Mali yapılanmada taşlar yerinden oynayacak gibi

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Mali yapılanmada önümüzdeki günlerde bazı yeni uygulamaların gündeme geleceği anlaşılıyor. Bu konular çok önemlidir. Bunları başlık başlık belirteyim.
1) Kamu malları yeniden dağıtılıyor ve yapılandırılıyor
Gazetemizde yayınlanan bir habere göre; Bugüne kadar kamu kurumlarına tahsis edilmiş bulunan fakat mülkiyeti Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne/Hazineye ait olan kamu gayrimenkullerinin tamamı asker sivil gözetmeksizin geri alınıyor.
Yeniden hesaplamalar yapılarak, kamu kurumlarının ihtiyaç duydukları tahsisatlar tekrardan yapılacağa benziyor. Bu işleme niçin gerek duyuluyor; İki cevabı olabilir. Biri, Çok dağınık bir yapı ile yola devam edilmesinde sorunlar meydana geliyor diğeri ise günümüz gerekleri o kadar değişti ki böyle bir düzenleme zorunlu gözüküyor. Her iki cevap da birbirini tamamlıyor. Ancak yeni dağıtımda hangi ölçülerin esas alınacağı zamanla ortaya çıkacaktır.
2) Mali yönetim mükemmeliyet merkezi kuruluyor
Başkanlık şeklinde örgütlenmesi düşünülen bu kurumun genel müdür düzeyinde bü-rokraside yer alacağı anlaşılıyor.
Ankara'da eğitim faaliyeti yürüten MAYEM kapatılıyor. Yeni kurumun faaliyet alanı Mali Yönetim ve Kontrol ile İç Denetim olarak öngörülüyor.
Geniş bir yelpazede uluslararası nitelikte ve standartlardaki eğitimlerin bu birim ta-rafından verilmesi düşünülüyor. Eğitimin önemini herkes biliyor ama tüm kamu kurumlarındaki mali kontrolün standart düzeylere taşınması pek de kolay görünmüyor. Kuşkusuz, bu oluşumları AB standartlarına ulaşmada atılmış önemli birer adım olarak görmek mümkündür.
3) İç denetim ve birimleri güçlendiriliyor/teftiş müdahalesi kısıtlanıyor
5018 sayılı Yasa hükümleri dikkate alınarak değişiklikler yapılacağı anlaşılıyor. İç denetim bürokratik manada ve yetkiler bakımından güçlendiriliyor. Yeni bir hiyerarşik dikey ve yatay yapılanmaya gidiliyor. İç Denetim Koordinasyon Kurulu yeniden yapılandırılıyor ve güçlendiriliyor. İç denetim alanında tüm kurumların merkezi bir uyumlaştırmaya tabi tutulması hedefleniyor. Bu fonksiyon verilerek AB gereklerine uyulması amaçlanıyor.
Daha da önemlisi, teftiş birimleri elemanlarının iç denetim birimlerine müdahale etmeleri olanakları oldukça kısıtlanıyor. Kurumlarda iç denetim birimlerinin Başkanlıklar haline getirilmesi düşünülüyor.
4) Alanda yaşanan sorunları maliye çözecek mi?
Maliye Bakanlığı hareketli günler geçiriyor. Bir taraftan SMMM ve YMM'ler arasındaki çelişkiler merkeze de yansıyor. Diğer taraftan. SMMM'lerin sorunlarını yayın organlarında kamuoyu ile paylaşmaları sürüyor. Kuşkusuz bu olup bitenleri bakanlık da izliyor. SMMM'lerin basın yayın organlarında belirttikleri sorunlar dikkate alınsa yararlı olur.
Özellikle bakanlığın vergi birimleri yasalar üzerinde çalışırken sahada olup bitenleri ve mükelleflerin durumlarını gereken hassasiyetle yeterince değerlendirmediği söylenmek-tedir. Bir şirketin vergi ödemedeki en ufak bir gecikmesi bile, şirketle temas kurulmaksızın ödeme emirlerine muhatap edilebiliyor. SMMM'lerden oldukça fazla bilgiler ve beyanlar yapılması istenebiliyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe girmeden önce bir alan araştırması ile şirketlerin özellikle de KOBİ'lerin nabızları mali uygulamalar açısından tutulması gerekmez mi? Bu işi sadece vergi daireleri ile çözmenin yeterli olamayacağını bakanlık da biliyordur ve buna göre yapılacak çalışmaları da kamuoyu ile paylaşacaktır diye düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar