Maliye Bakanı'nın işi zor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

Maliye Bakanı'nın işi zor. Ekonomi büyürken, üretim artarken bütçe hazırlamak başka, ekonomi küçülürken, uygulanan bütçeyi tutturmak ve de yeni bütçe hazırlamak çok başka.
Hükümet ekonomiyi yavaşlatıcı politikalar uyguluyor. Bunun sonucu vergi gelirleri azalıyor. Fakat gider kalemleri için belirlenen ödeneklerde değişiklik yok.
Maliye Bakanlığı bu durumda bir yanda 2012 bütçesinin ödeneklerini karşılamak öte yanda 2013 yılı bütçesini hazırlamak durumunda.
Tabii olarak icracı bakanlıklar ödeneklerde kısıntıya razı olmuyor. Maliye Bakanı ise güç durumda.
Yılın ilk 6 aylık bütçe uygulamasında 6.0 milyar TL bir açık var. Son açıklanan Hazine Nakit Dengesi'nde nakit açığı 12.9 milyar TL.

Bizim övüncemiz, bütçe açığını milli gelirin yüzde 1.5'u büyüklüğünde tutabilme başarısı.
Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl bütçe hedeflerinin tutturulamayacağını söyledi. Yılbaşından bu yana bütün bakanlıkları yazıyla uyardığını ve "bu sene bütçenin durumunun iyi olmayacağını" söylediğini anlatan Şimşek, buna rağmen birçok bakanlığın kendisini dinlemediğini de belirtti.

"Hâlâ bazı bakanlıkların yani bizimle görüşülmeden, tartışılmadan, kaynağı ortaya koymadan harcamayı genişletme söylemlerini duyuyoruz gazetelerden. Bütçe disiplininin korunmasına yönelik biz de çaba gösteriyoruz. Bu sene bütçe hedeflerini tutturamayacağız" dedi.
Maliye Bakanı gelir vergisi kanununda yapılacak değişikliğe işaret ediyor. Diyor ki;
. Gelir ve kurumlar vergisi kanunlarını birleştiriyoruz.
. 250 maddelik bir kanunu yaklaşık 100 maddenin altına indiriyoruz
. İstisnaları daraltacağız. Diyelim ki futbolcular çok iyi para kazanıyorlar Süper Lig'de. Onların vergi oranı yüzde 15. Ama siz diyelim ki bir şirkette üst düzey yöneticisiniz, siz de iyi maaş alıyorsunuz, sizin vergi oranınız yüzde 35'e kadar çıkıyor. Bu tür muafiyetler var. Bunların hepsini gözden geçiriyoruz..
. Bundan sonra yani halen vergi ödemeyen bazı kesimlerin veya az ödeyen bazı kesimlerin, artık normal vergi oranlarına tabi olma ihtimalleri yüksek.
. Genel çerçeve şu, vergi tabanını genişleteceğiz. Beyanname veren mükellef sayısını artıracağız.

Muafiyet ve istisnalara ilişkin çok ciddi bir çalışmamız söz konusu
Türkiye'de öteden beri tartışılan gelir vergisi reformudur. İstenir ki, kapsam genişletilsin. Vergi hesaplama ve ödeme uygulaması basitleştirilsin. Bu devamlı istenir ama bir türlü olamaz. Önümüzdeki dönem sıkışık dönem. Çünkü seçim çalışmaları başlıyor.
Bakalım gelir vergisi değişikliği bu ortamda nasıl gerçekleştirilecek. Ama ortada bir gerçek var. 2012 bütçesinde açık büyük çıkacak ve 2013 bütçesinde ödenekleri kısmak sorun teşkil edecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018