Lüks parayla değil, kaliteyle yaratılır

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Akdeniz'e kıyısı olan Fransa’nın bağımsız şehir devleti Monako Prensliği lüks turizminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Monako'nun nüfusu 35 bin civarında; fakat ülke her yıl 6 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Antik çağlardan bu yana doğal bir liman olan Monako, özellikle lüks turizminde dünyanın öne çıkan ülkelerinden birisi. Monako'nun öne çıktığı konulardan bir diğeri de sürdürülebilir kalkınma. 

Monako Prensi Prens II. Albert, bundan iki sene önce ekonomi ve turizm heyetleri ile birlikte Ankara ve İstanbul’da resmi ziyaretler gerçekleştirdi. Türkiye'ye gelen prensin ziyareti, Monako'dan Devlet Başkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaretti. Prens Albert bu ziyaret sırasında Boğaziçi Üniversitesi'nde "Çevre Konuları ve Prens II. Albert Vakfı'nın Faaliyetleri" başlıklı bir konuşma yaptı. 

Prens II. Albert Vakfı, çevre projelerine önemli maddi desteklerde bulunan bir yardım kuruluşu. Vakıf, 2006 yılında Prens II. Albert tarafından kuruldu. Vakfın odaklandığı konular çevrenin korunması, sürdürülebilir kalkınma, küresel ısınma, yenilenebilir enerjiler ve biyoçeşitliliğin desteklenmesi olarak ön plana çıkıyor. Vakıf aynı zamanda su kaynakları yönetimi ve kuraklaşma karşıtı teknolojileri de destekleyen çalışmalara imza atıyor.  

Monako Turizm ve Kongre İdaresi Genel Müdürü Guillaume Rose geçtiğimiz günlerde Türkiye'deydi. Sohbet etme fırsatı bulduğumuz Rose, ekonomik iş birliği bakımından Türkiye ve Monako Prensliği arasındaki ilişkilerin gelişme kaydettiğine; son dönemde prenslik içindeki sayısız girişimcinin İstanbul’daki girişimcilerle görüşmeye geldiğine dikkat çekiyor. Bu işbirliklerinin odaklandığı konular ise turizm ve sürdürülebilir kalkınma. Guillaume Rose, Monako'nun sürdürülebilir kalkınma ve turizm konusundaki çalışmalarını şöyle anlatıyor: 

"Sürdürülebilir kalkınma, hükümdarlığımızın en güçlü yönlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu durum özellikle deniz canlılarının korunması adına açılan uluslararası davalarda sıkça görülüyor. Prens II. Albert’in kurduğu II. Albert Vakfı, tüm kıtalarda sürdürülebilir kalkınma temeline dayanan projelere adanmış bir vakıf. Vakıf özellikle ormanların tahrip edilmesine karşı gerçekleştirilen projelerde aktif bir rol oynuyor." 

Rose, Monako'nun gelişiminin, 19. yüzyıl sonlarına doğru turizm sayesinde gerçekleştirdiğini söylüyor. "Toprakların küçüklüğü, ülkenin önde gelen kişilerini gelecekle ilgili bir yol seçmeye zorladı. Bu yol, 'lüks ve lüksün ötesinde hayal' olarak gerçekleşti" diyen Rose, şöyle devam ediyor: "Monako, 150 yıldan beri bu rüyasını gerçekleştirmek için ziyaretçilerini etkilemeye çalışıyor. Gastronomi, efsanevi gece mekanları ve tamamen uluslararası müşterilerle yılda ortalama 700 kadar organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. Monako'nun, İngilizce konuşulmayan ülkeler arasında en çok İngilizce konuşulan ülke olduğunu söylemek lazım. Ayrıca tüm bunlar tamamen güvenli bir ortamda gerçekleşiyor. Bugün, yüzde 92 seviyesinin üzerinde bir arzla, turizm sektörü gayrisafi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Ancak 150 yıl içinde, lüksün parayla değil sunulan kaliteyle yaratılabildiğini öğrendik. Ayrıca Prenslik Sarayları da, dünyadaki önemli turistik yerlerin çoğundan daha iyi kalite ve fiyat performansı sunuyor." 

Spor, turizmi destekliyor

Monako Prensliği'nin güçlü olduğu bir diğer konu da spor. Bunda eski olimpik atlet olan Prens II. Albert'in rolü büyük. Prens, Monako’yu spor ve özellikle de spor eğitimi konusunda geliştirmeyi bir hedef olarak belirlemiş. Guillaume Rose, şunları ekliyor: "Yine eski bir olimpik atlet olan Prenses Charlène, dünyanın her yerindeki çocuklara yüzme öğretme amacıyla kurulan vakıfla birlikte spora dünya çapında bir katkı sağlıyor. Hem spor tutkunu hem de Uluslararası Olimpiyat Komitesi Üyesi olan Prensimiz, sportif faaliyetlerin geliştirilmesi için önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu çalışmalar kapsamında; en üst seviyede atletizm örneklerini izleyebileceğiniz Herculis oyunları ve bu yıl ilk defa elektrikli araçlar kategorisiyle gerçekleştirilecek olan Monaco Grand Prix gibi turizm sektörünü de destekleyen etkinlikler gerçekleştiriliyor."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar