Makas açılıyor

A. Levent ALKAN
A. Levent ALKAN [email protected]

Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYIH) 3. Çeyrek yüsde 4 büyümesi beklentilerden daha iyi gelmiş olsa da hiç kimseyi memnun etmedi. Bu nedenle USD / TL ve EUR / TL paritesi, tüm hareketliğini kaynağını dışardan aldı. FED’den gelecek faiz artışı ve ECB’nin aynı paralelde FED faiz patikasına kilitlenmiş para politikası etkisinde hareket etti. 

Bir an için finansın dışına çıkarsak, makasın en yaygın iki teknik alanda gelenekselleştiğine şahit oluruz. İlki, terzi ve konfeksiyon atölyelerinin olmazsa olmazı niteliğiyle kumaşa hassasiyetini vermiş büyülü ellerde kullanımdadır.

İkincisiyse, raylı sistemler üzerindeki tren, metro, tramvay gibi hareketli araçların istasyonlarda çarpışmaksızın karşılıklı geçişlerinin sihirli bir çözümüdür.

Finanstaki makas kullanımıysa hep olumsuz anlamda şekillenmiştir. Büyümenin ne finansı ve ne de reel sektörü tatmin etmiş olmasından büyüme portremizdeki iki makas sorumludur.

Bunlardan ilki, milli gelir içindeki kamu ve özel sektör harcamalarının birisinin hafif artarken, diğerinin çökmüş olmasında yattığı apaçık ortadadır. İkincisiyse daha keskin bir makastır.

Buradaki makas, özel sektörün küresel ölçekli ve rekabetçi büyümesinin önüne geçerken, sadece ve sadece bir tür tüketimin yatırımı seklinde oluşan tablonun makasıdır.

Büyümek eğer rekabetçi boyutta olabilseydi, hiç şüphesiz makine ve teçhizat yatırımlarındaki artışlar gerek toplam GSYIH içinde ve gerekse özel sektör harcamaları toplamı içinde öne çıkıyor olacaktı.

Oysa mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış en net büyüme tablomuzdaki kısa vadeli trend inşaat sektörünün dinamizmini baştacı ediyor. İnşaat ile makine teçhizat makası 20141Ç sonrasında kolay kolay kapanılmaz boyutta açılıyor. Makine teçhizatta büyümek; enerji santrallerimizin verimliliğine, yenilenebilir enerji kaynaklarına, savunmaya, her türlü innovatif elektronik buluşa hizmet edebilecek şekilde yapılanmaya ihtiyaç duyuyor.

Bununla da bitmiyor. Bundan sonrasında da, ikincil bir kademe sıçramayla katma değerli kazanımların ve verimlilik artışlarının eğitime, gelir adaletsizliğinin düzeltilmesine, adalet sisteminin sağlıklı işleyişinin altyapısına kullanılabilsin. İşte ancak o zaman enflasyondaki katılığı kırabilir, büyümemizdeki sürekliği tesis edebilir ve yüzde 10.3 gelen Eylül işsizliğimizle bir kez daha su yüzüne çıkan iş gücüne katılım oranımızdaki düşüklüğü artırabiliriz. Gördüğünüz gibi, her şey açılan makasların bir yerleri kesmeden kapatılabilmesine bağlı; öyle değil mi?  

 234234324.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar