Mali Plan, bütçe disiplininin devam edeceğini gösteriyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

2016-2017 ve 2018 yılları için hazırlanan Orta Vadeli Mali Plan, gelecek 3 yılda devletin nerelerden nasıl para toplayacağını bu paraları nasıl harcayacağını gösteriyor.

Devletin başlıca gelir kaynakları vergiler, vergi dışı gelirler, işletme gelirleri, sosyal fonlardan gelen katkı payları ile özelleştirme gelirleri.

Giderleri ise, faiz harcamaları, yatırım harcamaları, cari harcamalar gibi harcamalar.

Devletin 2015 yılındaki gelirleri ve harcamaları milli gelirin yüzde 41’i büyüklüğünde.

Açık anlatımla devlet bir yılda ekonomide yaratılan imkanların yüzde 41.1’ini şu veya bu şekilde topluyor, sonra da harcıyor.

Orta Vadeli Mali Programa göre devletin gelir ve harcamalarının milli gelire oranı 2018’e doğru artmayacak, azalarak yüzde 40’ın altına düşecek.

Devletin daha iyi hizmet etmesi için gelirlerinin artması beklenir. Devletin ana gelir kaynağı vergi geliridir. Bizde vergi sistemindeki zayıflık nedeniyle gelirler ve rant yeterince vergilendirilemiyor.

Orta Vadeli Mali Plan’a göre 2015 yılında milli gelirin yüzde 22’sine yakın büyüklüğe sahip vergi gelirleri 2018 yılına kadar artmayacak azalacak.

Halbuki, ülkede kamu yatırımlarının artması ve sosyal yardım programlarının geliştirilmesi vergilerdeki artışa bağlı. 

Orta Vadeli Plan’da dikkati çeken, mali disiplinin devam edeceği. Açık anlatımla bütçenin geliri kadar harcama yapılacağı. Bütçenin açık vermemesine çalışılacağı.

Bu sayede devlet borçları artmayacak. Tersine faiz dışı gelir fazlası ile devlet borçlarının azaltılması hedef alınıyor.

Bütçelerde harcamanın üçte biri personel harcaması. Harcamalardan yatırıma ayrılacak pay sadece yüzde 10 dolayında.

Ana hatları ile Orta Vadeli Mali Plan, önümüzdeki 3 yılda vergi yapısında büyük bir değişiklik olmayacağını gösteriyor. Vergi gelirlerinin arttırılmasını hedef almıyor.

Orta Vadeli Plan’a göre, devletin gelir ve harcama tablosu bugünkü şekli ile korunacak. Gelir ve harcama kalemlerinde enflasyon kadar artırım sağlanacak. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018