Mali idare mükelleflere gidecek düzenleme yapacakmış
Değerli DÜNYA okurları, vergi konuları zaten bunaltıcı, yaz sıcağında vergiden bahsetmek iki kat bunaltıcı. Şu sıralar, ALS hastalığına dikkat çekmek için yaygınlaşan, kafadan aşağı buzlu su dökme eylemi sosyal medyanın önde giden konusu. Ben de ferahlatacak konulardan mı bahsetsem, daha “hafif” “ deniz kenarı” tadında, güneşlenme modunda bir şeyler mi yazsam diye çok düşündüm. Biz maliyeciler biraz “tatsız”, “tuzsuz”, “somurtmaya meyilli”, “karamsar” tipleriz galiba. Ne yalan söyleyeyim, bugün gazetelerde okuduğum, “Maliye düzenleme yaparken mükellefe gidecek” başlıklı yazı, “gerçek olamayacak kadar” ferahlatıcı, güzel geldi.
Maliye niye gelir?
Değerli DÜNYA okurları, Maliye bugüne kadar bizlere, “incelemeye”, “tespite”, “ceza kesmeye”, “yoklamaya” velhasıl neticede mali yükler getiren konularla ilgili gelmiştir. Şimdi “görüş” almaya gelecek olması çok sevindirici. İnşallah lafta kalmaz. İnşallah usulen olmaz. İnşallah dinlenip yine bilinen okunmaz.
Aslında görüş alınıyor
Mali İdarenin hakkını teslim etmek gerek. Öteden beri bir düzenleme yaparken en fazla görüş toplayan idarelerin başında Mali İdare gelir. Dikkate ne kadar alır ayrı.
En azından gelecek düzenlemeler için not düşelim
Bunu fırsat bilip ”KDV” konusunda halen çözüm bekleyen konuları listeleyeyim istedim.
1- Kara listelerle ilgili uygulama nasıl gidiyor merak ediyorum. Son tebliğde ilan edildiği gibi kolayca kara listeden çıkılabiliyor mu ?
• Listeye alınanlara haber veriliyor mu ?
• Listeden çıkarılana haber veriliyor mu ?
• Listede kaç mükellef vardı ?
• Bir sicil aff ı düşünülüyor mu ?
2- Miadı dolan malların KDV’sinin düzeltilmesi (tekrar ödetilmesi) şeklindeki yanlışlıktan ne zaman dönülecek ?
3- Bütün manavlardan çürüğe ayırdıkları domates, bütün lokantalardan çöpe döktükleri yemek için de takdir komisyonu kararı mı isteyecek ?
(Zayi olduğu, takdir komisyonu kararı olmadan gider yazılamayacağı gerekçesiyle.)
4- Ciro primlerinin faturası (satışı yapılan malla) aynı ay düzenlenmedi diye satıcının KDV iade talebini reddetmeye (ciro primine isabet eden KDV’yi iade etmemeye) devam edecek misiniz?
5- Yurtdışından ithal ettiğimiz mallarla ilgili ithalat sonrası aldığımız iskonto veya primler için aynı ay hem KDV hesaplayıp hem de indirmeye devam edecek miyiz? Önceki yıllarda niye yapmadınız (ki sonuç değişmiyor) diye eleştirilecek miyiz ?
6- İlgili şirketlerden ithal ettiğimiz malın fiyatının (transfer fiyatının) yüksek olduğu iddia edildiğinde, gümrükte aslında fazladan ödediğimiz KDV’yi halen (fazladan bir kez daha ödeyecek) indiremeyecek miyiz ?
7- Grup şirketlerinden faizsiz/ kur farksız aldığımız krediye, “ Emsal faiz üzerinden KDV hesaplaman ve ödemen lazımdı” denmeye devam edecek mi ?
8- KDV iadesinde +/- farklar (Konya muktezası şifresi ile anlaşılacak olan) denilen izahı zor uygulama devam edecek mi ?
9- Dahilde işleme çerçevesinde mal ithal edenlerin KDV iadesinde gündeme gelen (iade rakamından dahilde işleme ile ilgili ertelenen KDV rakamını indirmeniz gerekir şeklindeki) yeni hesaplama biçimi uygulamaya devam edecek mi?
10- İkmalen, re’sen tarh edilen (sorumlu sıfatıyla veya mükellef olarak ödenen) KDV’nin ödendiği dönemde indirim ine artık müsaade etmeyecek misiniz ?