Makro hafta

Özgür HATİPOĞLU
Özgür HATİPOĞLU DERİN BAKIŞ [email protected]

Tam bir makro haftadayız; Çarşamba sa­bahı Japonya Merkez Bankası (BoJ), ak­şamına Fed, perşembe ise İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararlarını açıklıyor.

Veri takviminde de çarşamba günü ABD’de ADP is­tihdam verisi açıklanıyor. Cuma da tarım dışı istihdam açıklanacak. Ciddi anlamda grafik­lerdeki teknik destek ve dirençlerin kırılabile­ceği bir haftadayız.

Bana göre BoJ için piyasa bu toplantıda çok belirgin bir faiz artışı fiyatlamıyor. Daha güç­lü bir fiyatlama eylül toplantısı için var dene­bilir. Ancak diğer yandan swap piyasası yüzde 66 oranla ufak bir faiz artışını bu toplantıya yakıştırmış. Tabi Fed haftası olması nedeniyle bütün gözler bu toplantıda ama bana sorarsa­nız temmuz toplantıları içinde BoJ toplantısı diğer ikisinden daha önemli.

Son 10 senede yurt dışı sermaye piyasala­rına ilgi duymaya başlayanların genel geçer bilgileri BoJ’un aslında önemsiz bir merkez bankası olabileceğini ve kararlarının finansal piyasalar tarafından dikkate alınmadığını söy­leyebilir – ki son 10 senenin deneyimi kısmen bu düşünceyi destekleyebilir. Ama artık dev­ran döndü gençler! Mekanın sahibi olmasa da ağır abilerinden birisi masaya yumruğu vura­cak gibi duruyor (ama bence top ortada). Yine ihtimalleri değerlendirelim…

Boj’un faiz artırması kaçınılmaz

Öncelikle, ülkede yükselmeye yüz tutan enf­lasyon nedeniyle BoJ’un bir noktada faiz ar­tırması mevcut dinamiklerle kaçınılmaz. Bu hafta ya da bir dahaki ay…

Sanırım onlar da aslında Fed’in aksiyon almaya başlamasını ve­ya en azından çok yaklaşmasını bekliyorlar ki kur kontrolü açısından boşa kürek çekmiş ol­masınlar, artırdıkları faiz boşa gitmesin. Bu noktada ne demek istediğimi TL’yi ve uygu­lanan TL politikalarını yakından izleyen her­kes çok iyi anlamış olmalı. İşin zamanlaması­nı böyle açıklamak yerinde olacak.

Tam da bu noktada meşhur “carry trade” ko­nusuna değineyim. Yatırımcıların düşük faiz­li bir dövizden kredi sağlayıp, elde ettikleri parayı yüksek getirili başka bir döviz cinsine döndükleri ve bu döviz cinsinde işlem yapa­rak düşük kredi maliyetine karşılık yüksek ge­tiri almaya çalıştıkları işlemler serisine carry trade diyorlar.

Bugünün koşullarında JPY gev­şek para politikası nedeniyle düşük faizle borç alınarak kaynak oluşturulabilen bir para biri­mi. Ancak belki de çarşamba günü bu durum değişmeye başlayacak. İhtimalin bile artma­sı JPY borç alanların hızlıca bu borçlarını ka­patarak carry trade’i terse döndürmesine ne­den oldu geçen hafta. Hatta bu hareketin ucu bir de gitti gitti Nasdaq hisselerine, altın ve gümüşe, kripto paralara dayandı.

Çünkü ekse­riyetle bahsedilen şekilde elde edilen finans­manla açılan pozisyonların önemli bir kısmı yukarıda bahsettiğim varlıklardaydı. Krediyi kapatacak parayı elde etmek için yatırımcıla­rın buralarda açılan pozisyonları kapatmaları gerekiyordu. Bu nedenle geçen haftalarda ger­çek bir neden yokken kıymetli metalleri sattı­lar ve hisselerdeki satışlar bu kadar derinleşti. Carry trade pozisyonlarının açılması ve kapa­tılmasını da bu şekilde anmış olalım .

Gelişmeler önemli ölçüde fiyatlandı

BoJ’un faiz artırımının sonuçları sanırım en çok JPY bacaklı döviz çiftlerinde ve Japon tahvillerinde görülecek. Özellikle yukarı doğ­ru artık aşırının da aşırısı hareket etmiş olan USDJPY ikilisinde bir süredir faiz artırım ih­timali ile başlayan JPY lehine hareket biraz daha devam edecektir.

Ama unutmamak ge­rek, eğer aynı akşam Fed’in faiz indirimine yö­nelik pozitif bir bakış açısıyla desteklenmez­se BoJ’un manevrası, paritelerde JPY lehine çalışan fiyatlama hızlıca terse dönebilir. Yani bu yazıyı okuyup da pozisyon almak isteyenler biraz geç kalmış olabilirler çünkü gelişmeler önemli ölçüde fiyatlandı bile. Son vagona at­larken bir de trenden düşmeyelim.

Fed cephesinde herhangi bir aksiyon beklenmiyor

Fed cephesinde ise aslına bakarsanız her­hangi bir aksiyon beklenmiyor. Ama komite üyelerinin faiz indirimi için koşulların oluştu­ğuna ikna olduğunu ve olası bir indirime yakın olduğumuza dair ip uçları görmeyi bekliyo­rum. Sene başında 25’er baz puandan 3 faiz in­dirimi olan beklentimi bir süre ünce 2’ye çek­miştim ve biri eylülde, diğeri aralıkta olmak üzere aynı beklentimi sürdürüyorum.

Ancak düşünmek lazım; Trump’ın daha şimdiden Fed’in henüz faiz düşürmemesi ge­rektiğine yönelik yorumları acaba Fed karar­ları üzerinde ne kadar etkili olur. Sahi Trump seçimi kazanır mı?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yine yeniden ralli? 17 Eylül 2024
Top ortada 20 Ağustos 2024
Reaksiyon zamanı mı? 13 Ağustos 2024
Sarı Melek 16 Temmuz 2024
Beryl ve daha fazlası 09 Temmuz 2024