Makro göstergeler iyi Anadolu'daki işadamları ne durumda?
Ekonominin hedefi insanların mutluluğudur. İnsanlar işi ve geliri olur ise mutlu olur.
İnsanların yaşamını ilgilendiren, "üretimden, istihdamdan, gelirden, gelir dağılımından" söz eden göstergeler mikro göstergeler olarak pek dikkate alınmamaya başladı.
Günümüzde ekonominin temel büyüklükleri ile ilgili makro göstergeler öne çıktı. Bütçe denkliği, cari açık, döviz fiyatı, faiz oranı, döviz rezervi iyi ise sorun yok demektir.
İyi de… İnsanlar ne yapıyor? İnsanlar nasıl yaşıyor? İnsanların sorunu var mı?
Geçen hafta medyada Zonguldak kaynaklı bir haber vardı. DHA Temsilcisi Ersin Ercan'ın bildirdiğine göre Zonguldak'ın ilçelerinden 100 bin nüfuslu Ereğli'de ekonomik durum kötü durumda.
Habere göre, Tuzla Tersanesi'nden sonra ikinci büyük tersane olan Ereğli Tersanesi'nde ise yaprak kıpırdamıyor. Daha önceleri 11 Bin kişinin çalıştığı tersanede şimdi sadece 150 kişi çalışıyor.
Ereğli'nin içinde bulunduğu durum rapor haline getirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem tarafından hazırlanan raporda, 100 bin nüfuslu, 39 bin haneli ilçede 35 bin icra dosyası bulunduğu, bölgedeki 10 tersaneden 6'sının kriz nedeniyle faaliyetini durdurduğu, bunlardan birisinin ise icra müdürlüğünce satışa çıkarıldığı belirtiliyor. Raporda belirtildiğine göre, "2001 krizinde Türkiye ciddi şekilde olumsuz etkilenirken Ereğli bu krizi neredeyse hissetmedi. Ama bu sefer durum çok farklı. Ereğli'deki kriz Türkiye'de yaşanan krizin kat kat üzerinde, gelinen durum vahim ve ciddi boyutta. 100 bin nüfuslu ilçede icraya düşen insan sayısı 43 bine ulaştı. 20 binin üzerinde insan ise göç etti.
Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'ndan alınan verilere göre; 2011 ve 2012 yıllarında şehirde 300'e yakın ticari işletme kapanmış, birçok firma vergi dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve bankalara olan borçları nedeniyle oda kayıtlarını kapatamaz hale gelmiş.
Oda Başkanı Erdem, 2008'de 4 bini taşeron olmak üzere 11 bin kişinin çalıştığı tersanelerde şimdi sadece 150 kişinin istihdam edildiğini, Türkiye'nin Tuzla'dan sonra 2'nci büyük tersane bölgesi olan Ereğli'de tersanelerin hemen hemen hepsinin kapandığını, gemi ihraç eden ilk tersanelerden biri olan Madenci Gemi Sanayi A.Ş.nin, İcra Müdürlüğü tarafından satışa çıkarıldığını anlatıyor.
Ereğli acaba, ekonomik sorunları bu kadar ciddi olan tek şehir mi? Acaba Ereğli benzeri sorunları olan başka şehirler var mı? Biz makro konularda dövize, borsaya, faize odaklandığımızdan başka konularla ilgilenemez olduğumuzdan, Anadolu'da olan biteni, Anadolu işadamlarının sorunlarını izlemeyi ihmal ediyoruz.