindeki 500 dev fabrikanın yaklaşık %17'si faaliyet gösteriyor.

Done, Bayer, Bosch, Buer Legrand, Bush Boake, Alle Gome, Sachs, Alstom, Dow, Vanleer, Colgate, Palmolıve, Procter & Gamble, Roche, Autolıv & Conkor ve Avon gibi yabancı sermayeli kuruluşlar bunların başında geliyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı'nın uluslar arası hava limanına dönüşmesiyle bölgeye ulaşım daha da kolaylaşmış durumda.

Gebze'de ,Gebze OSB, TOSB, Gebkim OSB, Gebze Plastikçiler OSB, Dilovası OSB, İmes OSB, Kömürcüler OSB, Gebze Güzeller OSB, Makine OSB olmak üzere 9 OSB konuşlanmış.

Bu yapısıyla da Gebze, ülkemizde en çok OSB barındıran ilçe konumunda.
Ayrıca GOSB, bünyesinde teknopark kurmuş olan ilk OSB.
TUBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE), TSE Araştırma ve Laboratuvarı ve Meslek Yüksek Okulu'nun yanı sıra otomotiv parça sanayicilerinin faaliyet gösterdiği Global İhtisas Organize Sanayi Bölgesi TOSB, Anadolu Endüstri Meslek Lisesi'nden sonra Teknoloji Üniversitesi kurmak için çalışmalara başlamış.

Gebze, teknoloji odaklı eğitim kuruluşları, araştırma merkezleriyler,Ar-Ge ve inovasyon üssü olmuş durumda.
Bu altyapı bankaların bilgi işlem teknoloji üslerinin de bu bölgede yoğunlaşmasına neden olmuş.

İhracat ve ithlatın giderek yükselen varlığı, ulaşım kolaylıklarının yarattığı cazibe nedeniyle bölgede onlarca yerli ve yabancı lojistik ve antrepo şirketi konuşlanmış.
Panele dönersek; Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı N. Zafer Ataman açılış konuşması bölümünde dünyada ve ülkemizdeki süreci faktoring uygulamalarını dile getirdi.
Panelin konuşmacıları ise KOSGEB Kocaeli OSB Hizmet Merkezi Müdürü Kamil Atacan Yücelen ve Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Suat Ertilav, Faktoring Derneği Genel Sekreteri Filiz Ünal, Türk Eximbank Özellikli Krediler Daire Başkanı Elif Koşak, Türk Patent Enstitüsü Marka Uzman Yardımcısı Eren Başer, Kredi Garanti Fonu Gebze Şube Müdürü Menderes Altın'dan oluşmuştu.
Panelistler işletmelere verilen destekler ve teşvikler ile ilgili bilgilendirmelerde bulundular. Soru-cevap bölümünde panelistler adeta soru yağmuruna tutuldular.
Gebze dışından da çok sayıda katılımcıların olması panele yoğun bir ilginin göstergesiydi.

Panelde, KOBİ'lerin, girişimcilerin ortak isteği , finansman kaynaklarına kolay erişim,
finansman sorunlarının çözümünde; devlet desteklerine, kredi garantilerine, vergi teşviklerine, öz sermaye (hisse senedi) teminine, sermaye piyasalarından ve alternatif finans kaynaklarından
yararlanma olanaklarına kolaylaştırcı çözümler getirilmesiydi.
Gebze idari açıdan bölünerek içinden üç ilçe çıkmasına karşın ülkemizin ekonomisinde, sanayiinde ve ticaretinde payı her geçen gün artarken, demografik yapısıyla da ülkemizin mozaiğini oluşturuyor.
Başkan Nail Çiler, panel öncesi sohbetimizde "Gebze'nin marka şehir olması için sadece iş dünyasının büyüklüğü ile değil sosyal ve kültürel yaşam zenginlikleri ile de bir gelişim göstermesi gerekiyor. Turizm bizim vazgeçilmezlerimizden biri olmalı" diyerek bir başka noktaya dikkat çekiyordu.
Saptamalarına yürekten katılıyorum.

Marka şehir olmanın yolu yalnızca sanayileşmeden değil, turizm, kültür ve sosyal alanlarda da gelişmiş olmaktan geçiyor.
Ne yazık ki sosyal ve kültürel yaşam zenginliğinin iyi ekonomi ile birlikte çok önemli bir gelişmişlik göstergesi olduğunu unutuyoruz.
Yani sadece sanayi, bir bölgenin gelişmiş olduğunu ifade etmiyor.
Bu gün dünyada güçlü ekonomileri ile tanıdığımız gelişmiş dünya ülkelerinin kültür ve sanat ortamının zenginliğine sosyal yaşam standartlarına verdiği önem bize örnek olmalı.
Gebze bu alanda diğer sanayi böygelerimizden çok önde...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar