Marble ve Xiamen Fuarları doğaltaşcıların umutlarını tazeledi
Doğaltaş sektörünün nasıl bir yıl geçireceği mart ayında belli olur. Çünkü sektörün en büyük 3 buluşmasından ikisi bu ay gerçekleşir. Mart başında Çin’deki Xiamen, mart sonunda İzmir’deki Marble olmak üzere dünyanın iki ayrı ucundaki iki fuar, o yıl doğaltaş pazarının nasıl bir seyir izleyeceğini gösterir.
Son 3 seneyi ihracatta gerileme ile kapatan doğaltaş ihracatçıları, bu yıl mart ayını her zamankinden daha tedirgin beklediler. Sektör temsilcileri özellikle son dönemde Türkiye ve komşularında yaşanan sosyal-siyasal sıkıntılar nedeniyle Marble’a yabancı ziyaretçi ilgisinin düşmesinden endişe ediyorlardı. Bu sonucu beklemek yerine tanıtım çalışmalarını artırdılar, hedef pazarlara yönelik ticari heyet organizasyonları yaptılar ve Xiamen fuarında kura ile belirledikleri ithalatçıları VİP konuk olarak İzmir’de ağırladılar.
Bu çabalar sonucu da Marble öncesi hakim olan endişe, şimdi yerini umuda bıraktı. Sektör temsilcileri 2013’te 2.2 milyar dolar ile zirveyi gördükten sonra 2014’te 2.1 milyar, 2015’te 1.9 milyar dolar, geçen sene de 1.8 milyar dolara düşen ihracatı, bu sene sonunda tekrar 2 milyar dolar barajının üstüne taşıma hedefini gözlerine kestirdiler. Sektör bu hedefe ulaşırsa, buna katkı sağlayan unsurlar arasında aslan payını Marble’a vermek lazım.
Marble bundan 23 yıl önce 47 firma ile yola çıktığında, işlerin bu denli büyüyeceği muhtemelen kimsenin aklına gelmemişti. O tarihlerde mermer sahaları çoktan taş ocağı statüsünden kurtulmuştu ama sektör ihracatı yeni öğreniyordu. Hem miktar, hem de çeşitlilik açısından dünya rezervlerinin önemli bir kısmını barındıran Türkiye’nin bu durumu avantaja dönüştürmesi de Marble ile oldu. Sektör fuarı sahiplendi, gerek İzfaş gerekse İzmir Büyükşehir her türlü fedakarlığı yaptı ve Marble bugünlere geldi.
Bu yıl Marble'de aralarında Mauritius’tan Vietnam’a , Çin’den ABD’ye dünyanın her yanındaki 30 ülkeden 214 yabancı ve Türkiye’nin 48 şehrinden 895 yerli olmak üzere bin 109 firma stand açtı. İkili alım heyetleri kapsamında 85 ülkeden bin 500 civarında yabancı konuk geldi. Konuklar standları gezmek yanında, ikili iş görüşmeleri yoluyla da sektörle buluşturuldu. Fuarda 48 ilden gelen 25 bin ton mermer ve doğaltaş sergilendi. Bu performans da ihracatçıların motivasyonunu artırdı.
Fuar öncesinde yabancı alıcıların ilgisinin düşmesini önlemek için en çok çabalayanlardan biri de Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya’ydı. Bu çabaların yerini bulması da en çok onu sevindirdi.
Dünyanın en büyük doğaltaş fuarı kabul edilen Xiamen’de yaptıkları kura çekimi ile tespit ettikleri 55 ithalatçıyı Marble’da doğaltaş ihracatçılarıyla bir araya getirdiklerini söyleyen Kaya, ayrıca bunlara ilave olarak Hindistan, Çin, Avustralya, İtalya, İsrail, Kuveyt, BAE, Tunus, Azerbaycan ve Bulgaristan’dan ithalatçıları da İzmir’de ağırladıklarını anlattı. Kaya, İzmir Büyükşehir ve İzfaş’ın da Xiamen’den 200 ithalatçıyı İzmir’de ağırladığını hatırlatarak, tüm bu çabalar sonucu hem ihracat pazarlarının çeşitleneceği, hem de ihracat miktarının artacağı görüşünü paylaştı. Türk doğaltaş pazarı 3-5 ya da 30-40 ülkeyle sınırlı değil. Sektör geçen yıl 174 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Bunlardan Çin 730 milyon dolarlık tutarla ilk sırada yer aldı. Onu ABD ve Suudi Arabistan izledi. İzmir'de gözle görülür bir hareketlenme yaratan Marble, özellikle hizmet sektörü firmaları tarafından dört gözle bekleniyor. Bu yıl da otellerin doluluk oranı yüzde 90’ı aştı. Restoran, araç kiralama, taksi, tercümanlık hizmetleri gibi alanlara da ciddi katkı sunan Marble’ın kent ekonomisine katkısının 100 milyon doları aştığı hesap ediliyor.
Fuarla eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Uluslararası Taş Kongresi’nin bu yılki teması “taş ve sanatsal üretim”, konsepti de “Afrodisias" idi. Sektör artık daha katma değerli üretim hedefini önüne koydu. Marble, bundan sonra enerjisini bu yöne kaydırarak, sektörün bir eşiği daha atlamasına öncülük edecektir.