Mali tatil başladı
5604 sayılı Kanun’a göre, her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanır. Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, malî tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlar. 2014 yılı Mali Tatil dönemi, 1 Temmuz Salı günü başlayacak ve 20 Temmuz Pazar günü akşamı sona erecektir. Sosyal Güvenlik Hukuku bakımından 5604 sayılı “Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun”un 2’nci maddesine dayanarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan, 30.07.2007 tarih ve 26568 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’un 2. maddesinin uygulanmasına ilişkin tebliğ hükümleri geçerli olacaktır. Buna göre bazı yükümlülükler mali tatil süresince ertelenmiş olacaktır.
İşyeri bildirgesinin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün Mali Tatil'e rastlaması halinde belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Sigortalı işe giriş bildirgesinin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır. Sigortalı işten çıkış bildirgesinin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır. Mali Tatil uygulandığı 1 Temmuz-20 Temmuz arasında kurumun denetim ve kontrolle görevli memurları olan SGK müfettişleri ile SGK denetmenleri, işyerlerinde denetim, kontrol, tespit yada tarama yapabilecek. Ancak kayıt ve belgelerin ibraz edilmesi için verilen sürenin son gününün Mali Tatil dönemine diğer bir ifade ile 1-20 Temmuz 2014 tarihleri arasına rastlaması durumunda, kayıt ve belgelerin, Mali Tatil’in son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün içinde yani 28 Temmuz 2014 tarihine kadar ibraz edilmesi gerekecektir. (27 Temmuz Pazar olduğu için takip eden ilk iş günü)
Aynı şekilde iş müfettişlerinin incelemek üzere istediği yasal kayıt ve belgelerin teslim edilmesi gereken sürenin son günü, Mali Tatil’e rastlarsa, ibraz edilecek yasal kayıt ve belgelerin ibraz süresi, Mali Tatil’in son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün içinde yerine getirilebilecektir. Özel sektör işverenlerinin aylık prim ve hizmet belgesini vermesi gereken son gün mali tatil döneminden sonraki bir tarihe denk gelse de vergi dairelerinde olduğu gibi 2014/ Haziran dönemine ait aylık prim ve hizmet belgesi (APHB) daha önce mali tatil kapsamında değerlendirilmişti. SGK, 2013, 2012, 2011, 2010 ve 2009 yılında yayınlamış olduğu duyurularda aylık prim ve hizmet belgesi verme süresinin mali tatilin bitim süresinden 7 gün sonrasına uzatıldığını belirtmişti. Bu yıl için bir açıklama yapılmamakla birlikte, SGK tarafından duyuru yapıldığı takdirde 28 Temmuz'a kadar verilebilecek. İşverenlerin işyerlerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarını Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirme yükümlülüğü için Mali Tatil kapsamında süre uzatımı uygulanmayacağından bu nitelikteki iş ve işlemlerin eskiden olduğu gibi yasal süresi içinde yerine getirilmesi gerekir.