Malatya kayısısı dünya pazarlarında
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Avrupa Birliği'ne (AB) yaptığı başvuru sonuçlandı. “Malatya kayısısı” coğrafi işaret (menşe adı) olarak “Antep baklavası/Gaziantep baklavası” ve “Aydın inciri”nden sonra AB’de tescil edilen üçüncü ürünümüz oldu.
AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan tescil ile Malatya kayısısı her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB’de de koruma altına alınıyor. Sadece Malatya ili sınırları içinde üretilecek kayısılar Malatya kayısısı olarak satılabilecek.
Coğrafi işaret (menşe şahadetnamesi), ürünleri rekabete karşı koruyor. Tüketiciye güven veriyor.
Dünyada üretilen kayısının yüzde 11’i Malatya’da üretiliyor, ama dünyada kuru kayısı pazarında Malatya’da üretilen kuru kayısısının payı yüzde 70 dolayında.
Malatya’da 8 milyon kayısı ağacından yılda 300-400 bin ton yaş kayısı toplanıyor. Yaş kayısıdan da mevsimine göre 100 bin ton dolayında kuru kayısı elde ediliyor. Kuru kayısı üretiminde Malatya merkez konumunda.
Bu yıl 100 bin ton olarak tahmin edilen toplam kuru kayısı üretiminin 90 bin tonu Malatya’da gerçekleşecek.
Geçen yıl 84 bin 500 ton kuru kayısı üretildi. 79 bin ton kuru kayısı ihraç edildi. Kuru kayısı ihracatından 290 milyon dolar gelir sağladık.
Önümüzdeki dönem ihracatın miktar olarak 90-100 bin ton arası, ihracat gelirinin ise 400 milyon dolar olması bekleniyor.
102 ülkeye kuru kayısı ihraç ediyoruz.
Kuru kayısı ihracatının büyük bölümünü ABD’ye yapıyoruz. Önceki yıl 30 milyon dolarlık, geçen yıl 60 milyon dolarlık ihracat yaptık. Fransa, 31 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada. Almanya 27 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer alıyor.
Dünya pazarındaki ağırlığımızı iyi değerlendiremiyoruz. Dünya pazarında Malatya kayısısının payı yüzde 70 olduğu halde, her yıl daha ucuza ihracat yapabiliyoruz. Hem üretici hem de Türk ekonomisi kaybediyor.