Look at the Nobel tabela

Cüneyt DİRİCAN
Cüneyt DİRİCAN [email protected]

Nobel Ekonomi Ödülü, resmi adı ile “the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel”, AJR olarak anılan Daron Acemoğlu, Simon Joh­nson ve James Robinson üçlüsüne verildi. Ödüle sevindik, gururlandık, kutladık.

Nobel 5 farklı bilime veriliyor. İsveç Merkez Bankası Nobel anısına ekonomi alanında ken­di ödülünü veriyor. 96 kişi Riksbank Ödülü sahibi, üçte ikisi ABD’li. Ödülün Nobel ismi ile anılmasına başta Peter Nobel olmak üze­re ailesinin karşı olduğu da var (Thompson, 2001; Buzaglo, 2010; Öncü, 2013; indianexp­ress.com, 2018; Wikipedia, ET:2024).

Peter Nobel’e atıfla Buzaglo (2010) şöyle yazıyor: “Alfred Nobel anısına verilen ekono­mi ödülü iki gerekçeyle eleştirilmelidir. No­bel Ödülü kurumunun ve temsil ettiği şeyin aldatıcı bir şekilde kullanılmasıdır. İkinci­si, ekonomi ödülü taraflıdır; Batılı ekonomik araştırma ve teorileri tek taraflı olarak ödül­lendirmektedir.”

What can I do sometimes

Friedrich Hayek (1974), Milton Friedman (1976), James Tobin (1981), Harry Markowitz (1990), George Akerlof (2001), Daniel Kahne­man (2002), Paul Krugman (2008), Eugene Fama (2013), Angus Deaton (2015), Ben Ber­nanke (2022) ödülü alan bazı isimlerden. İs­tanbul Ekolü yazılarımızda ismi geçenlerden.

Long Island University açık kaynağından (ve Döğüş, İ. X paylaşımları) aldığım, Fried­man’la ilgili metinler (ortodoks, neoklasik) ana akımdaki birçok yanlış veya eksik bil­giden bir tanesi sadece. Friedman son gün­lerinde Financial Times’tan Simon London ile yediği yemekte, (Pinochet dönemindeki danışmanlığında ısrar ettiği) meşhur “enflas­yon her zaman ve her yerde parasal bir olgu olmuştur” cümlesine yönelik olarak, yanıldı­ğını itiraf ederek düzeltmiştir.

Orijinal cümleler, tarih meraklıları ve ez­berlerini bırakmak isteyenler için şöyle; Ke­egan (2003): “Milton Friedman now admits: ‘The use of quantity of money as a target has not been a success.’ He added: ‘I’m not sure I would as of today push it as hard as I once did.’ (FT, 7 June 2003).”

Ve Hugh (2003): “Hold on to your hats and prepare to be amazed: Milton Friedman has changed his mind. ‘The use of quantity of mo­ney as a target has not been a success,’ conce­des the grand old man of conservative econo­mics. ‘I’m not sure I would as of today push it as hard as I once did.’”

Gerçekleri tarih yazar

Akerlof (Janet Yellen’in eşi) ve Krugman Bidenomics hazine destek paketleri enflas­yon yaratmaz diye imza veren 17 Nobel ödül­lü iktisatçıdan bazısı.

Bernanke (et al. 2004) “arz ve enerji enflas­yonunda kısa vadeli politika faizine dokun­mayın, bir etkisi ve katkısı olmaz” diyen eski Fed başkanı.

Fama ise geçenlerde yine FT’de kendi “Et­kin Piyasalar Hipotezi” için “bu sadece bir hi­potez, insan rasyonel değildir aslında, davra­nışsal finanstaki (Kahneman) irrasyonel in­san doğru olandır” anlamında yine itirafta bulunan bir başka isim.

Nobel tarihini de DÜNYA’da yazmak bugü­ne kısmetmiş. Ödül sonrası birlikte anısı, fo­toğrafı olanlar, kongre, zirve paylaşımları sos­yal medyada sıkça yer aldı. Eksik kalmaya­yım ben de. Dünyanın ilk yapay zekâ yasasının (AB) hazırlık raporlarında aldığımız atıflarla yer alan iki Türk akademisyeniz Hoca ile.

Epistemoloji – Kural bazlı iktisat

Bilim hipotez, tez, anti tez ve sentezden oluşur. Editöre notlar veya örneğin “A Hund­red Authors Against Einstein - [Hundert] 100 Autoren gegen Einstein, Leipzig, 1931” bu yüzden vardır.

Özateşler, Gökalp ve Başer (1998), Riks­bank Ekonomi Ödülünün ekonometri, ista­tistik ve matematik ağırlıklı İngilizce metin­lere ve gelişmiş ülkelere gittiğini yazmışlar.

IMF, UN, BIS gibi kurumlar artık dünyanın sorunlarına çözüm olamıyor. Merkez ban­kaları öncelikli işi enflasyonu yönetemiyor. Riksbank ödülü alan Johnson eski IMF baş ekonomisti.

“Kâr yoksa kimse çalışmaz, sosyalizm bu yüzden işlemez” demiş Hayek. Emperya­lizm ile kurumları güçlenmiş kapitalist Fran­sa, bütçe açığını kapama ve bölüşümde eşit­lik için şirket süper kârlarına vergi getirmeyi, vergiyi tavana yaymayı meclis ön komisyo­nunda kabul etti.

Ana akım iddiasına ve TV demecine (Ey­lül 2024) göre, Çin kalkınmış ülke değil ise, BRICS değil AB yön ise, kurumlar önemli ise, (enflasyonda) maliye politikasının para poli­tikasına eşlik etmesi için Fransa çok güzel bir örnek değil mi?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yıldızlararası 4D 19 Kasım 2024
Alo Muhittin, Arif ben 12 Kasım 2024
Falan filansyon 15 Ekim 2024
300 Fransalı 08 Ekim 2024
Tüketici tükeniyor 01 Ekim 2024
Volcker adımı 24 Eylül 2024
- 1X - 17 Eylül 2024