Manşet enflasyon yüzde 7'lerde dolanıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Temmuz ayında aylık manşet enflasyon yüzde 0.09 arttı. Yurtiçi üretici fiyatları ise yüzde 0.30 geriledi.

Böylece yıllık manşet enflasyon yüzde 7.2’den yüzde 6.8’e geriledi. 

Çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 7.5’den yüzde 7.3’e düştü.

Halk için,ekonomi için önemli  olan hem üretici fiyatlarında hem tüketici fiyatlarında gıda fiyatlarındaki artışın ağırlığının devam etmesidir. Manşet enflasyonda bundan sonraki süreçte geçici olarak yüzde 6.5’a doğru sınırlı bir iyileşme bekleniyorsa da , enflasyonun yıl sonuna doğru yeniden yükselişe geçeceği  ve en az yüzde 7 dolayında yılı kapatacağı tahmin ediliyor..

Enflasyon tartışmalarında büyük ölçüde; (1) Genel manşet enflasyona bakılıyor. (2) Gıda enflasyonuna gereken önem verilmiyor.

“Manşet enflasyon” denilen enflasyon 2 “uç” ay arasındaki değişimi gösteriyor.

İnsanlar yıl boyu kesintisiz tüketim harcaması yapıyor. Her ay fiyatlar iniyor-biniyor. O nedenle 12 aylık dönemde iki “uç” ay arasındaki fiyat değişimine bakarak, fiyat artışlarının tüketiciye yükünü hesaplamak mümkün olamaz.

Önemli olan, gene 12 aylık dönemde, indisi-bindisi ile fiyatlardaki ortalama değişimin tüketiciyi nasıl etkilediğidir.

İşte bu gerçek enflasyon hesabına (12 aylık ortalamaya göre fiyatlardaki değişim oranına ) göre, 2015 Temmuz ayında,

-12 aylık ortalama tüketici fiyatları artışı yüzde 8.07’dir.
-12 aylık ortalama gıda ve alkolsüz içki enflasyonu yüzde 12.67’dir.

Tüketici fiyatlarının arkasında üretici fiyatları vardır. Üretici fiyatı artınca tüketici fiyatı da artar. Üretici fiyatı ucuzlayınca tüketici fiyatı da geriler.

-Manşet enflasyon rakamlarına göre üretici fiyatları Temmuz ayında yüzde 0.32 geriledi. Yıllık artış yüzde 5.62 oldu. Üreticinin gıda fiyatları ise manşet olarak yüzde 13.43 arttı.
-12 Aylık ortalama fiyat değişimine göre ise üretici fiyatlarındaki genel artış oranı yüzde 6.43, gıda üreticilerinin fiyatlarındaki artış ise yüzde 16.04’dür.

Özetle son 12 aylık dönemde gıda fiyatlarında ortalama yüzde 12.67 artışın arkasında gıda maddesi üretici fiyatlarındaki yüzde 16.04 oranındaki artış var.

Gıda fiyatlarındaki yüksek artışın, gıda maddesi üretimindeki artış durmadan, gerilemeden durmayacağı, yavaşlamayacağı bir gerçek..

Özel kapsamlı Tüketici Fiyatları Endeksi göstergelerinde, mevsimlik ürünler hesaba katılmasa bile yıllık enflasyon yüzde 7.35, işlenmemiş gıda ürünleri hesaba katılmasa bile yıllık enflasyon yüzde 6.41 olarak hesaplanmaktadır.

Temmuz ayında gıda, alkolsüz içecekler, alkollü içecekler ile tütün ürünleri ve altın hesap dışı tutulduğunda bile enflasyon oranı yüzde 7.31’i bulmaktadır.

Bütün bunlar gösteriyor ki, şöyle veya böyle önümüzdeki dönemde (manşet ) enflasyonu yüzde 7’nin altına çekmek mümkün olamayacak.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018