Maden sektörüne bir müjde de Orman Bakanı Eroğlu’ndan gelecek

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN [email protected]

Hatırlayacağımız gibi bu yılın Ocak ayında yeni Maden Kanunu TBMM’ye gelmiş, sektörün sıkıntılarını belirtmesi üzerine, bir takım düzeltmelerle de meclisten geçmişti. Kanun tasarısında ruhsatların ihale ile verilmesi yer almıştı. Maddeye göre ilk bulucunun hakkı ortadan kalkacak, ruhsat ihale yoluyla verilecekti. Sektörün bu maddenin ‘küçük işletmeleri yok edeceği’ yönündeki iddiası kabul görmüş ve bu madde kanunun son halinde yer almamıştı.

Şimdi madenciler bir düzenleme de Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan bekliyor. Bakanlık 2014 yılının Mart ayında bir “Genelge (2014/1)” koduyla bir genelge yayınlamıştı. Genelgenin ardından bir de Uygulama Yönetmeliği hazırlandı. Maden sektöründen Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ve bağlı kuruluşların merkez, taşra teşkilatlarına yapılan müracaatlar bu yeni düzenleme nedeniyle sıkıntıya girdi. Genelge ile ÇED Yönetmeliği Ek-1 Listesinde yer almayan faaliyetlerin birçoğuna “bilimsel rapor” hazırlatma zorunluluğu getirdi. Ancak raporun hazırlanıp-hazırlanmayacağına karar verilebilmesi yaklaşık 8 kurumdan görüş alınmasını ve her bir kurumun yerinde inceleme yapmasını gerektiriyor. Bu nedenle işlem için en az 8-9 ay süre geçiyor. Bütün bu aşamaların ardından eğer bilimsel rapora gerek yoksa, izin alma sürecinde devreye Uygulama Yönetmeliği’nin 16. Maddesi gidiyor. Maden sektörünün asıl sıkıntısı ise burada başlıyor. 16. Madde içinde yer alan Madde 20 arazi izin belgelerinde yaklaşık yüzde 350-400 artışa neden oluyor. Örnek vermek gerekirse, ortalama büyüklükte bir alan için her yıl ödenecek bedel 300 bin liraysa bu bedel tesis, pasa, stok, altyapı alanları da eklendiğinde 1 milyon liraya çıkabiliyor. Şu anda hali hazırla bu bedeli 1 milyon lira olarak ödemek zorunda kalacak işletmeler mevcut. Örneğin işletme 5 yıl ocak işletirse bu rakam 5 milyon liraya ulaşabilecek. Ancak Genelge geçen sene yayınlandığından henüz bu bilimsel rapor sürecini tamamlamış bir firma yok.

Sektörün bazı yetkilileri geçen hafta tüm bu sorunları görüşmek için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu makamında ziyaret ettiler. Sıkıntıları dinleyen Bakan Eroğlu, koruma altındaki alanlar dışında yapılacak madencilik faaliyetleri için Genelge üzerinde bir düzenleme yapılması yönünde talimatlarda bulunduğunu ve bu düzenlemenin de 15 gün içerisinde tamamlanacağını dile getirmiş. Özetle görüşmede, bakanlığın incelemesini kendi bünyesinde yapması-diğer kurumlardan görüş alınmaması, Genelge’de yer alan koruma alanlarının zaten Orman ve Su İşleri Bakanlığı kayıtlarında bulunduğu ve envanter çalışmalarının tamamlandığı açıklanmış durumda.

Envanter çalışmalarının tamamlanması sektör için müjde niteliğinde. Bakanlığın elindeki veri tabanı sayesinde sektör değişik kurumlardan bilimsel rapor hazırlatmak zorunda kalmayacak. Bakan Eroğlu’nun tüm çalışmalarla ilgili önümüzdeki hafta bir açıklama yapması bekleniyor…

TURHAL’IN İLK ‘ŞEREF ÜYELİĞİ’ ERDEM ÇENESİZ’E

Turhal, Tokat’ın ticaretle ünlü bir ilçesi. Öyle ki ilçedeki ticaret ve sanayi odası bu yıl yarım asırı doldurmuş durumda. Turhal Ticaret ve Sanayi Odası, 50. yılını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı bir gurur gecesi ile kutladı. Bu yıl oda, ilk defa bir uygulamayı yürürlüğe koydu. Artık odanın ‘Şeref Üyeleri’ olacak. İlk belge de Turhal doğumlu Çorumlu işadamı Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz’in.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar