Madem öyle ECB ve FED herşeyi alsın

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

ECB toplantısından sonra Draghi sanırım artık dayanamayarak "Söylediklerimin yanlış anlaşılmasına biraz şaşırdım, ECB sorumlulukları gereği devletleri fonlayamaz, sınırsız tahvil alımına girişemez" dedi.

Bu söylediği ECB'nin ve AB anlaşmalarının detaylarında açıkca zaten yazıyor. Ancak piyasa ve hatta bazı akademisyenler "ECB bilmiyor aslında alabilir" diyerek gereksiz bir beklentiyi pompalayıp durdu. Ve sonuç ortada. ECB zaten haftalık 20 milyar dolarlık limiti ile yeterli miktarda alım yapıyor. FED gibi net bir rakam vererek neden alım yapmayacağını daha önce yazmıştım. Bir iki ufak kalem darbesi ile ECB de FED gibi davranabilir ancak gerçekten faydası olur mu bilemiyorum.

Diğer bir ilginç nokta ise "ABD krizden daha erken çıkar çünkü elinde AB tahvil miktarı düşük" argumanı. 2008 - 2009'da bu argüman "AB'de kriz daha hafif olur zira CDO gibi enstrumanlar daha az" şeklinde idi. ABD bankalarının AB bonoları üzerine CDS yazan en büyük grup olduğu gerçeğini bir kenara bırakalım. ABD'de hiç Avrupa bonosu yok varsayımını kullanalım. ABD'de bütçe açığının durumunda bir değişikliğe neden oluyor mu? ABD borçlanma tavanı üzerinde bir iyileşmeye neden olacak mı? ABD Sosyal Sigortalar Sistemindeki kara delik kapanacak mı? Konut fiyatlarında devam eden düşüşü engelleyecek mi? Halen yüzde 100'ün üzerinde borçlu olan hane halkı bilançosunu düzeltecek mi? Kısa vadeli tradelerde elbette piyasanın algısını doğru görmek şart. Ancak uzun vadeli temel gidişatı tam anlamamamız son 10 yılda ABD'de görüldüğü gibi yerinde sayan bir borsa, değer kaybeden para birimleri ve zayıf ekonomilerin recetesini bir türlü yazamamamızla sonuçlanıyor.

Bazı kesimlerin zarar etmemesi için merkez bankalarının bilinçli bir şekilde piyasaların sermayeyi doğru ve verimli yatırımlara yönlendirme özelliğinin ortadan kaldırması ile global ekonomi önemli sorunlarla karşı karşıya. Şimdi bunun çözümünün ECB'nin bono alması olduğunu düşünmek fazla iyimserlik olacaktır. İspanyada konut balonu nasıl oluştu, euroya geçişle beraber Almanya ve diğer ülkelerin iş güçü maliyetleri ve verimliliği nasıl bir seyir izledi gibi soruları iyice incelemeden birkaç oranı kural olarak getirmek bu devasa sorunu çözmekte yetersiz kalacaktır. Evet; FED'in yeni bir paket açması hepimizi çok sevindirecek. Ve bence 2012'nin ilk yarısında ABD yeniden resesyona girmiş olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019